avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administratora blocului vrea să plătim un fond de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administratora blocului vrea să plătim un fond de rulment in ...

Administratora blocului vrea să plătim un fond de rulment in fiecare lună că să plătească restanțele celor care nu au plătit întreținerea de ani de zile . Daca eu nu locuiesc acolo și plătesc doare pârtiile comune legale de ce trebuie să plătesc fond de rulment care va fi folosit pt cei care nu au plătit întreținerea de când s-au mutat in bloc . Așa sa exprimat că trebuie să plătim că să nu se oprească utilitățile in bloc. Este legal care este legea care îi dă dreptul că eu să plătesc fond de rulment pt cei care nu plătesc de când stau in bloc . Aștept o bază legală care care îi dă acest drept. Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 18:45, 26 Octombrie 2022
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se numeste legea 196/2018. Iar fondul de rulment nu e pentru plata restantelor celor care nu-si platesc intretinerea.

Articolul 72
(1) În scopul asigurării sumelor necesare pentru plăți curente, asociația de proprietari este obligată să stabilească cuantumul și cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. Fondul de rulment se stabilește astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociația de proprietari în anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflației, iar în cazurile asociațiilor de proprietari nou-înființate, prin aproximarea acestuia cu fondul de rulment stabilit la alte asociații de proprietari echivalente ca mărime.
(2) Fondul de rulment se depune în contul curent al asociației de proprietari, menționat la art. 20 alin. (1).
(3) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, potrivit hotărârii adunării generale a asociației de proprietari, iar reîntregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afișate pe lista de plată.
(4) Pentru încasarea fondului de rulment, administratorul eliberează chitanță nominală separată.
(5) Fondul de rulment încasat se restituie la transmiterea dreptului de proprietate, dacă prin actele translative de proprietate nu se stipulează altfel.

In calitate de proprietar in acea asociatie, trebuie sa respectati legea, fie ca locuiti, fie ca nu.

In acelasi timp cei din asociatie sunt obligati si de alte articole :

Articolul 78
(1) Administratorul este obligat să notifice, în scris, proprietarul care are plăți restante la cheltuielile comune ale imobilului asupra datoriilor și să înștiințeze președintele și comitetul executiv al asociației de proprietari despre restanțe.
(2) Asociația de proprietari, prin președinte, are dreptul de a acționa în instanță proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afișarea listei, informând membrii asociației prin afișare la avizier.
(3) Acțiunea asociației de proprietari este scutită de taxa de timbru, atât în primă instanță, cât și în cazul exercitării de către aceasta a căilor de atac, ordinare sau extraordinare.
(4) Sentința dată în favoarea asociației de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar din condominiu, poate fi pusă în executare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisă de Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările ulterioare.
Varianta impunerii la plata sume suplimentare la toti proprietarii pentru achitat debite apartinand anumitor proprietary rau platnici este o practica nelegala dar sigura ca se asigura fluenta furnizarii utilittatilor
l;egal asociatia de proprietari avea dreptul sa se instiituie cu pretentii in instanta impotriva celor rau platnici de la care sa recupereze sumele cu titlu de restanta neavand garantia recuperarii sumelor
@ynocentta Nu sunt de acord cu prima parte a postarii dvoastra! Singura varianta etica, legala, etc, este aceea prin care asociatia se adreseaza instantei. Ca ramane X sau Y fara locuinta, asta e!
DlGoe, Nu sunteti de acord cu postarea scrisa de catre @ynocentta, dar de ce ati considerat inutila postarea facuta de catre @latka? Dumnealui v-a aratat partea legala a problemei pusa de dumneata, altceva?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua . am și eu o nelămurire și as dori răspunsuri ... LoredanaM. LoredanaM. Bună ziua . Am și eu o nelămurire și as dori răspunsuri din partea celor care cunosc mai bine situația. Locuim într un bloc unde sunt mulți ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment user43 user43 In asociatia de proprietari ,din care fac parte , fondul de rulment apare trecut in cheltuielile de intretinere curenta, generand astfel penalitati ptr ... (vezi toată discuția)
Datorii la asociatie claudia2015 claudia2015 Buna ziua, am luat un apartament la licitatie in martie 2015, fostul proprietar avea datorii la asociatie de 5000 ron, ele au fost sterse, dar ne-au bagat de ... (vezi toată discuția)