avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Tariful orar acord pentru 2010
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Tariful orar acord pentru 2010

Bună ziua,

Conform prevederilor legale, tarifarul orar la acord rezultă din împărțirea salariului de încadrare la un anumit nr. de ore mediu pe an. Pentru 2008 au fost 170 de ore. 255 lucrătoare*8/12=170.
În 2009 a venit apoi legea cu zilele libere suplimentare, care a modificat lucrătoarele în 254, dar în lege ei nu au modificat 169,33 ci au lăsat 170 de ore.

Dacă în 2010 avem 257 zile lucrătoare, rezultă 257*8/12=171,33.
Întrebarea mea este: nu trebuie să se emită o ordonanță care să specifice acest lucru? Calculăm noi de la sine putere cu 171,33?
Ultima modificare: Miercuri, 20 Ianuarie 2010
Laura Vasilescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: mironvsl , utilizator 13:50, 13 Iulie 2010
Laura Vasilescu a scris:

Cum să nu împarți? Păi dvs. de unde scoateți lei/oră, nu din împărțire?

Exemplu: salariat cu 1000 de lei salariu de încadrare, luna are 168 de ore lucrătoare, dar el a lucrat doar 160 de ore pt. că o zi a absentat.

1. Salarizare în regie: 1000/168*160 de ore lucrate să spunem = 952 lei brut
2, Salarizare în acord: 1000/170*160 de ore lucrate = 941 lei brut




1000/170 = 5.88 lei/h
5.88*160= 941
Ultima modificare: Miercuri, 20 Ianuarie 2010
ctynn, utilizator
Sunt de acord cu ce spuneți, dar acest nr. mediu de 170 știți de unde rezultă, nu? Este nr. mediu de ore lucrătoare pe 2007: 2040 de ore/12 luni =170 ore mediu, care din fericire nu s-a modificat în anii următori, dar se modifică în 2010, când avem 2056 de ore lucrătoare/12 luni=171,33.

Am această dilemă tocmai pentru că, dacă vă amintiți, în 2006 era 169,33, deci legea s-a modificat anual, doar că în ultimii 3 ani a coincis nr. de ore.

M-am uitat și în CCN 2005-2006 și într-adevăr scrie tot 170 de ore medie. Nu îmi pot aminti de ce în urmă calculam 169,33, sigur nu am calculat de nebuni.:sorry::sorry:
Ultima modificare: Miercuri, 20 Ianuarie 2010
Laura Vasilescu, utilizator
Parerea mea este urmatoarea:

Articolul 159 din Codul Muncii nu ne spune cum se calculeaza salariul orar ci ne spune ca un angajator nu poate stabili la incadrare un salariu mai mic decat minimul brut pe tara precizat. Astfel acest minim brut pe economie reprezinta doar o referinta pe care fiecare angajator trebuie sa o aiba in vedere la fiecare incadrare, sa aibe grija sa nu stabileasca un salariu mai mic de aceasta referinta. Articolul 159 nu obliga in niciun fel un anumit mod de calcul al salariului tarifar orar pentru diferite forme de salarizare, ci doar precizeaza un minim brut pe tara si stabileste un salar minim orar sub care angajatorii nu pot stabili salarii in CIM-urile incheiate.

Astfel dupa parerea mea salariul tarifar orar pentru salarizarea in regie se poate stabili prin impartirea salariului de baza la numarul de ore lucratoare din luna. Modul asta de calcul are dezavantajul ca tarifarul orar va diferi de la o luna la alta. Daca se face o medie lunara a numarului de ore salariul tarifar orar va fi acelasi.

Nu se poate vorbi de spre salariu orar in cazul salarizarii in acord deoarece retribuirea in acord se face utilizand niste tarife pe unitatea de produs/serviciu/lucrare efectuata nu la numarul de ore prestate.

