Bună seara. In urmă cu 3 luni
socrul meu a decedat. Soacra mea a primit o citație de la in notar pentru succesiune, cerută de Primărie. Niciunul dintre moștenitori nu a cerut succesiunea. Poate Primăria sa ceară succesiunea? Mulțumim
Poate.
Dar mi se pare un abuz câtă vreme nici nu s-a răcit bine mortul în groapă, câtă vreme succesibilii au la dispoziție UN AN de la data decesului pentru a-și exprima opțiunea succesorală și nici nu există vreun indiciu că moștenirea ar fi vacantă.
Soacra și soțul dvs. ar trebui să meargă la (orice) notar pentru a da o declarație de acceptare a succesiunii.
Apoi, având această declarație (musai! - ca să nu existe niciun risc), ei vor putea să dezbată moștenirea când vor dori. (când vor avea bani).
Cu toate acestea, ar fi preferabil ca dezbaterea moștenirii să fie finalizată (să obțină certificatul de moștenitor) înainte de împlinrirea a 2 ani de la deces, fiindcă este mai ieftină (nu se plătește impozit). După 2 ani de la deces se plătește și un impozit de 1% aplicat la valoarea activului imobiliar.