avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Multe intrebari fara raspuns!!!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Multe intrebari fara raspuns!!!

Am incheiat divortul in decem.2009, am un copil de 14 ani si nu am facut partajul bunurilor. In prezent locuiesc cu copilul la o doamna in varsta de 88 de ani de care am grija, astfel ca nu platesc chirie- serviciu contra serviciu.Totusi am mai multe intrebari pentru d-voastra: 1) apartamentul in care am locuit este bun comun adica 1/2 fostii socri si 1/2 eu si fostul sot, insa locuinta a fost cumparata de socri- ei ma ameninta ca nu pot primi nimic dupa 15 ani de casnicie pentru ca ei au cumparat apartamentul desi in contractul de vanzare -cumparare este trecuta cota parte si pt. noi. Este posibil sa nu primesc nimic chiar daca si eu am adus contributie in aceea casa ? Dupa ei, eu nu am nici un drept adica am plecat cu copilul am luat doar hainele si atat- in rest eu ma ocup de cresterea si educarea copilului el nu a platit nici macar pensia.2) Doamna la care stau ar dori sa-mi faca un act de mostenire pentru bunurile ei-insa doar pentru 1/2 deoarece copilul fostului sot are drept la o cota de 1/2 din locuinta. Acum fostii socri sunt nevoiti sa vanda apartamentul si ar dori sa-mi dea bani sa-l despagubesc pe copilul fostului sot al doamnei- insa mi se pare ciudat, ei vor ca pe 1/2 partea ce o vor plati sa fie trecut copilul meu si ei tutori. Este posibil asa ceva? Adica partea mea din bunuri sa nu o primesc eu ,insa ei sa-i lase totusi ceva copilului adica 1/2 din apartamentul doamnei la care stam cu conditia ei sa fie tutori. Imi cer mii de scuze pentru incalceala textului si a intrebarilor dar nici eu nu mai stiu cum sa fac si m-am saturat sa par o "cersetoare", vreau doar dreptul meu ce mi se cuvine pt. ca am un copil de crescut si educat.Va multumesc daca ma puteti ajuta cu sfaturi si va doresc numai bine.Doamne Ajuta!
Cel mai recent răspuns: ContSters123009 , utilizator 21:01, 21 Ianuarie 2010
1. Daca bunul imobil ce a constituit domiciliul comun al sotilor a fost achizitionat 1/2 parte pe numele fostilor socri si 1/2 parte pe numele dv. si al sotului si in acel imobil ati contribuit dv. si sotul in timpul casatoriei pentru partea de 1/2 parte a socrilor, atunci aveti un drept de creanta care poate fi valorificat de dv. printr-o actiune in instanta in termen de 3 ani de la data desfacerii casatoriei. Pentru 1/2 parte din imobil ce ati dobandit-o in timpul casatoriei cu sotul dv. aveti un drept de coproprietate care poate fi sistat printr-o actiune de partaj bunuri comune ce este imprescriptibila.
2. Daca fostul sot nu va plateste pensia de intretinere, stabilita prin hotarare de catre instanta, in favoarea minorului, il puteti executa silit pe acesta prin orice modalitate (poprire, executare silita mobiliara si/sau imobiliara). Acesta este un drept al copilului si nu al dv. astfel incat luptati pentru acest drept castigat in instanta.
3. Cu privire la cumpararea a 1/2 parte din imobilul proprietatea doamnei pe care o ingrijiti, va sfatuiesc sa faceti actele pe numele dv., nu pe numele copilului si nu pe numele socrilor (acestia nu sunt tutorii copilului dv.!!! nici nu au cum...) Vedeti ca aceasta este o tactica de a va pacali. Nu va lasati inselata!
4. Socrii nu pot vinde decat partea pe care o au nu si partea de 1/2 parte pe care o aveti dv. si fostul sot. Aceasta o puteti vinde numai dv. impreuna cu fostul sot sau dupa efectuarea partajului bunurilor comune se va stabili cui ii va fi atribuit imobilul si sulta ce trebuie sa o achite celuilalt fost sot.
Va recomand sa angajati un avocat care sa va apere interesele pentru ca aveti nevoie si dv. si copilul dv. Mai bine sa preintampinati o paguba decat sa o produceti iremediabil. ;)
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul si indrumarile primite de la d-voastra.Va doresc numai bine si promit ca o sa va tin la curent cu evenimentele ce se vor desfasura. Doamne ajuta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj danielaa76 danielaa76 Va rog, daca poate sa ma lamureasca si pe mine cineva: sotul meu a primit de la parintii lui un apartament, prin donatie, anul trecut, apartamentul l-am ... (vezi toată discuția)
Propietar la 17 ani femeie40 femeie40 buna ziua. am si eu o intrebare. am 40 ani sunt casatorita si am 2 baieti 17 si 3 ani jumate. as dori sa vand ce avem acum si partea mea sa o cedez copilului ... (vezi toată discuția)
Partaj Coco_luca Coco_luca Sunt in proces de partaj cu fostul sot. In timpul casatoriei (pe langa alte bunuri) am cumparat un apt pe care l-am vandut in 2006, banii rezultati fiind ... (vezi toată discuția)