avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Buna seara, Are angajatorul dreptul sa-ti verifice ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Buna seara, Are angajatorul dreptul sa-ti verifice portofelul ...

Buna seara,

Are angajatorul dreptul sa-ti verifice portofelul zilnic?
Sa trebuiasca sa declari cu cati bani in portofel vii la servici si cu cati pleci?
Ma refer aici la o afacere banala, cum ar fi o farmacie.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 06:53, 1 Decembrie 2022
Bună ziua,

Are nu doar dreptul, ci și obligația să vă ceară declararea banilor personali. Ar trebui să îi treacă într-un registru prevăzut de un ordin al Ministerului Finanțelor:
[ link extern ]

Articolul 4
Registrul de bani personali prevăzut la art. 4 alin. (12) lit. i) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se completează zilnic de către personalul operatorului economic care îşi desfăşoară activitatea în unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, la începutul programului de lucru, fără ştersături sau modificări şi fără a lăsa spaţii neutilizate.

Va multumesc.
Deci se face pentru TOT personalul, o data pe zi (la inceputul programului) si este completat de personalul angajat.
Odata implementat, se mentine indefinit si pentru TOTI angajatii si nu doar selectiv (in anumite zile sau anumiti angajati, ceea ce cred ca ar reprezenta un abuz). Totul clar.
La ce ma refeream este ca patronul nu are dreptul el insusi sa-ti scotoceasca prin poseta, sa-ti ia portmoneul si sa-ti numere banii la inceput si la sfarsit de program.
Revin cu scuze. Registrul a fost eliminat la destul de puțin timp după ce a fost introdus - redacția noastră a scris la acel moment despre asta:
Legea care elimina impozitarea bacșișului a fost publicata luni în Monitorul Oficial și intră în vigoare joi, 9 iulie. Actul normativ elimină, de asemenea, și reglementările care obligau angajații să înscrie banii pe care ii dețin în Registrul de bani personali.

www.avocatnet.ro/articol_407...

Scotocirea despre care vorbiți este, evident, un abuz în orice condiții - cu sau fără obligația legală de a declara banii personali.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Completare in registrul de bani personali ellena925 ellena925 buna ziua ! am o intrebare legata de completarea RBP . in conditiile in care activitatea firmei este 8-12 15-18 , angajatul va completa registrul 1 data pe ... (vezi toată discuția)
Registrul de bani personali pfa nico82 nico82 Buna ziua! PFA fara salariati,utilizeaza casa de marcat trebuie sa intocmeasca registrul de bani personali? (vezi toată discuția)
Registru bani - ii norma venit hordymulberry hordymulberry Sunt ii la norma de venit. Nu am un loc anume unde muncesc si nici un program. Vand anumite produse direct catre client la locatia acestuia. Fiind ii am ... (vezi toată discuția)