avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Buna ziua, as dori să știu care este regula ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Buna ziua, as dori să știu care este regula beneficierii concediului ...

Buna ziua, as dori să știu care este regula beneficierii concediului maternal și după naștere și până când se poate lua sau renunța in favoarea indemnizației de creștere copil? Exista opțiunea alegerii continuării cu concediul de lăuzie până la expirarea celor 63 zile postnatal? Menționez că am beneficiat doar de 31 zile prenatal din cele 126 lei ulterior survenit nasterea înainte de termen.
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 09:09, 17 Noiembrie 2022
Puteti alege sa beneficiati de restul de concediu postnatal ( 95 de zile) sau puteti opta sa ramaneti doar in cele 42 de zile obligatorii de concediu postnatal si apoi sa depuneti actele pentru indemnizatia concediului pentru crestere copil.

Faceti socoteala, vedeti cum este financiar mai avantajos si decideti apoi.
Mulțumesc de răspuns și scuze de unele greșeli de tastatura. Calculând am ajuns la concluzia că este puțin mai avantajos financiar cu concediul de maternitate decât cu indemnizația de creste copil. Însă actele premergătoare indemnizației au început să fie făcute odată cu certificatul de naștere, scos de soțul, nu însă și acordul trecerii pe acesta. Sa înțeleg că încă pot beneficia de la medicul de familie de încă 3 luni de zile de concediu sau minim 42 zile și pe urmă să trec la indemnizație.

Ionut.ion a scris:

Puteti alege sa beneficiati de restul de concediu postnatal ( 95 de zile) sau puteti opta sa ramaneti doar in cele 42 de zile obligatorii de concediu postnatal si apoi sa depuneti actele pentru indemnizatia concediului pentru crestere copil.

Faceti socoteala, vedeti cum este financiar mai avantajos si decideti apoi.

Da, puteti beneficia si de restull zilelor de concediu maternal ( postnatal) si apoi depune actele pentru concediul pentru crestere copil.

Art. 24 din OUG 158/2005
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naștere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naștere.
(2) Concediile pentru sarcină și lăuzie se pot compensa între ele, în funcție de recomandarea medicului și de opțiunea persoanei beneficiare, în așa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină.
(4) În situația copilului născut mort sau în situația în care acesta moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizația de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.

OUG 111/2010
Art. 15
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență reprezentând indemnizații și stimulent de inserție se stabilesc după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal ggami ggami Buna seara! As dori sa stiu de cate sapt de sarcina se poate intra in prenatal. Daca am 30 de sapt si 2 zile si imi iau 3 zile de medical(pt copilul de trei ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate si ccc florentinos florentinos sotia mea are 8 luni de cand e angajata si nu poate intra in concediu maternal.eu in scimb lucrez de ceva ani la o firma si as vrea sa stiu cum pot intra eu in ... (vezi toată discuția)
De cat concediu pot beneficia inainte de a naste? micutzulurs micutzulurs Buna seara, De cat concediu pot beneficia inainte de a naste daca locul de munca imi poate afecta sarcina? Multumesc! (vezi toată discuția)