avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... camere de supraveghere
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

camere de supraveghere

buna seara,o intrebare,este legal ca un restaurant sa aiba camere de supraveghere [mascate] fara o informare prealabila a clientilor? ce risca patronul in cazul unei reclamatii si unde as putea sa o fac? multumesc
Cel mai recent răspuns: MINOKA HR , Consultant resurse umane 09:48, 21 Ianuarie 2010
ascunse in senzori de alarma si nu cred ca au nici o autorizatie,altfel nu le mai mascau......
Tu stii cel mai bine despre ce este vb si ce s-a intamplat in localul respectiv. Daca te ajuta, instalarea de sisteme de alarmare contraefractiei de catre firme sau persoane fizice care nu detin licenta de functionare conform L333/2003 constituie infractiune si se pedeste cu inchisoarea, iar ptr beneficiarul sistemului care instaleaza cu o firma neautorizata constituie contraventie.
In acest caz trebuie sa te adresezi Inspectoratului de Politie din localitatea ta ( sau la judet), Directia de Ordine Publica unde gasesti un responsabil in privinta sistemelor de securitate.

Art. 34. - (1) Persoanele fizice sau juridice pot desfăşura activităţi de proiectare, producere, instalare şi întreţinere a sistemelor de alarmare împotriva efracţiei sau a componentelor acestora numai pe baza licenţei eliberate de Inspectoratul General al Poliţiei Române, reînnoită la fiecare 3 ani, şi cu avizul prealabil al Serviciului Român de Informaţii, eliberat în termen de 30 de zile.

Art. 52. - Conducătorii unităţilor prevăzute la art. 2 alin. (1), în care funcţionează sisteme de pază, au următoarele obligaţii: .......
h) încheie contracte de prestări de servicii în domeniul pazei, gărzii de corp, pentru instalarea sistemelor de alarmă împotriva efracţiei, numai cu societăţile sau persoanele ori prin corpurile gardienilor publici cărora li s-a acordat licenţa, după caz, de către Inspectoratul General al Poliţiei Române;
Art. 60. - Constituie contravenţii la prezenta lege următoarele fapte:
f) neîndeplinirea de către conducătorii unităţilor a obligaţiilor prevăzute la art. 52;

Art. 58. - Desfăşurarea de activităţi de pază sau protecţie, de proiectare, producere, instalare şi întreţinere a sistemelor de alarmă împotriva efracţiei sau a componentelor acestora fără atestat sau fără licenţa de funcţionare prevăzută de lege constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Multumit?
Art. 12 din Legea 677/2001 instituie obligatia operatorului de date cu caracter personal corelativ cu dreptul persoanei vizatede a fi informata despre aceasta situatie, respectiv in cazul de fata ca este inregistrat cu o camera de supraveghere video.
Celelalte reglementari referitoare la montarea, amplasarea, proiectul tehnic, avizele si autorizatiile pe care trebuie sa le obtina si sa le indeplineasca operatorul, etc. nu fac subiectul intrebarii userului.
Nu ne intereseaza unde sunt amplasate camerele si nici proiectul tehnic secret, ci numai faptul ca suntem supravegheati cu camere video. Nu vad nici un impediment si nici nu sunt dezvaluite secrete prin informarea cu privire la faptul ca un obiectiv comercial este supravegheat cu mijloace video.
va multumesc
De altfel, ANSPDCP este constanta in modul de abordare a acestor cazuri - considera 'supravegherea video' prelucrare de date cu caracter personal, drept pentru ca se aplica toate regulile, inclusiv cea de informare (vizibila) a persoanelor vizate si notificare la Autoritate. Mai multe, de exemplu, si in documentul de la link-ul urmator: [ link extern ] .

Toate cele bune.

Alte discuții în legătură

Hotarare asociatie proprietari versus lege Neiyre Neiyre Adunarea generala a decis cu majoritate de voturi montarea unor camere de supraveghere la intrare si la la et 10. Exista insa 2 proprietari care nu sunt de ... (vezi toată discuția)
Avertizare supraveghere video Penny80 Penny80 Vorbim doar de domeniul privat. Curtea personala. Sunt obligat de lege (care?) sa avertizez prin stickere/afise ca proprietatea mea este supravegheata video? ... (vezi toată discuția)
Legal - sistem supraveghere video firma, accesul directorului prin telefon mi_prejmer_sc mi_prejmer_sc Siguranta la locul de munca inseamna si supraveghere video. Dar in ce lege pot gasi : managerul institutiei are \\"voie\\" sa aiba acces permanent,prin soft ... (vezi toată discuția)