avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii concediu prenatal este un venit impozabil?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

concediu prenatal este un venit impozabil?

Revin cu o intrebare legata de concediu prenatal.
Ce anume se retine din concediu prenatal? Somaj, sanatate, pensie si de asemenea impozit de 16% sau doar CAS din salariu minim pe economie?
Mie mi s-a raspuns de la serviciu ca este un concediu obisnuit si se retin toate darile catre stat.
As vrea sa ma lamuriti!
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: jorom , utilizator 13:57, 24 Februarie 2012
Depune la contabilitate o cerere in scris invocand Codul fiscal
Depune certificatul de concediu medical cod 8 indemnizatie-saecina si lauzie, exemplarul alb si roz
Desi am mers la contabilitate cu OUG 158 si art 42 din Codul fiscal am fost lamurita ca nu se retin contributiile din Concediu pentru crestere copil pana la 2 ani .Intr-adevar am lasat concediul medical 08 dar mi s-a zis ca este un concediu obisnuit.
Am intrebat si de compensare de catre scoala ( lucrez in invatamant) a diferentei dintre salariul individual avut si indemnizatia legala la care am dreptul, pe o perioada de 6 saptamani, conform Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010, art.66.
Raspunsul a fost ca acest lucru este valabil pentru intreprinderi si nu se regaseste in Contractul Colectiv de Munca din Invatamant. Este adevarat?
Va multumesc!
Probabil considera ca este obisnuit intrucat se acorda in mod "obisnuit " in astfel de situatii.

Pe exemplarul de CM ,pe fata ,in dreapta sus este cod 8 indemnizatie iar pe verso la cod 8 indemnizatie scrie sarcina si lauzie 85% ? :rtfm: nu stie sa citeasca ?! cum adica e boala obisnuita !!! X-(

:hm: CCM unic la nivel national 2007-2010
Art. 3. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile din ţară, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt), în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional;
(3) În cazul în care, din diferite motive, părţile au încheiat contracte colective de muncă la un nivel inferior înaintea contractelor la nivel superior, cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor colective de la nivel superior, acolo unde prevederile minimale ale acestora nu au fost atinse.
Angel 2007 a scris:

danacr3 a scris:

toate, impozitul, cas, pensie, etc .din pacate#-o

Dragi utilizatori va rog sa mai cititi si legislatia.X-(

In cazul concediului de maternitate (prenatal si postnatal) singura contributie este la CAS (600*10.5%=63 lei proportional cu nr zile concediu maternitate) la nivelul unui salariu minim pe economie.:rtfm:

Multumesc #-o#-o#-o

Alte discuții în legătură

Calcul corect pre si post natal anamariaholban anamariaholban Buna ziua, Am marea rugaminte sa ma ajutati cu calculul pentru concediul prenatal deoarece contabilul firmei unde lucrez sustine ca-mi plateste prenatalul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu prenatal si postnatal Gabriela Negrut Gabriela Negrut Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti, daca se poate, in urmatoarele situatii: Incapand cu jumatatea lunii mai una dintre salariate intra in concediu ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal si postnatal andreeadumitrascu24 andreeadumitrascu24 BUNA ZIUA Cum se calculeaza corect concediul prenatal si postanatal? pe baza mediei ultimilor 6 salarii brute sau pe baza ultimilor 12 salarii brute ... (vezi toată discuția)