avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Contract de munca si contract drepturi de autor
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Contract de munca si contract drepturi de autor

As dori sa stiu daca un arhitect angajat la o societate cu un contract de munca cu timp partial poate incheia cu aceiasi societate si un contract de cesiune a dreptului de autor.
Contractul de munca este cel standard fara clauze sau conditii speciale.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: dana_popa2009 , utilizator 07:43, 22 August 2010
Puteti incheia si un contract de cesiune a drepturilor de autor. Legea nu prevede interdictia de a avea incheiate in acelasi timp, cu aceeasi persoana juridica, un contract de munca si un contract de cesiune a drepturilor de autor.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Ianuarie 2010
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic
Luisa Mitroi a scris:
Puteti incheia si un contract de cesiune a drepturilor de autor. Legea nu prevede interdictia de a avea incheiate in acelasi timp, cu aceeasi persoana juridica, un contract de munca si un contract de cesiune a drepturilor de autor.

Buna ziua,
Bineinteles ca puteti cesiona drepturi de autor societatii la care aveti contract de munca, cele doua contracte fiind din domenii absolut diferite: unul tine de creatia intelectuala iar cel de-al doilea de dreptul muncii.
Prin cesiunea dreptului de autor, permiteti societatii sa foloseasca creatia Dvs.originala (copyright) iar prin contractul de munca va "vindeti" forta de munca pentru o anumita perioada de timp
Argumentatia tine deci de logica si nu de existenta sau inexistenta unei legi care sa reglementeze simultan cele doua domenii (care dealtfel nici nu poate exista).
Cu stima,
Ar fi minunat daca am fi guvernati intotdeuna si de logica:), mai ales ca de multe ori ne lovim si de dispozitii care nu au logica.
Pana atunci, legea este cea care reglementeaza orice situatie si ne raportam la legea existenta si atunci cand nu exista o lege pentru situatia noastra. Pare ilogic:), intr-adevar.
Atunci cand nu exista o lege care sa reglementeze un anumit apect/situatie, se aplica urmatorul principiu de interpretare juridica: ceea ce nu este expres interzis de lege sau reglementat in sens diferit, este permis.
Legea 8/1996 reglementeaza drepturile de autor in legatura cu relatia de munca :
Art. 44. - (1) În lipsa unei clauze contractuale contrare, pentru operele create în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu precizate în contractul individual de muncă, drepturile patrimoniale aparţin autorului operei create.
Art. 39 - (1) Autorul sau titularul dreptului de autor poate ceda prin contract altor persoane numai drepturile sale patrimoniale.
Din interpretarea acestor dispozitii, reiese ca pentru operele care nu sunt create in indeplinirea atributiilor de serviciu precizate in contractul de munca, drepturile de autor apartin angajatului - autor, care are dreptul de a le cesiona oricaror "alte persoane", si legea nefacand distinctie, cesiunea se poate face catre angajator si prin urmare este permisa incheierea unui contract de cesiune de drepturi de autor in paralel cu contractul de munca.
In fine, nu este necesar ca o lege sa reglementeze domenii diferite sau toate aspectele unei situatii specifice: fie poate exista o lege speciala care reglementeaza o situatie in toate aspectele, fie exista legi care reglementeaza separat diverse domenii: in acest caz, lamurirea intelesului unei legi/dispozitii se face tinandu-se seama de celelalte legi/dispozitii din alte acte normative.
Ultima modificare: Joi, 21 Ianuarie 2010
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic
Buna ziua,
Suntem deci intr-unul dintre cazurile "fericite" in care legea nu contrazice logica.

Legiuitorul, cf. prev. art. 44 citat mai sus din legea speciala, lasa deschisa partilor semnatare ale CIM optiunea cu privire la proprietatea asupra drepturilor de autor.
Deci, in deplina libertate, ele pot negocia; iar "proprietatea asupra drepturilor de autor" este un argument important in negociere:
- autorul, fie le include in CIM, cu un pret (salariu) fie si le pastreaza, pentru a le ceda ulterior unui tert (alt pret).

Cu privire la aplicabilitatea legii generale, Legea suprema statuteaza clar:
Art. 44: Dreptul de proprietate privata
(1) Dreptul de proprietate, precum si creantele asupra statului, sunt garantate. Continutul si limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege.
(2) Proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular.
Art. 45: Libertatea economica
Accesul liber al persoanei la o activitate economica, libera initiativa si exercitarea acestora in conditiile legii sunt garantate.
..................................................................
Evident, celelalte dispozitii legale (legi organice sau speciale) nu pot deroga de la prev. constitutionale.
Cu stima,
Legile se interpreteaza sistematic in temeiul unor reguli pe care nu le-am supus discutiei. Legile speciale se emit in aplicarea Constitutiei/ a principiilor stabilite de aceasta si se supun controlului constitutionalitatii.

Nu este cazul unei asemenea precizari -nu se pune problema constitutionalitatii deoarece Legea 8/1996 este data in aplicarea speciala a prevederilor constitutionale si face o reglementare cu totul speciala a drepturilor autorului, diferita de reglementarea dreptului de proprietate clasic din Constitutie si alte legi privind dreptul de proprietate.

Astfel, drepturile de autor sunt impartite in drepturi morale si drepturi patrimoniale. Autorul poate ceda prin contract numai drepturile sale patrimoniale pentru o remuneratie.
In practica, exista numeroase conflicte in legatura cu operele create in indeplinirea atributiilor de serviciu care nu sunt precizate in contractul de munca.
De aceea, este recomandabila incheierea unui contract de munca in care sa se prevada operele ce vor fi create in indeplinirea atributiilor de serviciu; incheierea in paralel si a unui contract de cesiune a drepturilor de autor daca acestea nu s-au prevazut in contractul de munca.

Va multumesc, va stau la dispozitie pentru orice clarificari,

Luisa Mitroi

Business Legal Consultant


Ultima modificare: Joi, 21 Ianuarie 2010
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Drepturi patrimoniale autor - fost angajat infoleg infoleg Ma aflu nevoit sa cer parerea voasta in legatura cu interpretarea unui articol de lege si a unei situatii. Am creat pentru firma la care am fost angajat ... (vezi toată discuția)
Act aditional cim iulian901 iulian901 Buna ziua, Lucrez la o firma unde lucrez ca si inginer de retea de calculatoare (ma ocup de toate calculatoarele/serverele si partea de retea). Recent mi s-a ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor artem artem As dori sa aflu daca un contract de cedare a drepturilor EXCLUSIVE de autor, incheiat intre angajator si angajat poate avea ca obiect si articolele/operele ... (vezi toată discuția)