avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua!
Va rog să ajutați cu sfat in legătură cu plata pensiei alimentare.
In anul 2019 s-a terminat divorțul cu decizia că fostul soț sa plătească pt cele 3 fiice jumătate din salariul net, adică suma de 1100 lei, deoarece avea declarat un venit net de 2200 lei.Din luna august fiica cea mare nu vrea sa se mai ducă la el deoarece ii vb urat și copilul zice că de câte ori se duce acolo ii vb urat de mine.Am asistat și eu la unele discuții de acest gen, atunci când le sună.Pentru a se răzbuna și-a modificat salariul brut(el este administrator la propria societate).Acum îmi plătește suma de 880 lei.
Doresc să știu ce as putea face pt mărirea pensiei alimentare sau pt a contribui cu jumătate din suma la celelalte cheltuieli ale fetelor.De exemplu aparatul dentar, controalele oftalmologice și ochelarii necesari , excursiile cu școala și alte cheltuieli pe care nu stau să le mai enumar aici.Cine are copii știe f bine despre ce vorbesc.Din anul 2019 până acum, au crescut f mult preturile la absolut orice și el în loc sa mă ajute pt că este spre binele copiilor, face contrariul.Eu am platit cursuri de desen, cursuri de karate, aparatul dentar al uneia dintre fete și alte cheltuieli utile fetelor pe care nu are rost sa le mai deteliez.
Pur și simplu este f greu să mă descurc cu acești bani in ziua de astăzi, cu 3 copii.
Va rog din suflet să îmi ziceți daca pot face ceva.
Mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 15 Decembrie 2022
elisa emilia, utilizator
Cel mai recent răspuns: c123456 , utilizator 09:17, 30 Decembrie 2022
Din pacate , stimata @elisa emilia , legea spune ca suma maxima pe care parintele nerezident este obligat sa o dea pentru 3 sau mai multi copii este de 1/2 din venitul sau constant . Si asta pentru ca si platitorul de pensie alimentara trebuie sa aiba din ce sa traiasca , destui au salariul drept singurul venit . Dvs. trebuie sa va calibrati cheltuielile asa incat sa va descurcati , nimeni nu-l poate sili ( decat propria constiinta ) sa contribuie mai mult , indiferent de nevoile copiilor . Daca in sentinta aveti trecuta suma , il puteti executa pe diferenta de 220 lei pe luna ( apelati la un executor judeatoresc , cand se strange o diferenta cat-de-cat maricica ) . Tineti cont ca poate cere in instanta micsorarea pensiei daca la ANAF figureaza cu venit mai mic . Nu confundati veniturile firmei cu ale lui , sunt lucruri diferite ,chiar daca el este patron . Daca in sentinta este prevazut procent sau fractie din venituri , daca si-a micsorat salariul nu a procedat ilegal micsorand si valoarea pensiei de intretinere . Imoral da , dar nu ilegal . Oricum , stiti si dvs. , mustele se prind cu miere , nu cu otet .
Ultima modificare: Vineri, 16 Decembrie 2022
CHKa, utilizator
Buna ziua!
Mulțumesc pt răspuns.Tatal lor trăiește bine mersi, stați liniștit.Nu că nu are bani...doar se răzbuna că instanța nu i-a acordat custodia fetelor.Dvs va descurcați in ziua de astăzi cu 880 lei având în grija 3 copii?Păcat că unii părinți nu văd că fac rău propriilor copii și nu fostului partener.Mai devreme sau mai târziu va vedea rezultatele el singur.
O zi buna!
Dih pacate tine de educatie si de bun simt modul cum intelege sa le fie sprijin fiicelor sale, nu de orgoliu personal ori dvs tocmai de asta va impiedicati. Nu ii poate face nimeni educatie.

Procentul de 1/2 deja stabilit este unul maximal, nu poate fi obligat sa contribuie cu nimic peste acest nivel daca nu vrea.
elisa emilia a scris:

Tatal lor trăiește bine mersi, stați liniștit.Nu că nu are bani...doar se răzbuna că instanța nu i-a acordat custodia fetelor.


Aveti dovezi si martori pentru a arata in instanta ca acesta are posibilitati sau chiar realizeaza venituri mai mari, si fie din rea-credinta sau din alte motive disimuleaza veniturile la cel minim pe economie?

Puteti face o cerere pentru majorare, au trecut niste ani de la sentinta data, copii au crescut, nevoi mai mari. Problema... mergeti la avocat, zice asta-i legea nevoi vs posibilitati si cota procentuala... si cam asta aveti pe sentinta actuala, trebuie sa va gospodariti cu ce s-a stabilit.

Legea nu e stufoasa... se prezuma ca daca nu e angajat are posibilitatea sa realizeze cel putin minim pe economie, se imputa un venit raport la cel minim pe economie daca nu este angajat. Dar ... sunt cei angajati care realizeaza exact minimum pe economie... legea nu reglementeaza conceptul de underemployment.... dar legea zice de posibilitati.

Va trebuie avocat dar si avocatul face cam cat poate pe baza informatiilor, dovezilor, martorilor. Unii sunt blocati pe ce stiu deja si cam atat. Am rasfoit diverse sentinte... o "deviere" de la regula ar fi posibila. Puteti sa i spuneti avocatului sa caute motivarea hotararii 957/2019 Tribunalul Bihor. Parerea mea ca si in dosarul ala se putea obtine mai mult... au mers pe cuantificare la venit mediu ... v-ar trebui un contabil financiar. Sunt multe altele, diverse argumentari, mai ales in dosarele in care debitorul lucreaza in strainatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cauza:continuarea platii de intretinere la valoarea actuala pana la terminarea studiilor si recalcularea acesteia pe ultimii ani Iustin25 Iustin25 -sentinta de divort prevede acordarea a 25% din venitul net pana la majorat(august 2019) -copilul major face plangere cu cauza din titlu in decembrie ... (vezi toată discuția)
Parintele care nu are custodia copilului este obligat sa platesca si alte sume peste pensia alimentara? aureliafrance aureliafrance Buna ziua, Sunt divortata din 2007, fetita mea are 11 ani si percepe o pensie alimentara de 200 dolari/ luna; tatal ei lucreaza in S.U.A., de aceea a fost ... (vezi toată discuția)