Buna ziua,
1. In anul 2021 am autentificat o promisiune bilaterala cu un dezvoltator din Bucuresti, antecontract scadent la 30.04.2022.
2. Innainte de termenul scadent in calitate de promitent cumparator am achitat integral bunul imobil promis.
3. La data scadenta, dezvoltatorul nu a vrut sa semneze procesul verbal de predare primire al apt. cu datele concrete cand anume vor fi remediate viciile constatate. Apt. nu are montat contor de electricitate; nu are montat contorul de gaz...nu este dotat cu prize, intrerupatoare, obiecte sanitare, etc....
4. Desi cutuma stabileste cum ca, cumparatorul alege notarul care sa instrumenteze actul de vanzare, in cazul nostru, vanzatorul si-a ales notarul sau de casa...pe motiv ca dansul a autentificat toate actele ce au tinut de proiectul imobiliar pe care l-a dezvoltat vanzatorul.
5. Draftul ctr. de vanzare intentionat ne-a fost trimis spre verificare cu o seara innainte de data scadenta 30.04.2022 pentru perfectarea ctr.
6. Draftul contractului contine 27 de pagini si numeroase clauze abuzive, erori materiale, date neconforme cu realitatea de fapt si de drept.
7. Dat fiind faptul ca la termenul scadent nu ne-am putut intelege cu mandatarul vanzatorului si sa negociem punct cu punct draftul ce ne fusase transmis de catre notar, am facut notificare vanzatorului prin intermediul notarului sa se prezinte in 27.05.2022 la notar.
8. In data de 27.05.2022 una din juristele dezvoltatorului venita cu vanzatorul la notar ne-a rugat sa mai pasuim dezvoltatorul dat fiind faptul ca, creditele contractate de catre acesta nu au fost achitate si deci apt era grevat de sarcini si in consecinta nu se putea vinde.
Am convenit printr-un act aditional autentificat sa se prelungeasca termenul scadent pana la data de 29.07.2022.
9. In acest rastimp am verificat cu atentie draftul si am descoperit o groaza de clauze abuzive in detrimentul cumparatorului, inclusiv aceea de a fi de acord ca dupa perfectarea ctr. de vanzare, banca vanzatorului sa poata institui pentru creditele vanzatorului dinnou ipoteci pe apartamentul noului proprietar...cu alte cuvinte noul proprietar sa accepte sa-si puna gaj apt pentru creditele contractate de vanzator.. Daca vanzatorul nu-si mai achita creditele cumparate, banca vanzatorului sa vina sa ia apt pe care noi i l-am platit integral vanzatorului.
Totodata am facut corespondenta scrisa (fara nici-un rezultat insa) cu notarul, in sensul in care acesta sa corecteze erorile materiale (platile efectuate de catre noi in contul vanzatorului nu corespundeau realitatii de fapt si de drept) in baza extraselor de cont transmise, sa scoata din contract clauzele abuzive cu care noi in calitate de cumparatori nu suntem de acord.
10. La termenul scadent din 29.07.2022, apartamentul nu era terminat (desi in contract se stipula faptul ca totul este in regula, ca nu mai putem avea nici-o pretentie daca dupa semnarea ctr de vanzare constatam contrariul si daca vom incerca sa ne gasim dreptatea suntem de acord sa le platim si daune)
11. Fiind constransi de situatie (platisem integral apt si boxa care nu exista fizic) primind asigurari ca peste doua luni vom primi ceea ce platisem, am mai prelungit termenul scadent cu inca doua luni, pana la data de 29.09.2022 printr-un act aditional autentificat.
12. Dat fiind faptul ca nici acum ei nu sunt gata cu apartamentul si nu vor sa scoata clauzele abuzive si sa corecteze ctr. de vanzare...s-a gandit vanzatorul sa ne notifice ca schimba notarul, desi termenul in cunostinta, scadent si de decadere il avem pentru primul notar.
