Buna ziua,
Presupun ca nu are rost sa descriu principiul de functionare a unei case de amanet. Pe scurt, omul vine, lasa gaj aur sau altceva si primeste o suma de bani, urmand ca la un termen stabilit de comun acord sa aduca banii imprumutati plus comisionul aferent.
Ei bine, persoana care lucra acolo a facut urmatoarea chestie. A intocmit contracte de imprumut fictive, iar in plicurile cu valori (care sunt sigilate) nu a depus nimic, profitand de neatentia patronului. A luat banii din casa, din care la sfarsitul perioadei de creditare aducea comisionul. De ex. Intocmesc un contract pe numele Ion Pop, care vrea sa imprumute 2500 ron. Comisionul aferent la o luna ar fi undeva la 400 ron. Dupa o luna aduc comisionul de 400 ron ca patronul sa nu isi dea seama de escrocherie si declar ca persoana a solictitat prelungirea contractului. Toata luna in curs, plus urmatoarea, pe baza acestei scheme, intomesc zeci de contracte fictive pe baza carora sustrag 50.000 ron din casa de amanet. Patronul se inregistreaza cu profit, plateste impozite, iar la un moment dat, descopera fapta angajatului. Urmeaza lacrimi, minciuni, promisiuni de returnare a banilor...etc. Intrebarea este:
Ce se poate face legal pentru a recupera prejudiciul si pentru a pedepsi furtul? In afara de plangere penala, exista vreun act notarial care se poate intocmi, prin care persoana sa promita rambursarea sumei? sau ce ma sfatuti?
Cel mai recent răspuns:
traznet73 , utilizator
12:04, 27 Ianuarie 2010