avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună seara. Mama mea a decedat in 2020 ,la succesiune ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună seara. Mama mea a decedat in 2020 ,la succesiune am aflat ...

Bună seara. Mama mea a decedat in 2020 ,la succesiune am aflat ca i-a lăsat surorii mele o garsoniera cu uzufruct viager. Nu cunosc detaliile acestui act cum si in ce fel sa facut.Intrebarea mea este daca pot sa atac in instanta acest act? Tin sa menționez că am locuit doar eu cu mama timp de 17 ani in care ne-am înțeles foarte bine, chiar am avut grija
de ea, dupa care eu am achiziționat un apartament cu credit imobiliar. Eu cu sora mea nu vb din 2009 din cauza unei masini ,eu făcând un credit la banca pe 10 ani .Sora mea a dorit sa ia masina cu acordul meu si al mamei inclusiv sa preia ratele. Aceste rate le-a platit doar 2 luni, dupa care nu a mai platit.Mama a plătit toate ratele timp de 10 ani.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 17:27, 5 Decembrie 2022
Daca documentul de instrainre/tranzactionare drept de proprietate bun imobil =contractul de vanzare cumparare cu uzufruct nu are trecut in el pretul, se poate considera ca este o donatie mascata si acest contract poate fi atacat in instanta de catre orice parte interesata si care detine calitate procesuala
Pretul este un element esential in contractul de vanzare cumparare.cu uzufruct
Contractul de vanzare-cumparare catre un descendent cu rezervarea de uzufruct, se prezuma a fi o donatie.,astfel ca se poate anula in instanta.
De retinut ca un act nu se poate anula pe motiv ca se prezuma a fi donatie.
Daca se prezuma donatie si nu se dovedeste contrariul, se poate solicita raportul donatiei.
Nu se anuleaza actul.
Exista termene de prescriptie, insa depinde de foarte multe lucruri, ce anume se invoca,, ce texte de lege sunt aplicabile etc.
Nulitatea relativa se prescrie in 3 ani, nulitatea absoluta niciodata.
Asta dacă s-a făcut un contract de vânzare.
Dar eu nu am înțeles asta.
Vedeți exact ce act au încheiat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct viager ovi ovi ovi ovi In anul 1992 mama mea a cumparat o garsoniera . Eu am o sora necasatorita, asa sunt si eu .Deoarece nu era loc suficient eu am locuit prin chirii ,,, etc, ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare pusa2mimi pusa2mimi Va rog sa ma lamuriti daca este acelasi lucru si ce presupune: 1. Contract de vanzare cumparare cu intretinere viagera si drept de uzufruct 2.Contract de ... (vezi toată discuția)
Contestare contract vanzare cumparare uzufruct gerea gerea CONTRACTUL DE VANZARE CUMPARARE CU UZUFRUCT POATE FI CONTESTAT DE NEAMURILE CELUI CARE A VANDUT,DUPA MOARTEA ACESTUIA? (vezi toată discuția)