avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1097 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Buna ziua. In cadrul unui proces de uzucapiune am ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Buna ziua. In cadrul unui proces de uzucapiune am dobandit o ...

Buna ziua. In cadrul unui proces de uzu capiune am dobandit o proprietate casa+anexa+teren. Pentru aceasta , in cadrul procesului, a fost nevoie de o lucrare topografica efectuata de un expert numit de catre instanta. Dupa pronuntarea sentintei, de la OCPI ni s-a cerut o noua lucrare cadastrala (nu am inteles de ce, din moment ce s-a efectuat in cadrul procesului). Problema apare acum deoarece inre cele 2 masuratori (evident, platite de catre mine separat) exista o diferenta de 30m patrati la suprafata anexei. Si nu se poate face intabularea. Fiecare dintre topografi sustine ca masuratorile lui sunt cele corecte si eu nu pot sa fac nimic. Exista vreo metoda de rezolvare a situatiei? Era necesara inca o lucrare pt intabulare diferita de cea din proces avand in vedere ca s-au masurat exact acelasi lucruri- teren, casa,anexa? Multumesc.. Elena
Cel mai recent răspuns: Vladislav20 , utilizator 08:26, 23 Noiembrie 2022
1. Da era necesar de 2 lucrari. Unul este o lucrare care se cheama `expertiza judiciara` si se intocmeste pentru instanta, iar cealalta lucrare se cheama `documentatie cadastrala` care este necesar inscrierii in cartea funciara a sentintei judecatoresti.
A doua lucrare nu era necesara daca in cadrul procesului judecatorul solicita expertului avizarea expertizei judiciare la cartea funciara. Si atunci se putea inscrie in cartea funciara doar cu o cerere formulata de dumneavoastra cu actele in original + expertiza judiciara avizata.

2. Solutia dumneavoastra este una simpla. Aveti o sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila pe care trebuie sa o respectati, si intabularea in cartea funciara trebuie facuta exact dupa masuratorile din expertiza judiciara (sentinta - proces). Daca acestea sunt gresite trebuie vazut care este cauza. 30 de metri patrati sunt foarte multi si e chiar imposibil sa faci asemenea greseala la masuratori. Oare nu este vorba de o extindere/modificare a anexei respective pe care nu au existat acte, si atunci nu s-a inclus suprafata de 30 mp in sentinta?
Am înțeles necesitatea celor 2 lucrări. Nu este vorba de nicio extindere a anexei, nu s-au făcut modificări, dimpotrivă, măsurătorile din sentinta sunt cu 30m2 mai mari. Exact asa a zis și topometristul actual care face documentația cadastrala , ca 30m2 sunt mult prea mulți pt a fi corectați (mai exista 3-4m2 diferența la teren , dar fiind o suprafață destul de mare, a fiș ca e acceptabil, insa nu și la anexa).
În condițiile acestea, ce e de făcut?

tensi25 a scris:
În condițiile acestea, ce e de făcut?

Daca intr-adevar e o greseala eu ca si topograf v-as trimite la notar sa dati o declaratie notariala pe propria raspundere, care va contine ca si parte anexa si schita terenului cu constructiile si as incerca sa fac intabularea ``corect`` referitor la anexa.

Apoi dupa ce se depune dosarul mai vedeti si ce va solicita OCPI (daca ei considera ca dosarul este incomplet va dau un referat de completare). Din pacate legile nu se aplica intr-un mod unitar si modul de lucru difera de la judet la judet.

Dar trebuie incercat cum am zis eu parerea mea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara . pot cadastra si intabula in baza unei hotarari judecatoresti ... petre_marian petre_marian Buna seara . Pot cadastra si intabula in baza unei hotarari judecatoresti definitive ,a raportului de expertiza parte integranta din proces care nu stiu daca ... (vezi toată discuția)
Dezbateri - regulamentul privind avizarea tehnica a expertizelor judiciare efectuate de expertii judiciari in specializarea topografie, geodezie si cadastru BEJENARU PETRU BEJENARU PETRU MINISTERUL JUSTIŢIEI Nr. .................../C din........................... AGENŢIA NAŢIONALÃ DE CADASTRU ªI PUBLICITATE IMOBILIARÃ Nr. ... (vezi toată discuția)
Cadastru omatcons omatcons sunt cu ocauză în justiţie pe această temă. Partea reclamantă a solicitat o expertiză judiciară cu următorul obiectiv: \" se va identifica sub toate ... (vezi toată discuția)