Astept pareri pro/contra.
Multumesc.
Modul asta de calcul are dezavantajul ca tarifarul orar va diferi de la o luna la alta

Oricum calculezi, exista ceva fix si ceva variabil, iar astea nu sunt dezavantaje, ci lucruri absolut normale. (e vreun dezavantaj ca fiecare luna are numar variabil de zile lucratoare? - e un dat cu care traim).
Exista mai multe moduri de salarizare si exista niste limite legale in care trebuie sa ne incadram.
1. salariu fix negociat lunar: x lei pe luna, se imparte la numarul de ore lucratoare ale lunii (Y), si daca nu are exceptii, prin inmultirea cu numarul de ore pontate (Y) da salariul intreg. (X/Y*Y=X)
2. Exista norme de timp diferite, deci plata cu ora, unde intervine o norma lunara care poate depasi nr de ore lucratoare ale lunii (ex. 180 ore lunar). Sal orar = sal tarifar/180. si apoi se inmulteste cu numarul de ore lucrate.
Daca salariul minim orar este stabilit prin lege, se vor compara aceste doua entitati, raportate la normele specifice si prin regula de 3 simpla va rezulta salariul tarifar ce nu are voie sa fie mai mic decit cel stabilit prin lege: EX:
sal tarifar/180 >= sal min/ore lucratoare lunare in medie anuala stabilite prin lege.
Cat despre "Nu se poate vorbi de spre salariu orar in cazul salarizarii in acord deoarece retribuirea in acord se face utilizand niste tarife pe unitatea de produs/serviciu/lucrare efectuata nu la numarul de ore prestate. ", poate domnul mironvsl sa ne spuna cum plateste el in acord o echipa care ii zugraveste in casa, la unitatea de produs i.e. "casa zugravita", scotind TIMPUL din ecuatie. (Poate face ca in reclama, se infrateste cu muncitorii:) pentru el se pare ca e totuna daca "lucrarea" este facuta in 3 zile sau 3 luni.
Orice "lucrare" ajunge sa fie normata orar si asta e baza de calcul rationala.
Parerea mea:)
Ultima modificare: Luni, 12 Iulie 2010
gia382000, utilizator
Am comentat pe acest forum tocmai pentru ca mi s-a parut neclara aplicarea prevederilor legale referitoare la salariul minim brut pe tara.
Ultimul comentariu postat de catre gia38200 nu face decat sa complice problema din discutie si sa deschida o alta problema ... sau curiozitate. As fi vrut ca parerile pro/contra sa nu se refere la persoana care face comentarii sau pune intrebari ci sa lamureasca problemele ridicate folosindu-se argumente puternice completate cu prevederile legale corespunzatoare.
Din ce ati spus inteleg ca imi dati dreptate cu privire la faptul ca articolul din Codul muncii nu obliga in niciun fel un anumit mod de calcul al salariului tarifar orar pentru diferite forme de salarizare, salariul minim brut pe tara fiind doar o referinta. Grija angajatorilor este, in consecinta, sa nu stabileasca prin contractele de munca incheiate salarii mai mici decat cel stabilit prin hotararea de guvern (1051/2008).

Nu a spus nimeni ca formula de calcul a tarifului de acord pe unitatea de produs/serviciu/lucrare efectuata prin care se remunereaza salariatul nu contine si indicatori de tipul cantitate produsa, coeficient normativ de viteza, timp productie, timp normat pe operatiune, nr. cicluri de productie, norma de productie, norma de timp, salar orar.....si altele..... Tariful de acord poate avea la baza o formula complexa, si intotdeauna aceasta va include si salariul orar.
In casa de obicei imi zugravesc singur, deci sunt salvat de la a face calcule aberante pentru a salariza vreo echipa de zugravi.

Astept in continuare pareri/opinii cu argumente.
Toate bune.

Alte discuții în legătură

Calcul salar orar Anaj Anaj Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza corect SALARIUL ORAR: 1. salar de incadrare / 168 ore (media de ore lunara stabilita pentru anul 2014) sau 2. salar de ... (vezi toată discuția)
Zilere libere date de stat catalin_78 catalin_78 1: zilele libere date de catre stat sunt platite la salariu tarifar, nu pierdeti nimic (de fapt salariu din contract se imparte la un numar mai mic de zile ... (vezi toată discuția)
Calcul tarif / ora suplimentara leonora leonora Buna ziua. Am cateva nelamuriri referitoare la calculul orelor suplimentare si va rog,daca se poate,sa ma ajutati cu un raspuns.Ma aflu intr-un proces in care ... (vezi toată discuția)