Am un băiat dintr-o căsătorie anterioara, tatăl lui s-a recăsătorit și mai are un copil. Tata copiilor decedează acum 7 ani și donează imobilul copilului di a doua căsătorie, cu mențiunea în actul de donație că mai are un copil din căsătoria anterioara. După decesul lui, familia lui pleacă în străinătate și nu mai răspunde la nici un mesaj, sa vorbim despre succesiune, noi neștiind de acel act de donație făcut la notar. Am aflat abia anul trecut după ce am scos un duplicat al certificatului de deces, mai apoi ne-am interesat la Baroul Notarilor despre situația succesiunii, așa am aflat că s-a făcut donația. Va rog să ne spuneți dacă se mai poate face ceva în acest caz. Mulțumesc.
Se poate, dar merita?
Imobilul donat e valoros?
Tot ce poate obține copilul dvs este rezerva succesorala (adica jumătate din cota legala care i s-ar fi cuvenit).
Art.1095 Cod civil
(1) Dreptul la acţiunea în reducţiune a liberalităţilor excesive se prescrie în termen de 3 ani de la data deschiderii moştenirii sau, după caz, de la data la care moştenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formează obiectul liberalităţilor.
(2) În cazul liberalităţilor excesive a căror existenţă nu a fost cunoscută de moştenitorii rezervatari, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când au cunoscut existenţa acestora şi caracterul lor excesiv.
Ar trebui sa dovediti ca ati aflat de donatie abia anul trecut.
De deces ati aflat atunci?
Casa am drept?
Nedoiu
Tata a primit o casa din donatie la 10 ani el nu a facut absolut nimic la ea decat a schimbat acoperisul cu mama mea care a murit la 1 an de la casatorie. Din ... (vezi toată discuția)