avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1065 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Prestare servicii intracomunitare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Prestare servicii intracomunitare

Prestare servicii intracomunitare intre o micro neplatitoare TVA si un client platitor TVA in tara sa. Cum se abordeaza?

Buna ziua,

Am o intrebare cu care nu reusesc sa ma lamuresc.

Cum trebuie procedat in cazul in care eu, o microintreprindere neplatitoare de TVA, presteaza servicii de design grafic si consultanta catre un client intracomunitar platitor de TVA in tara sa?

Am inteles ca ar exista un anumit plafon de 10.000€ sub care nu este necesara inregistrare in scopuri de TVA. Acel plafon nu a fost atins in cazul meu. Insa stiu ca acel plafon se refera la o anumita categorie de servicii, si nu stiu daca ceea ce prestez eu poate fi considerat "serviciu prestat pe cale electronica".

Care ar fi pasii de urmat in facturarea unui astfel de client, si cum se abordeaza problema TVA-ului?

Multumesc frumos anticipat!
Ultima modificare: Vineri, 7 Octombrie 2022
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 12:11, 7 Octombrie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie sa va luati un cod special de TVA si pe care sa facturati catre firma platitoare de TVA din UE.
In tara ramaneti in continuare neplatitor de TVA dar pt prestarea servuiciior in UE va trebui sa facturati de pe acel cod special .
Veti declara prestarea de serviciu in luna respectiva in Declaratia recapitulativa D390.

Codul special de TVA se obtine in baza art 317 din Codul fiscal prin depunerea la ANAF a formularului D700 . ( se depune electronic ca orice declaratie cu semnatuura electronica) .
Va multumesc pentru raspuns! Am insa doua intrebari ca follow-up, daca imi permiteti:

1. Cum ramane cu acel plafon discutat de 10.000 EUR pentru "servicii prestate pe cale electronica"? Sa inteleg ca domeniul meu de activitate nu se incadreaza in acea clasificare?

2. Cum trebuie abordata problema TVA-ului in Romania odata ce am facturat? Sa inteleg ca prin acea Declaratie recapitulativa D390? Sau, pe langa declarare, va trebui sa si platesc ceva prin alt mijloc?

Multumesc frumos inca odata pentru raspuns. Sper sa ma puteti ajuta si cu aceste nelamuriri.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Plafonul de 10.000 euro se aplica asa cum ati zis la servicii elecronice ( care necesita interventie umana minima - aproape automat ) nu e cazul la dvs si foarte IMPORTANT se aplica doar daca acel client e persoana neimpzoabila nu firma.

2. La ce ati facturat oricum nu se plateste TVA dar obligatoriu sa va luati codul special si sa facturati doar de pe acel cod serviciile intracomunitare.
D390 se depune doar de pe acel cod special TVA care trebuie sa-l obtineti de la ANAF.
De platit nu se plateste TVA aici pt ca aceste servicii sunt neimpozabile in Romania dpdv al TVA cf art 278 alin 2 din Codul fiscal.
Aici veti plati doar impozit pe micro 1% sau 3% daca nu aveti salariat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde plătesc tva-ul după ce îl declar? am depus prima dată ... MirabelaX MirabelaX Unde plătesc TVA-ul după ce îl declar? Am depus prima dată declaratia D390 pentru servicii intracomunitare, dar nu știu unde și când trebuie să ... (vezi toată discuția)
Prevederi tva pentru achizitie serviciu intra/extra comunitar? eduardbuta eduardbuta Buna ziua, Am o intrebare legata de un anumit tip de achizitie de servicii (poate fi atat intracomunitara, cat si extracomunitara in anumite cazuri). ... (vezi toată discuția)
Este necesară declaratia 390 dacă am primit plăți intracomunitare? Petrovic Petrovic Știu că 390 e necesară pentru lunile în care am făcut achiziții intracomunitare. Dacă am primit plată de la client din UE, sunt obligat să fac ... (vezi toată discuția)