Modul asta de calcul are dezavantajul ca tarifarul orar va diferi de la o luna la alta
Oricum calculezi, exista ceva fix si ceva variabil, iar astea nu sunt dezavantaje, ci lucruri absolut normale. (e vreun dezavantaj ca fiecare luna are numar variabil de zile lucratoare? - e un dat cu care traim).
Exista mai multe moduri de salarizare si exista niste limite legale in care trebuie sa ne incadram.
1. salariu fix negociat lunar: x lei pe luna, se imparte la numarul de ore lucratoare ale lunii (Y), si daca nu are exceptii, prin inmultirea cu numarul de ore pontate (Y) da salariul intreg. (X/Y*Y=X)
2. Exista norme de timp diferite, deci plata cu ora, unde intervine o norma lunara care poate depasi nr de ore lucratoare ale lunii (ex. 180 ore lunar). Sal orar = sal tarifar/180. si apoi se inmulteste cu numarul de ore lucrate.
Daca salariul minim orar este stabilit prin lege, se vor compara aceste doua entitati, raportate la normele specifice si prin regula de 3 simpla va rezulta salariul tarifar ce nu are voie sa fie mai mic decit cel stabilit prin lege: EX:
sal tarifar/180 >= sal min/ore lucratoare lunare in medie anuala stabilite prin lege.
Cat despre "
Nu se poate vorbi de spre salariu orar in cazul salarizarii in acord deoarece retribuirea in acord se face utilizand niste tarife pe unitatea de produs/serviciu/lucrare efectuata nu la numarul de ore prestate. ", poate domnul
mironvsl sa ne spuna cum plateste el in acord o echipa care ii zugraveste in casa, la unitatea de produs i.e. "casa zugravita", scotind TIMPUL din ecuatie. (Poate face ca in reclama, se infrateste cu muncitorii:) pentru el se pare ca e totuna daca "lucrarea" este facuta in 3 zile sau 3 luni.
Orice "lucrare" ajunge sa fie normata orar si asta e baza de calcul rationala.
Parerea mea:)