avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua. Tatăl meu se afla într-o situație ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua. Tatăl meu se afla într-o situație neplăcută ...

Bună ziua. Tatăl meu se afla într-o situație neplăcută din cauza fratelui său vitreg și anume, acesta din urma s-a trezit după 17ani de la moartea părinților (mama este comună) că își vrea dreptul din casa construita de bunicul meu și tatăl vitreg al fratelui tatălui meu și al mamei lor, în condițiile în care înainte de moartea bunicilor aceștia l-au despăgubit pe unchiul meu în mai multe situații(renovarea casei lui, achiziționarea unei mașini...) , iar unchiul meu după moartea părinților când tatăl meu l-a rugat să facă succesiunea a spus că nu are nici o pretenție, ca are casa lui(la care au contribuit și bunicii mei cu bani pt renovare), dar nici nu a vrut sa facă succesiunea pe motive doar de el știute și tot de atunci nu a mai fost interesat de nici o relație cu fratele său, spunându-i chiar nepotului său ca el nu are nici un frate. A venit la tatăl meu acasă pe motiv ca trebuie sa discute ceva urgent și anume ca vrea 10000 de euro dreptul lui din casă ca vrea să își pună panouri solare și sa se înțeleagă amiabil la notar.
Lăsând la o parte faptul ca el nu mai vorbește cu tatăl meu de 17 ani, că a spus ca nu are pretenții la casă , că bunicii l-au despăgubit când erau în viață și că au murit într-un accident și nu au mai apucat să ii facă acte tatălui meu cum s-au înțeles, îmi puteți spune, vă rog, care ar fi căile lui de atac în această situație și ce ar putea făce tatăl meu, care nu are cum să facă rost de această sumă de bani din pensia mizeră pe care o are? Mai exact ce poate face unchiul meu în situația evidentă în care tatăl meu nu are de unde sa facă rost de banii aceștia? Nu are bani nici sa deschidă succesiunea. De asemenea cum se calculează dreptul lui din casa părinților tinand cont ca este frate vitreg după mamă și că tatăl meu în ultimii 17 ani a investit în casa părintească și în terenul aferent acesteia?
Vă rog frumos sa ma ajutați cu un răspuns deoarece tatăl meu este în stare de șoc după vizita lui.
Cel mai recent răspuns: mia_livia , utilizator 20:34, 15 Noiembrie 2022
Mie nu mi se pare santaj, in instanta ar da mai mult si ar plati si cheltuieli de judecata. Banii nu se dau pe ochi frumosi, ci la notar ca sulta dupa dezbaterea ssuccesiunii. Se va mentiona in actul de partaj ca nu mai are pretentii.
Nu e nici un santaj daca un mostenitor isi cere un drept al lui , mama a avut doi copii , nu doar unul . Marea eroare a fost a tatalui userului @mia_livia ca a investit intr-o proprietate care nu-i apartinea ( si nu-i apartine nici acum ) . Fara indoiala , mai devreme sau mai tarziu , tot trebuie puse in randuiala actele . Asa cum au spus juristii , unchiul ar avea dreptul la 1/4 din valoarea casei , la conditia in care era in 2006 ( mai depinde si daca unul dintre decedati i-a supravietuit celuilalt , cat de putin ) . Daca acesta va actiona in instanta , e adevarat ca va avansa taxa de timbru calculata la valoare , contravaloarea expertizei , etc. , dar , daca instanta va stabili ca are drept la mostenire , cheltuielile mai-sus pomenite se vor imparti conform cotelor fiecarui mostenitor . Si nu sunt deloc de neglijat ... Singura sansa ar fi daca instanta il va declara strain de mostenire prin neacceptare , dar asta nu o poate nimeni garanta . Poate o consultatie la un avocat , cu actele pe masa , ar fi mai lamuritoare . Oricum , daca tatal are pensia mica , ar fi moral si normal ca generatia a doua ( care foloseste de asemenea casa ) sa puna umarul , doar va fi - intr-o perspectiva - mostenirea acesteia .
