avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Prezenta obligatorie a partilor in procesul de divort. ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Prezenta obligatorie a partilor in procesul de divort. Prezenta ...

Prezenta obligatorie a partilor in procesul de divort. Prezenta este obligatorie la toate termenele? Care este sanctiunea lipsei la unul din termene? In cazul lipsei, se mai administreaza probele depuse de cel care lipseste sau se decide pur si simplu in favoarea celui prezent? Multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
absenta reclamantului in cadrul procedurii de divort conduce la respingerea cererii ca nesustinuta. in caz de neprezentare a paratului se vor administra probe si se va decide in baza probelor administrate.
Important este ca pârâtul sa fie prezent pt ca cererea sa nu fie respinsa ca nesustinuta.Prezența pârâtului este obligatorie doar în cazul în care a formulat cerere reconventionala..
Le-ați cam amețit... (sau ați scris un „nu” din viteză)

Art. 922. Cod procedură civilă

„Dacă la termenul de judecată, în primă instanţă, reclamantul lipseşte nejustificat şi se înfăţişează numai pârâtul, cererea va fi respinsă ca nesusţinută”.

Altfel spus:
Cererea va fi respinsă ca nesusținută dacă sunt indeplinite (cumulativ) următoarele condiții:
1. reclamantul lipsește nejustificat
și
2. pârâtul este prezent
iar acestea se întâmplă (condiția 3) „la termenul de judecată în primă instanță” - Care? Oricare. Legea nu zice că ar trebui să fie „al enșpelea”.

Dacă lipsesc amândoi, atât reclamantul, cât și pârâtul (care nu a solicitat judecata în lipsă), atunci instanța ar trebui să suspende soluționarea cererii de divorț în condițiile art 411 alin. 1 pct. 2 C. proc civ.

Și ar mai trebui știut că, în cazul în care reclamantul lipsește la un termen, instanța nu procedează direct la respingerea cerererii ca nesusținută, ci amână cauza pentru a da posibilitate reclamantului să-și ... motiveze absența/să prezinte dovezi cu privire la motivele care au determinat absența. Că poate s-o fi împiedicat omul pe scări, a ajuns la urgență și n-a apucat să povestească.
Or, una e lipsa și alta e lipsa nejustificată.

Ultima modificare: Vineri, 21 Octombrie 2022
romascanu, moderator
Erata,am vrut sa scriu reclamantul tb sa fie prezent pt ca acțiunea sa nu fie respinsa..

CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

Important este ca pârâtul sa fie prezent pt ca cererea sa nu fie respinsa ca nesustinuta.Prezența pârâtului este obligatorie doar în cazul în care a formulat cerere reconventionala..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua la primul termen divort reclamantul poate fi reprezentat ... Angela Manu Angela Manu buna ziua la primul termen divort reclamantul poate fi reprezentat de avocat prin imputernicire avocatiala fara a se mai prezenta personal in instanta? Nu ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord dinuleasa dinuleasa Buna. Ma aflu in situatia in care, impreuna cu sotia mea am decis ca nu mai putem continua casnicia noastra si am depus o cerere de desfacere a casatoriei de ... (vezi toată discuția)
Divort Nicoleta Raspopa Nicoleta Raspopa Ce se intampla daca nu ma Prezint la prima înfățișare in calitate de reclamant la divorț?motivul e ca am ajuns la o înțelegere? (vezi toată discuția)