avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul la intimitate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul la intimitate

un unchi si-a construit in urma cu aproximativ 20 ani o casa la o distanta de 50-60 cm de gardul care desparte proprietatea sa de cea a vecinului. in momentul in care a construit casa respectiva a discutat cu vecinul sau intrebandu-l daca nu o sa-l deranjeze faptul ca respectiva constructie o sa aiba 2 geamuri(baie si bucatarie )inspre el,in acel moment acel vecin nu a avut nimic impotriva. mentionez faptul ca dupa 10 ani dupa ce ruda mea a construit casa acel vecin a vandut terenul respectiv unei persoane care si-a construit o casa noua pe proprietatea sa, asta intamplandu-se in anul 2000-2001. Pana in anul acesta nu au existat probleme cu privire la cele doua geamuri insa acum noul proprietar cere ca geamurile respective sa fie astupate pe motiv de intimitate. tin sa precizez ca de la casa lui si pana la cea a unchiului meu e o distanta de 10 m, poate si mai mult iar intre cele doua constructii se afla gradina vecinului, nicidecum curtea sau....as vrea sa ma ajutati cu privire la acest aspect, deoarece unchiul meu nu poate sa inchida acele geamuri avand nevoie de aerisire. va multumesc!
Cel mai recent răspuns: danacr3 , utilizator 21:14, 20 Ianuarie 2010
ati putea incerca sa puneti geamuri de vedere, in sensul de geamuri mate dar cu aerisire .dar pe de alta parte tinand cont de distanta exitenta intre cele 2 proprietati nu ar trebui sa va faceti probleme, dar pt a evita discutiile in viitor, le puneti mate si le modificsti modul de deschidere daca ele sunt doar pt aerisire.
Eu cred ca cel mai bine daca nu stiti sa nu raspundeti pentru ca cei interesati sa afle o solutie ar putea fi indusi in eroare.
art. 612 din codul civil zice ca "nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietatii ingradite sau neingradite a vecinului sau de nu va fi o distanta de 19 decimetri intre zidul pe care de deschid aceste vederi si proprietatea vecina. Deci stimate utilizator Danacr3 nu se poate sa faca ferestre de vedere ca alea sunt mai mari decat cele pe care le are omul acum si intra sub incidenta legii.
art. 613 " nimeni nu poate avea vederi piezise pe proprietatea vecinului de nu va fi o distanta de 6 decimetri" - adica geam de baie, luminatoare, etc. Cum dvs spuneti ca intre zidul pe care sunt geamurile si linia de hotar dintre cele 2 propietati se afla la circa 60 centimetri inseamna ca legea este respectata si geamurile raman pe pozitie asa cum sunt ele de 20 ani.
sincer eu ma bucur ca ati raspuns dvs corect . Cu stima

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Geamuri mate sotir sotir distanta dintre gardul vecinilor si casa mea este de 30 de cm vor avea castig de cauza an instanta dak eu am geamuri mate catre ei???? (vezi toată discuția)
Problema geam la spatele casei vecinului prin care se uita in curtea mea SunSetter SunSetter Buna ziua, Problema mea e urmatoarea : vecinul din fata casei face cateva modificari imobilului si vrea sa puna si un geam la baie, geam care da fix in ... (vezi toată discuția)
Probleme cu vecinii pentru constructia unui geam LeoB LeoB Buna ziua. Locuiesc intr-o casa nationalizata in care mai locuiesc 2 persoane. Peretii interiori ai bucatii noastre de casa ,sunt si peretii celor 2 vecini , ... (vezi toată discuția)