Buna ziua,
Am rugamintea sa imi oferiti cateva lamuriri cu privire la urmatoarea situatie:
Sunt in CIC pt primul copil pana pe 11 iulie ac. La inceputul lunii martie voi naste al doilea copil. Cum voi proceda pt trecerea din CIC 1 in CIC2?
Intru in concediu de maternitate cu al doilea copil daca sunt in CIC1? adica voi primi si indemnizatie pt CIC 1 si concediu de maternitate pt al doilea copil concomitent? Sau tb sa intrerup CIC1 inainte de conc de maternitate?
E ok sa iau doar cele 42 zile de concediu postnatal, pt ca ulterior sa solicit indemnizatie pt al doilea copil?
E posibil sa raman in CIC1 pana la 2 ani pt primul copil si dupa terminarea concediului de maternitate pt al doilea sa depun dosar pt aprobare a indemnizatiei pt CIC2? pana la inchierea CIC 1 se poate aproba dosarul pt CIC 2 si astfel sa se faca imediat continuitatea (adica sa evit pauza de 2 luni intre cererea pt indemnizatie si primirea banilor)?
Imi cer scuze dc sunt prea multe intrebari, dar am auzit si citit mai multe variante si nu stiu care este cea potrivita pentru a evita complicatiile. In plus, sunt persoane care nu s-au informat la timp sau au primit informatii eronate si au intamplinat probleme serioase in cazuri similare.
Intryucit klegea nu distinge puteti opta fie pentru intrerupere fie dupa epuizarea perioadei sa intrati in concediu pentru cresterea celui de al doilea copil, oricum nu puteti obtine de doua ori indemnizatia pentru concediu crestere copil
1. Iata ce spune Norma de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 8. -
(1) In cazul in care persoana indreptatita, beneficiara a concediului si a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu handicap, naste in aceasta perioada unul sau mai multi copii ori i se incredinteaza spre adoptie, i se incuviinteaza adoptia, i se dau in plasament unul sau mai multi copii ori este numita tutore, concediul pentru cresterea copilului, prevazut la art. 1 alin. (1) din ordonanta de urgenta, se prelungeste corespunzator pana la incheierea duratei de acordare pentru cel din urma copil, conform legii, a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda o singura indemnizatie.
2. Dupa ce nasteti adaugati certificatul de nastere la primul dosar. Veti primi aceeasi indemnizatie, in continuare.
Veţi primi concediu pentru al doilea copil pe doi ani din ziua când s-a născut. Dacă primul copil împlineşte 2 ani în iulie iar al doilea se naşte în martie 2010, veti primi concediu până în martie 2012. Dar...nu veţi mai aveea aceeaşi sumă de bani.Va scădea.