avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire bun detinut in cota-parte de catre defunct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire bun detinut in cota-parte de catre defunct

Buna seara!

Poate notarul public inscrie in certificatul de mostenitor un bun detinut de catre defunct in proprietate comuna cu alta persoana, in absenta persoanei ce detinea impreuna cu defunctul acel bun, in conditiile in care coproprietarul nu este mostenitor al defunctului? Daca da, va rog sa precizati in ce conditii.

Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 14 Decembrie 2022
newbluesky, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:23, 13 Aprilie 2023
Nu se pune problema asa. Ci invers. Indicati dvs temeiul legal, in baza caruia s-ar mosteni si intabula un drept de folosinta asupra unui teren trecut in proprietatea statului.
Pana una alta, conform art. 36, alineatul 2, din legea 18/1991: ,,Terenurile proprietate de stat, situate în intravilanul localităţilor, atribuite, potrivit legii, în folosinţă veşnică sau în folosinţă pe durata existenţei construcţiei, în vederea construirii de locuinţe proprietate personală sau cu ocazia cumpărării de la stat a unor asemenea locuinţe, trec, la cererea proprietarilor actuali ai locuinţelor, în proprietatea acestora, integral sau, după caz, proporţional cu cota deţinută din construcţie. ”
Ordinul Prefectului se poate solicita pentru terenurile intravilane (în interiorul localităților) care au fost preluate de statul Român prin legea 58 / 1974.
Ati depus cerere si ati obtinut Ordinul Prefectului?

pe viitor, deschideti subiect nou cu problema dvs, nu interveniti cu intrebari in subiectul altuia, multumesc!
danalida a scris:

Bună ziua! Aș dori dacă ați putea vă rog să mi spuneți dacă dreptul de folosință al unui teren poate fi transmis ,adică transmis soției și celor doi copii.E vorba despre un teren în suprafață de 250 m pătrați dat în folosință pe durata existenței construcțiilor în baza articolului 30 din legea 58/74. Atât cât a trăit defunctul cât și soția lui nu și au intabulat dreptul de proprietate în Cartea funciară asupra terenului în baza legii 18/91 iar după decesul acestuia situația era aceeași adică terenul era cu drept de folosință pe durata existenței construcțiilor ,nu pe durata vieții persoanelor cărora li s a dat acest drept, astfel că se transmite dreptul de folosință pe durata existenței construcțiilor moștenitorilor?Menționez că este trecut în cf dreptul de folosință pe numele ambilor soți ,proprietari ai casei, deci trebuia sa figureze după succesiune în certificatul de moștenitor și în cartea fuciară la rubrica sarcini dreptul de folosință al soției pe 125 m² + cât îi revine din cota defunctului soț adică din 125 m² ai lui și dreptul de folosință al copiilor defunctului în cota ce le revine până la înscrierea dreptului de proprietate a celor 3 moștenitori asupra terenului conform legii 18/91 ? Mulțumesc anticipat!


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 18/91 problema urgenta, multumesc anticipat! andradamaria andradamaria buna ziua,situatia este de asemenea o relicva a legii 18/91 si anume: bunicului meu defunct i s-a atribuit in 1957 de catre Sfatul popular de atunci un teren ... (vezi toată discuția)
Fond funciar iuliurs iuliurs Teren preluat de Stat conform Legea 58/74 Buna ziua, Va rog un raspuns la urmatoarea intrebare. Terenurile intravilan preluate de Stat prin art ... (vezi toată discuția)
Cota parte din casa se atribuie si pe teren? Palina Palina Am obtinut in 1992 prin contract de V-C 7/8 din casa mamei, iar restul de 1/8 este detinut de fratele meu. Terenul ( gradina) de langa casa era in ... (vezi toată discuția)