Buna seara!
In anul 1955, parintii mei, au cumparat un hectar de teren in orasul Calarasi, judet Calarasi. Ulterior a fost cultivat cu vita de vie. Doi ani mai tarziu, in 1957, vecinul de pe latura de nord, fiind obligat de stat sa cultive cultura de bumbac, i-a vandut tatalui meu inca doua hectare de teren (vanzatorul neavand forta de munca sa sustina cultura de bumbac). Mentionez ca la acea perioada, familia mea era compusa din 8 copii si parintii. In decembrie, anul 1959, parintii mei au fost obligati sa intre in C.A.P. (cooperativa agricola de productie a statului). Odata cu intrarea in aceasta organizatie, ne-au fost luate pe langa aceste 3 hectare si alte terenuri pe care le detineam. In anul 2005, la aparitia legii 247, am solicitat comisiilor locale restituirea terenurilor. Acestea au emis hotarari de respingere. Ne-am adresat instantei de judecata, ne-a fost admisa pe fond cererea, s-a facut recurs din partea comisiei locale si judetene Calarasi. Recursurile au fost admise, am facut actiune de revizuire pe cai extraordinare unde ne-a fost respinsa pe motiv ca unul dintre cei 4 vecini ai terenului in cauza, nu avea mostenitori. In 2013, in decizia de revizuire, judecatorii au facut referire cum ca, citez: "in mod nelegal s-au admis recursurile" de catre comisia locala (primarie) si comisia judeteana (prefectura).
Se poate reconstitui un drept de proprietate pentru un teren extravilan cu 3 martori (vecini cu terenuri) si al 4 lea vecin decedat, fara mostenitori? Fac referire la legea 1/2000 art 6, alin 1, indice 3.
Buna seara,
Legea 1/2000 are trecut un termen in care se pot depune cererile de reconstituire:
Art. 33. - (1) Pot cere reconstituirea dreptului de proprietate și foștii proprietari cărora li s-au respins
cererile sau li s-au modificat ori anulat adeverințele de proprietate, procesele-verbale de punere în
posesie sau titlurile de proprietate, prin nesocotirea prevederilor art. III din Legea nr. 169/1997.
Cererile de reconstituire a dreptului de proprietate se consideră a fi depuse în termen chiar dacă
acestea au fost depuse la alte comisii decât cele competente potrivit legii; aceste comisii vor trimite
cererile, din oficiu, comisiilor competente, înștiințând despre acest lucru și persoanele îndreptățite.
Persoanele fizice și persoanele juridice care nu au depus în termenele prevăzute de Legea nr.
169/1997 și de prezenta lege cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate sau, după caz,
actele doveditoare pot formula astfel de cereri până la data de 30 noiembrie 2005 inclusiv. În cazul
formelor asociative prevăzute la art. 26 alin. (1) din lege, aflate în curs de constituire, cererea poate
fi formulată de comitetul ad-hoc de inițiativă.
Intrebarea mea este daca se poate dovedi dreptul de proprietate cu 3 martori (vecini) n loc de 4. Din pacate nu cred ca ma ajuta ceea ce mi-ati raspuns. Oricum multumesc pentru atentia acordata.
Buna ziua,
Da, se poate dovedi.
Dar, in cazul dvs. avand in vedere ca ati mai avut si alte procese, trebuie analizat daca nu cumva exista o autoritate de lucru judecat.
Light123 a scris:
Intrebarea mea este daca se poate dovedi dreptul de proprietate cu 3 martori (vecini) n loc de 4. Din pacate nu cred ca ma ajuta ceea ce mi-ati raspuns. Oricum multumesc pentru atentia acordata.
Kyandra
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Aici sunt mai multe nelămuriri...
1. Reconstituirea dreptului de proprietate s-a făcut, succesiv, în baza mai multor legi, cu termene de aplicare diferite: legea 18/1991, 167/1998, 1/2000 și 247/2005. Marea majoritatea a terenurilor cooperativizate au fost restituite în baza legii 18/1991... de ce ați așteptat până în 2005 să cereți reconstituirea dreptului de proprietate?
2 Reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenurile cooperativizate nu s-a făcut cu martori ci cu registrul agricol 1959-1963, respectiv cererile de intrare in CAP și registrele de CAP. Martorii au fost folosiți în mod excepțional pentru suprafețe de teren dobândite foarte aproape de cooperativizare, pentru care nu s-a mai apucat să se facă înscrierea în evidențele primăriei, ori în localitățile în care aceste documente nu mai există. Care este cazul dvs?
3 Care a fost motivul pentru care comisia locală de fond funciar a respins cererile?
4. Revizuirea a fost admisă sau respinsă? Dacă a fost respinsă, cazul este încheiat, nu văd ce ați mai putea face. Dacă a fost admisă, ar trebui să vedem ce scrie în dispozitiv.
5 Nu înțeleg de ce faceți referire la legea 1/2000 când susțineți că solicitarea inițială adresată comisiei locale de fond funciar a fost făcută în baza legii 247/2005 (sunt 5 ani diferență între aceste legi).
6. În acest moment nu se mai poate solicita reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenuri, toate termenele de formulare a cererilor fiind demult depășite.
Fond funciar
rarev2005
Am si eu problema...daca ma puteti ajuta...
Bunicul meu este mostenitor al unui teren in Voluntari....impreuna cu fratelel sau....Fratele sau a facut cerere ... (vezi toată discuția)
Legea 247
lerchrohnean
buna ziua
bunicul meu a mostenit de la un boier din maramures un teren si o ferma.
m-ar interesa sa aflu daca am dreptul la revendicare de padurii in urma ... (vezi toată discuția)