avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Declaratia de renuntare la mostenire – reversibila ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Declaratia de renuntare la mostenire – reversibila in aceste circumstante?

Am aflat despre decesul tatalui 4-5 ani dupa moartea sa, eu fiind singurul mostenitor clasa I. Bunica paterna fiind inca in viata, am acceptat sa fac o declaratie de renuntare la succesiunea legala pt ca mostenirea sa ii revina bunicii. Doar ca in timpul in care am facut declaratia, bunica a decedat de asemenea. Acum singura ruda ramasa este un unchi (fratele tatalui). Am facut declaratia de renuntare la drepturile mele ca mostenitor cand credeam ca mostenirea ii va reveni bunicii dar nu am depus-o nicaieri (nici in instanta nici depus la biroul notarial unde este deschis dosarul succesoral). Acum ca mostenirea i-ar reveni unchiului, m-am razgandit si doresc sa imi exercit dreptul ca mostenitor principal… este prea tarziu sa ma razgandesc avand in vedere ca au trecut multi ani de la deces si avand in vedere ca am creat acea declaratie de renuntare (a fost facuta recent). Poate fi anulata renuntarea la mostenire in aceste circumstante?

Multumesc in avans.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:37, 10 Noiembrie 2022
Am facut declaratia de renuntare la drepturile mele

Daca nu ati dat-o la notar sau in instanta, nu are vreo valoare
Deci declaratia de renuntare la succesiunea legala (intocmita la consulat, eu fiind in strainatate… am uitat sa specific) nu are ramificatii legale decat daca o utilizez la notar unde e deschis dosarul succesoral, ori in instanta?

gi-jane2 a scris:

Am facut declaratia de renuntare la drepturile mele

Daca nu ati dat-o la notar sau in instanta, nu are vreo valoare

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am crezut ca ati scris-o acasa :)
Daca ati dat-o la consulat e ca si cum ati dat-o la notar.
Oricum, o mosteniti pe bunica impreuna cu unchiul.
Mergeti la notar si vedeti care e treaba cu mostenirea tatalui, conteaza si cand ati dat acea declaratie...poate o puteti revoca.
Ultima modificare: Joi, 10 Noiembrie 2022
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Are drept de a intra pe un teren? iulianduma34 iulianduma34 Pe scut,tata este unicul mostenitor dupa bunicul lui din partea mamei lui,bunicul avea doua fete,care impreuna cu sotia bunicului au renuntat la succesiune,in ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire dupa obtinerea certificatului de calitate ... R.A.V.E.N R.A.V.E.N renuntare la mostenire dupa obtinerea certificatului de calitate de mostenitor. Buna ziua, am si eu urmatoarea intrebare: Suntem 4 rude (2 frati,2 veri) care ... (vezi toată discuția)
Mostenire irinacornelia irinacornelia buna ziua ! am nevoie de un raspuns de la dvs,va rog mult.Bunica mea a decedat acum 6 ani.A avut 2 copii,unul nerecunoscut si trecut pe numele ei de fata* si ... (vezi toată discuția)