avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua. Ma confrunt cu urmataorea situatie: In ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua. Ma confrunt cu urmataorea situatie: In 16.05.2019 ...

Buna ziua. Ma confrunt cu urmataorea situatie:
In 16.05.2019 s-a produs o inundatie la un apartament din bloc . Apartamentul fiind asigurat s-au facut demersurile pentru obtinerea despagubirii. Pe data de 14.09.2019 proprietarul primeste suma de bani .
In anul 2022 luna August firma de asigurare depune la instanta cerere prin care solicita suma respectiva si penalitati de intarziere .
In tot acest timp nu a transis catre Asociatie nici o cerere privind despagubirea.
Intrebarea este : Dupa ce perioada intervine prescriptia in cazul de fata ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: caradis , utilizator 20:29, 12 Octombrie 2022
Buna ziua,
Termenul general de prescriptie: 3 ani.
Dar, in opinia mea, termenul incepe sa curga de la data de 14.09.2019 si se implineste in data de 14.09.2022.
Actiunea la instanta a fost depusa in interiorul termenului, astfel ca prescriptia a fost intrerupta.
Dar, avand in vedere ca Asociatia nu a fost notificata anterior cu privire la obligatia de plata, nu se justifica penalitatile de intarziere calculate de la data nasterii dreptului.
Termenul de prescriptie opereaza in interval de 3 ani in care creditorul=societatea de asigurari are dreptul sa se instituie cu actiune in regres impotriva partii responsabile
Daca evenimentul a fost in data de 16.05.2019 si asiguratorul creditor s-a instituit cu pretentii in luna 08.2022 este in termen legal
Penalitatie de intarziere nu sunt legal solicitate atat timp cat asociatia de proprietary=debitor nu a fost anterior notificata actiunii in instanta despre obligatii de plata
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita apartament itsgya itsgya Buna ziua, parintii mei au un apartament in care nu mai locuieste nimeni de 6 ani, sunt foarte mari datorii la asociatie- 30.000 ron-acum am fost chemati la ... (vezi toată discuția)
Prescriere intrerupta bianca12 bianca12 As dori sa stiu daca o simpla notificare intrerupe prescriptia sau doar cererea de chemare in judecata (vezi toată discuția)
Daca vecinul de sus mă inunda și nu rezolvă problema cui mă ... Magie1 Magie1 Daca vecinul de sus mă inunda și nu rezolvă problema cui mă adresez asociației, asiguratorului sau la poliției. Apartamentele sunt proprietății. (vezi toată discuția)