Buna ziua!
Va prezint situatia mea:
Astept un copil care a fost conceput cat timp eram casatorita, insa tatal nu este sotul meu. In momentul in care am divortat eram deja insarcinata in 2 luni. De tatal biologic al copilului m-am despartit la scurt timp dupa ce am aflat ca sunt insarcinata si de atunci nu ne-am mai vazut iar pe parcurs m-am impacat cu fostul sot care doreste sa ia copilul pe numele lui si sa il crestem impreuna, dar fara sa ne mai casatorim. Problema este ca tatal biologic al copilului vrea sa intenteze proces pentru stabilirea paternitatii si sa primeasca custodia copilului.
Cum se procedeaza din punct de vedere legal intr-o situatie de genul asta? Pentru ca am o situatie materiala buna si nu sunt o mama imorala ma indoiesc ca imi poate lua copilul dar poate totusi obtine drepturi asupra lui, avand in vedere ca el deja se naste intr-o familie completa?
Care sunt pasii unui astfel de proces? Vreau sa stiu la ce sa ma astept.
Legea acorda prezumtia de paternitate fostului sot. Deci la nastere pe certificat fostul sot va fi trecut la tata, nimeni nu se poate opune acestui lucru, nici macar dvs. Pentru a schimba tatal din certificat trebuie deschis un proces de tagada a paternitatii, drept care il aveti dvs, fostul sot si copilul, cu respectarea termenelor legale. Cat timp nu se face tagada paternitatii, tatal biologic nu poate face absolut nimic pentru a cere stabilirea paternitatii sale asupra copilului, legea nu ii da nici un drept. Singura cale care o are este sesizarea Ministerului Public, care ar putea in urma audierii lui, a dvs., a martorilor, sa deschida procesul de tagada in numele copilului. Sau ar putea sa nu o faca. In nume personal tatal biologic nu poate intreprinde nimic.
buna ziua!
trebuie sa va contrazic, pe langa legislatia in vigoare pe la noi, mai exista si o conventie pentru apararea dr omului, care prin art 8. prevede:Articolul 8 – Dreptul la respectarea vieţii private şi de familie
1. Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie,
a domiciliului său şi a corespondenţei sale.
2. Nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitarea acestui
drept decât în măsura în care acest amestec este prevăzut de lege şi
dacă constituie o măsură care, într-o societate democratică, este
necesară pentru securitatea naţională, siguranţa publică, bunăstarea
economică a ţării, apărarea ordinii şi prevenirii faptelor penale,
protejarea sănătăţii sau a moralei, ori protejarea drepturilor şi libertăţilor, si in baza acetui articol a fost admise numeroase spete avand acelasi ob ca si cel al utilizatoarei noastre.
Nu va suparati pe mine, chiar repet intrebarile pentru ca mi-e foarte dificil sa inteleg, nemaintalndid aceasta situatie, dar ce legatura au ultimele 2 legi cu situatia mea? Unde se incadreaza?
Eu mai am putin pana nasc. In momentul de fata traiesc cu fostul meu sot (de care, cum am spus, am divortat cand eram insarcinata in luna a 2-a insa ne-am impacat la 3 luni dupa divort si doreste sa declare copilul ca fiind al lui ca sa il putem creste impreuna) iar cu tatal copilului nu m-am mai vazut de cand am ramas insarcinata dar m-a contactat telefonic de numeroase ori sa ma avertizeze ca dupa ce se naste copilul va intenta proces pentru stabilirea paternitatii si pentru a recunoaste copilul.
Eu nu vreau sa ii acord nici macar dreptul la vizita fiindca copilul deja se naste intr-o familie si nu vreau sa aiba 2 tati, vreau sa creasca normal si armonios si de-asta intrebam cum procedeaza legea in situatiile astea...