13. Printr-o alta notificare dupa ce in prealabil ne-au contactat, mandatarul care ne-a amenintat ca ne omoara, dezvoltatorul care si el ne-a amenintat ca o sa ne faca plangere penala (probabil pentru ca i-am platit integral apt in baza promisiunii bilaterala), ne-a amenintat ca vom ajunge in instanta si ca nu vom mai primi nici-un apt....ne-au facut propunerea sa ne dea gratis un loc de parcare dar sa semnam ctr. de vanzare asa cum l-au redactat ei....au pus un consilier local sa ne sune si sa ne convinga acesta sa semnam ctr. in forma pe care o doreste vanzatorul.....dezvoltatorul-vanzator ne-a transmis faptul ca a anulat promisiunea bilaterala incheiata intre noi in 09.04.2021 pe motiv ca i-am fi denigrat imaginea publica - fapt pe care evident ca nu are cum sa-l dovedeasca dat fiind faptul ca nu s-a intamplat un astfel de fapt. In consecinta, fara nicio baza legala, a emis dezvoltatorul o factura de storno si in baza acesteia mi-a returnat cval apt si boxei platita...motiv pentru care si noi i-am returnat banii de indata , fiind eronat incasati pana la rezolvarea situatiei.
14. Suparat fiind de raspunsurile scrise pe care i le-am dat la notificarile aberante (viina fiind exclusiva a lui evident, dat fiind faptul ca nu si-a executat obligatia asumata prin promisiunea bilaterala) vanzatorul - dezvoltator isi rezerva dreptul sa ne ceara daune...desi pana una alta noi suntem pagubitii.
IN CONCLUZIE
Avand in vedere ca noi dorim sa ne fie dat apartamentul si nu banii...
- am rugamintea sa ma sfatuiti cum sa procedez in continuare,
- am rugamintea sa-mi spuneti unde sa formulez actiunea civila (la Tribunal, CA...) avand in vedere ca pretul platit este de 73800 euro.
- vreau sa stiu ce taxa de timbru trebuie sa platesc
Va rog sa-mi ziceti daca pot sa-l execut silit pe vanzator, dat fiind faptul ca este stipulat in promisiune cum ca aceasta constituie titlu executoriu.
Multumesc
Vă sfătuiesc să apelați la serviciile unui avocat, pentru a face toate demersurile ce țin de situația litigioasă.
Este vorba de o acțiune în pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de act de vânzare-cumpărare. Raportat la valoarea imobilului, competența de primă instanță este a Tribunalului București - Secțiile Civile (3, 4 sau a 5-a Civilă - repartizarea va avea loc în mod aleatoriu, prin programul informatizat E-cris).
Tot prin raportare la valoarea imobilului, taxa de timbru este în jur de 7.220 lei.
Nu puteți executa silit pe vânzător, decât după soluționarea definitivă a dosarului, în favoarea dvs.
Pe lângă discuția cu un avocat, eu as înscrie de urgenta promisiunea de vânzare cumpărare in cartea funciară a apartamentului - dacă s-a realizat apartamentarea sau a terenului dacă nu. (daca nu ați renunțat la acest drep prin promisiune).
edanes_ro
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
La semnarea promisiunii bilaterale ne-au obligat sa semnam ca nu vom face notarea in cartea funciara.
Ieri ar fi trebuit sa perfectam contractul de vanzare la notar...insa s-au eschivat cum credeti...inchizand Asociatia Profesionala Notariala la care aveam termen in cunostinta, scadent, de decadere...Toti notarii (chiar si cei cu care nu aveam nicio legatura) si angajatii, nu au lucrat ieri...au afisat pe usa notariatului ca de azi isi reiau activitatea.
Dezvoltatorul mi-a transmis ca ma asteapta la un alt notar, iar angajatii de la vanzari nu au vrut sa mearga sa-mi dea in primire apartamentul pe care tot ieri am constatat ca nu este racordat la curent electric si la gaz metan.
Pe de alta parte incepand cu 27.09.2022 dezvoltatorul ne-a trimis in cont de patru ori banii cu care noi am achitat integral apartamentul notificandu-ne ca a anulat unilateral promisiunea bilaterala autentificata in 09.04.2021, pe motiv cum ca ba i-as fi denigrat imaginea publica, ba ca i-am adus injurii, ba ca i-am facut plangere, ba ca am dat declaratii (nimic din toate astea pana in prezent nu s-au intamplat).Cert este ca nu stiu exact care sunt pasii legali de urmat.
DlGoe
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Luati-va banii si vedeti-va de drum! Sunteti unul din putinele cazuri cand, desi ati facut destule greseli, va primiti banii! ,,La semnarea promisiunii bilaterale ne-au obligat sa semnam ca nu vom face notarea in cartea funciara." Asta i-a impus-o banca, sa poata pune ipoteca de rang I ! P.S. Nu v-a obligat nimeni la nimic, obligat esti cand iti pune pistolul la tampla.