avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, am si eu o intrebare. Mama si matusa mea au ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, am si eu o intrebare. Mama si matusa mea au facut ...

Buna ziua, am si eu o intrebare. Mama si matusa mea au facut dezbaterea mostenirii pentru apartamentul ramas de la bunicul meu. Amandoua au decis sa imi lase mie apartamentul. Cum matusa mea trebuie sa plece in strainatate a facut o procura de imputernicire pe mama mea( donatie cu rezerva dreptului de uzufruct viager din partea matusii). Mi-a spus ca a pus aceasta clauza pentru a nu vinde apartamentul deoarece sunt casatorita. Eu stiu ca dreptul de uzufruct inseamna ca are dreptul la apartament pana moare. Dar ce sa cred acum? Un act de donatie fara drept de uzufruct l-as putea vinde?
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2022
26ioana, utilizator
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 05:12, 15 Decembrie 2022
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai , puteti refuza donatia daca nu va convin conditiile , nimeni nu va poate sili sa o acceptati . Asta doreste matusa sa doneze ( nuda proprietate ) , asta doneaza ... Cum spun americanii , “ take it or leave it “
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2022
CHKa, utilizator
Multumesc frumos tuturor!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
V-am scris, uzufructul se stinge prin neuz. Daca sta in alta parte 10 ani, puteti sa cereti in instanta sa constate ca dreptul sau s-a stins. Daca castigati procesul, se radiaza sarcina din cartea funciara.
Mai aveti varianta ca mama sa va dea partea ei si dvs sa faceti partaj cu matusa.
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2022
gi-jane2, moderator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
26ioana a scris:
Eu ce fac ma pricopsesc cu ea in casa?


Exact.

Propune să vă dea (aparent) pe gratis, dar s-ar putea să vă iasă prin piele.
Din această pricină, cred ar fi preferabil să luați de la mama ce are de dat (partea ei) și cu mătușa să faceți (imediat sau mai târziu) un partaj. (iar la partaj negociați/îi propuneți o sultă „prietenoasă”, plecând de la intenția ei de a vă da aparent pe gratis).

Am spus „cred” pentru că soluțiile pot fi diferite, după cum oamenii implicați într-o situație juridică sunt dispuși să-și asume riscuri. Unii mai mult, alții mai puțin, alții mai deloc.
Ultima modificare: Marți, 13 Decembrie 2022
romascanu, moderator
Am inteles. Puteau face act de donatie simplu (fara uzufruct) si sa precizeze drept clauza ca nu am dreptul sa vand apartamentul pe o perioada de ...ani? Si am uitat sa mai spun ca am un frate care nu stie de aceasta donatie. El poate ataca cumva aceasta donatie in timp?

Alte discuții în legătură

In ce masura poate fi atacat actul de donatie ccrys ccrys Buna ziua, Parintii mei vor sa imi faca mie si sotiei act de donatie pt apartament. Eu am frate care nu este interesat de acest apartament si va da o ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu clauza cami_alessia cami_alessia Buna seara.Am o prietena care este impreuna cu un tip de vreo 5 ani urmand sa se casatoreasca in curand.Problema lor este urmatoarea.Mama lui urmeaza sa le ... (vezi toată discuția)
Renuntare la cota de mostenire cu clauza OctaviaMaria OctaviaMaria In urma decesului mamei noastre, eu si fratele meu vom dezbate succesiune pentru un apartament. Eu as dori sa cedez dreptul la cota care mi se cuvine din ... (vezi toată discuția)