Ultima modificare: Luni, 31 Octombrie 2022
CHKa, utilizator
Ceea ce nu este moral este fix ceea ce face el acum după 17 ani de la moartea părinților, în condițiile în care după doua luni s-a deschis succesiunea și a spus ca nu vrea nimic și ca de banii de succesiune tatăl meu sa își mai facă ceva la casă, dar nici nu e de acord cu succesiunea ca poate vinde tata casa(motive aiurite). Bunicii au murit într-un accident împreună, nu știu dacă se poate vorbi despre cine a murit primul, chiar nu mă pricep. Nu mai contează nici toți banii pe care bunicii mei i-au băgat în casa unchiului și nici ca bunicul a încercat sa îi facă tatălui acte chiar cu un an înainte de a muri, dar nu au avut nu știu ce certificat și pana sa îl obțină nu au mai fost. Toate acestea nu se pun, desi moral ar fi sa se pună, așa că în instanță se va hotărâ ce va fi și cum și cât va fi de despăgubit, pt ca în condițiile pe care le pune unchiul nu se poate merge, deoarece el vrea banii ăștia imediat și sa facă o hârtie de mână că renunță la moștenire, ori treaba asta s-a întâmplat acum 17 ani când nu a fost hârtie de mana(nu ca ar fi avut vreo valoare, a fost verbal, la fel fără valoare) și am ajuns aici. Bineînțeles că tatăl meu nu va fi lăsat singur în toată mizeria asta, îl vom ajuta. Săptămâna aceasta va merge cu actele la un avocat și va aștepta ca unchiul sa îl acționeze în instanță.
Ultima modificare: Marți, 1 Noiembrie 2022
mia_livia, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
_nu-l lasati pe tatal dvs. singur; daca va intereseaza acea casa efectiv, cautati un avocat dvs. si tatal sa deschida procesul; daca asteptati doar, o sa va macine nervii cu diverse ocazii, telefoane si chiar sa va streseze ca se muta in "partea lui" sau inchiriaza; veti descoperi ca nu se gaseste chiar simplu un avocat care sa doreasca un caz de succesiune nedezbatuta 17 ani si care nu contine totusi palate; chiar trebuie sa-l ajutati sa constituiti dosare cu cheltuielile din ultimii 17 ani, plus actele care trebuiesc scoase la zi de pe la tot felul de institutii; actele nefacute la timp te costa triplu, in cel mai simplu caz; nu mai zic ca unchiul poate gasi alte persoane si "sa isi vanda pe chitanta de mana" partea lui; lasand aspectul legalitatii, chiar exista oameni care asta fac, fara scrupule; daca unchiul vrea acea suma, nu a semnat acum 17 ani poate intra si spre o zona mult mai gri, depinde de locatia efectiva a casei daca va gasi sau nu "cumparator".
Ultima modificare: Vineri, 4 Noiembrie 2022
erriss, utilizator
Buna ziua,

Succesiunea va fi transata in fata instantei de judecata.Va fi efectuata o expertiza evaluatorie, si,in baza acesteia, va fi determinata sulta, conform cotei-parti din dreptul de proprietate.

Alte discuții în legătură

Cine are drept la mostenire? andracazan andracazan Buna seara. VA rog ajutati-ma cu un raspuns... Cand bunicul din partea tatalui a murit, s-a facur succesiunea, iar tatal meu pt partea de mostenire care-i ... (vezi toată discuția)
Mostenire laura_copaci laura_copaci Am si eu o problema in legatura cu mostenirea mai exact bunicul meu a murit in 1983 ,dupa moartea lui averea sa impartit intre bunica mea ,tatal meu si fratele ... (vezi toată discuția)
Buna ziua bunica mea a avut 2 case un apartament si niste terenuri ... Alex081006 Alex081006 Buna ziua bunica mea a avut 2 case un apartament si niste terenuri ,ea avand doi copii tata si unchiul meu ,cand era ea in viata ea a decis CA apartamentul sa ... (vezi toată discuția)