avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Modificare contract donatie cu contract vanzare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Modificare contract donatie cu contract vanzare cumparare cu acord de ambele parti

Buna seara!

Recent am primit o mostenire sub forma de donatie, un teren impartit intre frati. Problema e ca ulterior m.am informat despre actul de donatie si nu ofera drepturi de proprietate 100% incat persoanele donatoare au 3 copii minori si viitorul este incert, pot oricand interveni in a-si cere drepturi. Mentionez ca nu exista clauze de ingrijire cu alimente sau altceva de genul dar exista clauza cu cearta, injurii, etc.
Intrebarea este, care ar fi solutia sa schimb actul de donatie cu unul de vanzare cumparare, ambele parti fiind de acord cu aceasta varianta?

Multumesc frumos!
Ultima modificare: Joi, 6 Octombrie 2022
Bobmihai, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mirela0 , utilizator 20:37, 19 Septembrie 2023
1. Nu exista "moștenire sub forma de donație ". Sunt lucruri total diferite.
2. Contractul de donație transmite proprietatea 100%
3. Contractul inițial nu se modifica. Cum nu puteți face din mere, pere, nici asa, nu puteți transforma o donație în vânzare. Motivul principal fiind ca donatorul nu mai are ce sa va vanda, fiindcă nu mai are bunul în proprietate.
4. Informati-va din surse avizate.
1. Folosire gresita de cuvinte, transfer teren sub forma de donatie, nu mostenire
2. Contractul de donatie poate fi atacat oricand in instanta sub diferite pretexte, rezultand la anulare sau eu platind o cota parte, ma expune la riscuri pe care nu le-as intampina cu un contract de vanzare cumparare.
As vrea sa evit toate aceste riscuri de viitor atat timp cat acordul este de ambele parti
Ultima modificare: Vineri, 7 Octombrie 2022
Bobmihai, utilizator
Buna seara,

Exista artificii juridice prin care sa puteți proceda la dobândirea imobilului in calitate de cumpărător nu donator, mai ales ca amândouă părțile sunt de acord.

Cu stima.

Bobmihai a scris:

2. Contractul de donatie poate fi atacat oricand in instanta sub diferite pretexte, rezultand la anulare sau eu platind o cota parte, ma expune la riscuri pe care nu le-as intampina cu un contract de vanzare cumparare.
As vrea sa evit toate aceste riscuri de viitor atat timp cat acordul este de ambele parti

Nimic mai fals
Contractul de donație poate fi redus, doar:
1. Doar de moștenitorii rezervatari
2. Doar dacă donația este excesiva și le încalcă rezerva succesorala
3. Doar în termen de 3 ani de la decesul donatorului.
4. Donația nu se va anula, ci se va reduce, ceea ce este cu totul altceva.
5. Din moment ce ați fost la un notar, acesta nu v-ar fi autentificat Contractul dacă ar fi fost intr-atat de "sensibil "
6. Din nou, informati-va din surse avizate: notar sau avocat.
Multumesc pentru raspunsuri si imi cer scuze daca deranjez dar ideea acestei postari e sa aflu daca si cum pot schimba contractul de donatie in contract de vanzare cumparare. Informatii despre contract de donatie sunt irelevante in postare, actul e facut, poate fi "redus" sau "atacat" in instanta de donatori, copii lor, pe viitor, asta inseamna batai de cap, bani cheltuiti, etc, pe cand act vanzare cumparare e mai sigur ca si act de proprietate.
Deci imi repet intrebarea, CARE ESTE CALEA DE A SCHIMBA UN ACT DE DONATIE INTR-UNUL DE VANZARE CUMPARARE?

Alte discuții în legătură

Transfer proprietate de la fiica la tata Panu Catinca Panu Catinca Buna ziua, Situatia mea este urmatoare: vreau sa achizitionez un apartament, pe care ulterior sa il dau tatalui meu, inclusiv dreptul de proprietate. Tatal nu ... (vezi toată discuția)
Act de donatie pt un teren angelica82 angelica82 Buna ziua.Socrii mei vor sa ii faca acte de proprietate sotului meu.Este vb de un teren de 900 mp cu o casa care are 100 de ani.Sotul vrea act de vanzare ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare intre parinti si copii beldicuta beldicuta Buna ziua, Socrii mei detin un teren, din care au fost de acord sa-i dea sotului meu o parte in suprafata de aprox 1000 mp, teren pt care am vrea sa facem ... (vezi toată discuția)