avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... cadastru
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

cadastru

sunt cu ocauză în justiţie pe această temă. Partea reclamantă a solicitat o expertiză judiciară cu următorul obiectiv: " se va identifica sub toate aspectele, din punct de vedere topografic, amplasament şi vecinătăţi, terenul intravilancu suprafaţa de 3725 mp situat în localitatea corni, jud maramureş".
Expertul a întocmit un raport de expertiză "de 2 bani" în sensul că : nu a identificat din ce nr. topografic face parte terenul, nu a identificat nr. cadastral al terenului, nu a identificat topograficele vecinătăţilor (a trecut pe schiţe nume de persoane care sunt decedate), nu a calculat suprafaţa construită a clădirilor, nu a determinat categoria de folosinţă a terenului, şi altele conform capitolului 5 din ordinul ANCPI 634/06. Am făcut obiecţiuni la acest raport-în calitate de pârât- în sensul completării, astfel ca această lucrare să o pot folosi ori eu în calitate de pârât, ori partea reclamantă în funcţie de soluţia pe care o va da instanţa, la întabulare în CF, deşi nu s-a cerut expres de către nici o parte.
Întrebare:Fiind o lucrare cu acest obiectiv de mai sus, trebuia sau nu să facă o documentaţie completă, sau expertul a fentat, făcând un raport de 2 bani (1700 Ron)? Cum poate fi convins justiţiabilul inclusiv judecătorul că lucrarea făcută de expert este corectă? Era obligaţia expertului să obţină atribuirea numărului cadastral al acestui teren de la OCPI B. mare conf. art. 10 pct.1 lit. g din Ordinul 634/06?
cu stimă, Mihai Oneş
Cel mai recent răspuns: Cristian Fara , Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI 18:07, 24 Ianuarie 2010
Buna ziua,
Expertul judiciar consemneaza in Raportul de expertiza realitatea (situatia de fapt si de drep)t existenta la data de referinta a raportului.
El este dator sa identifice terenul pe baza "Constatarii din acte" si a "Constatarii din teren" (inclusiv masuratori si determinari topo-cartografice).

Nu cred ca am inteles bine:
terenul nu are numar cadastral si Dvs. ati vrea sa vi-l obtina expertul judiciar ?
Daca este asa, sunteti in eroare: NU este obligatia lui.
Cu stima,
buna ziua,
este o confuzie de termeni "expert judiciar in spec. topo." si "autorizat cadastru de ANCPI/OCPI" . Chiar daca prin absurd expertiza "expertului judiciar" ar contine pe langa tot ce vreti dvs si numarul de la pantoful vecinului din NV tot nu v-ar ajuta la nimic. Acesta pentru ca inscrierea in Cartea Funciara face obiectul altor legi ( si mai grav - al unei serii de ordine ale directorilor ANCPI) . Dupa obtinerea sentintei trebuie sa contactati un "autorizat cadastru de ANCPI/OCPI" care va face o "documentatie" ce cuprinde o serie de "fise tehnice" scrise dar si in format electronic - obligatorii pentru inscrierea in CF.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbateri - regulamentul privind avizarea tehnica a expertizelor judiciare efectuate de expertii judiciari in specializarea topografie, geodezie si cadastru BEJENARU PETRU BEJENARU PETRU MINISTERUL JUSTIŢIEI Nr. .................../C din........................... AGENŢIA NAŢIONALÃ DE CADASTRU ªI PUBLICITATE IMOBILIARÃ Nr. ... (vezi toată discuția)
Cadastru adriana dj adriana dj am o hotarare definitiva si irevocabila pot face cadastru si intabularea dupa schita facuta de expert in timpul procesului sau trebuie sa platesc un alt ... (vezi toată discuția)
Expertiza topo kristi12 kristi12 Buna ziua, am cerut expertia topo acuma a fost finalizat si depus la dosar dar am urmatoarele intrebari: 1. Nu este avizat de OCPI , dar asa am inteles ca ... (vezi toată discuția)