avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am un băiat dintr-o căsătorie anterioara, tatăl ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am un băiat dintr-o căsătorie anterioara, tatăl lui s-a recăsătorit ...

Am un băiat dintr-o căsătorie anterioara, tatăl lui s-a recăsătorit și mai are un copil. Tata copiilor decedează acum 7 ani și donează imobilul copilului di a doua căsătorie, cu mențiunea în actul de donație că mai are un copil din căsătoria anterioara. După decesul lui, familia lui pleacă în străinătate și nu mai răspunde la nici un mesaj, sa vorbim despre succesiune, noi neștiind de acel act de donație făcut la notar. Am aflat abia anul trecut după ce am scos un duplicat al certificatului de deces, mai apoi ne-am interesat la Baroul Notarilor despre situația succesiunii, așa am aflat că s-a făcut donația. Va rog să ne spuneți dacă se mai poate face ceva în acest caz. Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 10:44, 21 Octombrie 2022
Se poate, dar merita?
Imobilul donat e valoros?
Tot ce poate obține copilul dvs este rezerva succesorala (adica jumătate din cota legala care i s-ar fi cuvenit).
Da, se merită, vroiam să știu dacă se mai poate face ceva, am întrebat un avocat care a zis ca nu se mai poate face nimic după atâția ani.
Art.1095 Cod civil
(1) Dreptul la acţiunea în reducţiune a liberalităţilor excesive se prescrie în termen de 3 ani de la data deschiderii moştenirii sau, după caz, de la data la care moştenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formează obiectul liberalităţilor.

(2) În cazul liberalităţilor excesive a căror existenţă nu a fost cunoscută de moştenitorii rezervatari, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când au cunoscut existenţa acestora şi caracterul lor excesiv.

Ar trebui sa dovediti ca ati aflat de donatie abia anul trecut.
De deces ati aflat atunci?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie si mostenitor rezervatar coser coser O persoana hotareste sa-si dezmosteneasca copilul unic, doneaza întreaga avere unei terte persoane. Dupa decesul sau survenit 2 ani mai târziu, copilul mai ... (vezi toată discuția)
Donatii gaby di biasi gaby di biasi Buna ziua!Se poate face donatie pt un imobil unui fiu fara prezenta si acordul celuilalt?Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Casa am drept? Nedoiu Nedoiu Tata a primit o casa din donatie la 10 ani el nu a facut absolut nimic la ea decat a schimbat acoperisul cu mama mea care a murit la 1 an de la casatorie. Din ... (vezi toată discuția)