avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Limitele clare ale insultei, jignirii și calomniei ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Limitele clare ale insultei, jignirii și calomniei Care sunt ...

Limitele clare ale insultei, jignirii și calomniei


Care sunt mai concret limitele în discuții publice și cum e bine să procedăm, când disputa este pe plan profesional, dar se derulează între patru ochi cu șeful sau subalternul?
Bănuiesc că înjurăturile, expresiile obscene intră în categoria asta, dar ce se întâmplă în cazul unor expresii mai dure sau a criticilor, care pot fi considerate jignitoare pentru partea afectată, dar adevăruri pentru partea care reproșează?
Dau exemple concrete. E insultă sau jignire dacă cineva e făcut prost, nesimțit, mizerabil, nerespectuos, incompetent,necorespunzător profesional, leneș, manipulator, i se spune să nu ridice tonul, să-și vadă de treabă, să nu abuzeze de încrederea și răbdarea celorlalți? E considerată jignire atenționarea "nu te băga, nu e treaba și competența ta, rămâi în banca ta" sau altele de genul ăsta?
E insultă sau jignire dacă cineva țipă și aduce acuze pe un ton ridicat pe holurile unei instituții publice altei persoane, în timp ce o și atinge, împingând-o de umăr? Dacă în cadrul unui colectiv de muncă se aduc acuze nedovedite privind hărțuirea direcțiunii de către soțul unei angajate, fără ca angajata să fie prezentă(că oricum această problemă nu e treaba și de competența unui colectiv de cu totul altă natură profesională)?
Ce metode putem folosi pentru a dovedi tonul, hărțuirea, atingerea vieții private, insulta în cadrul unei discuții dintr-un birou, între subaltern și șef?
Cel mai recent răspuns: laura1964 , utilizator 09:27, 3 Noiembrie 2022
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Calomnia și insulta nu mai sunt fapte prevazute de legea penala,pot face obiectul unui proces civil prin care sa solicitați daune morale.Trebuie sa faceți dovada cu martori,postări,capturi pe grupuri whatsapp etc.Puteti începe cu sesizarea faptelor în scris către conducerea instituției,urmând sa discutați apoi cu un av.
Nu doresc să fac momentan nici un pas spre un proces. Aș dori doar să am o idee mai clară despre ce se poate sau nu considera insultă, jignire, calomnie șamd. Cele înșirate mai sus nu sunt lucruri adresate unei singure persoane și nu pornesc de la aceiași persoană. Sunt din evenimente derulate într-o instituție publică.
Se poate face sesizare conducerii pentru a fi cercetata disciplinar chiar daca angajata nu era de fata. Sotul acesteia deoarece nu este salariat acolo nu are de unde cunoaste situatia de fapt decat de la sotie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspundere penala ??? khalima khalima as avea o intrebare, va rog, daca se poate ... pt un vecin necajit. Am un vecin mai in varsta care tot e sacait de alt vecin prin diverse plangeri la politie ... (vezi toată discuția)
Cum ma apar de calomnie? monica799 monica799 Buna ziua, Sunt casiera de 6 ani la o institutie religioasa si unul din membrii m-a acuzat (acuzatii false) in fata intregii institutii ca am furat banii ... (vezi toată discuția)
Insulta si calomnia lylo lylo Buna ziua. Ma pot indrepta impotriva cuiva cu o plangere penala pentru insulta?sunt discutii ample pe acest aspect avand in vedere decizia Curtii ... (vezi toată discuția)