avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua,am o întrebare cu privire la renunțarea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua,am o întrebare cu privire la renunțarea succesiunii ...

Bună ziua,am o întrebare cu privire la renunțarea succesiunii după părinți.
În anul 2016 am făcut o declarație de renunțare la succesiune la notar ,am plătit taxa aferentă pentru a fi legală,iar acum nu se ține cont de ea, așa spune judecătorul.Am vrut ca "masa succesorală", să se împartă la 3 și nu la 4, și văd că nu se poate acest lucru. Vă rog să-mi spuneți dacă decizia judecătorului este corectă, sau nu. De ce nu se ține cont de declarația de renunțare la succesiune. Vă mulțumesc anticipat pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 22:30, 21 Septembrie 2022
dati detalii despre situatie.
cand au murit parintii, cand ati dat declaratia...aveti creditori.. etc
Bună ziua din nou, tatăl meu a murit pe data de 1/08/1983, iar mama pe data de 28/11/2007 . Declarația de renunțare la succesiune am făcut-o în aprilie 2016. Masa succesorală se compune din : casa părintească,pe care eu și celelalte două surori, l-am donat fratelui nostru, fără să pretindem nimic, și terenuri agricole -la acestea am renunțat eu. În cazul în care dezbaterea succesiunii trebuia facută într-o anumită perioadă după decesul mamei,nu s-a putut face,deoarece nu am fost toți în țară , și declarație de renunțare am făcut-o în aprilie 2016 Nu am creditori (nu știu ce sunt). Vă mulțumesc anticipat pentru raspuns

Ultima modificare: Miercuri, 21 Septembrie 2022
pchtrz, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai dacă ați donat partea dvs din casa părintească, înseamnă că ați rămas moștenitor și ați acceptat succesiunea.
Nu se cheamă ca ați renunțat.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util

pchtrz a scris:
... și terenuri agricole -la acestea am renunțat eu.

Nu există renunțare în parte.
Opțiunea succesorală este indivizibilă.
Fie accept moștenirea (și devin retroactiv moștenitor - din clipa decesului celui despre a cărui moștenire este vorba)
fie renunț la moștenire (și sunt socotit că nu am fost niciodată moștenitor).

La o privire atentă, alegerea este între a fi sau a nu fi moștenitor (nu între porcul din cocină și boul din grajd sau te miri ce alte elemente componente ale moștenirii).

În plus, odată acceptată moștenirea nu se mai poate renunța la ea.
Or, donația despre care ați vorbit mai sus lasă a se presupune intenția dvs. de acceptare, iar nu de renunțare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara! parintii au decedat! tatal nostru era tatal biologic, ... petrutaaecu petrutaaecu Buna seara! Parintii au decedat! Tatal nostru era tatal biologic, sotia tatalui casatorita de 40 ani cu tata. Noi nu suntem copii ei dar am locuit impreuna! ... (vezi toată discuția)
Moștenire.buna ziua as avea nevoie de niște răspunsuri,părinții ... Violeta4724 Violeta4724 Moștenire.Buna ziua as avea nevoie de niște răspunsuri,părinții mei au decedat tata în 2020 mama în 2022 suntem 2frati întrebarea mea este dacă ... (vezi toată discuția)
Succesiunea dupa parinti ANDRONICESCU ELENA ANDRONICESCU ELENA Buna ziua. Mama a murit acum 8 ani si nu a fost facuta succesiunea din cauza ca tatal nostru traia. In anul trecut a murit si tata si pana acum nu a fost ... (vezi toată discuția)