avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua! Am și eu următoarea situatie, certificat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua! Am și eu următoarea situatie, certificat de moștenitor ...

Bună ziua! Am și eu următoarea situatie, certificat de moștenitor pe numele soției supraviețuitoare și cei doi copii, soția supraviețuitoare pana în noiembrie 2022 și-a susținut singura cheltuielile cu azilul în care este internata, din decembrie 2022 unul din copii s-a ocupat sa plătească din contul personal cheltuielile de întreținere. În momentul în care va deceda, copilul care s-a ocupat sa plătească cheltuielile poate demonstra în instanta ca a avut grija de mama și sa ii ia toată partea?
Ultima modificare: Joi, 22 Decembrie 2022
Adelina Ruse, utilizator
Cel mai recent răspuns: Voi nea , utilizator 11:09, 26 Decembrie 2022
Nu.
Faptul ca a suportat cheltuielile nu înlătură dreptul la moștenire al fratelui sau.
Cred ca nu m-am exprimat bine cand am pus intrebarea, daca nu este de acord cu succesiunea facuta la notar, poate sa demonstreze in instanta ca avut grija de mama depunand documentele justificative privind provenienta banilor si traseul lor? Daca da, celalalt frate ce optiuni are ca sa evite situatia de mai sus? Mentionez ca celalalt frate nu are nici o garantie ca fratele sau nu va merge in instanta. Multumesc!
Este dreptul lui sa meargă în instanță.
Oricare dintre ei poate deschide proces.
Da, chitanțele și facturile pot fi folosite ca probe, dar mai departe, depinde cine deschide procesul și ce anume solicita in cererea de chemare în judecata.
Dacă tot o îngrijește pe mama, de ce nu încheie un contract de întreținere, prin care mama sa ii transmită cota sa?
Ultima modificare: Joi, 22 Decembrie 2022
raluk0207, utilizator
Contractul de intretinere nu s-ar fi putut face deoarece mama nu mai avea de foarte multa vreme discernamant, avand alzheimer.
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adelina Ruse a scris:
Cred ca nu m-am exprimat bine ...


V-ați exprimat bine. Înțelegem cam pe unde bateți. Dar este greșită premisa de la care plecați.
Nu există nicio legătură între ceea ce se vrea (sau vreți) a fi demonstrat și ceea ce se vrea (sau vreți) a fi obținut. („să îi ia toată partea”).

Poate să demonstreze ce vrea să demonstreze. Dar dacă face asta în speranța că va obține și partea din moștenire ce i s-ar cuveni celuilalt copil, îi spun eu de pe acum că o să piardă „cu succes”.

Dreptul la moștenire al descendentului nu depinde nici de cât de mult ori de puțin a fost el „legănat” (îngrijit, crescut, educat etc.) pe vremea când era copil și nu depinde nici de cât de mult ori de puțin și-a „legănat” el părintele la vremea când acesta din urmă s-a aflat în nevoie.

Mai mult, în speța aceasta, așa cum o povestiți, pare că unul dintre descendenți (unul dintre cei obligați la întreținerea părintelui aflat în nevoie) și-a făcut el, așa, niște calcule, crezănd că... Crede greșit (de obținut, se poate obține altceva, care nu are legătură cu patrimoniul succesoral).

Ultima modificare: Vineri, 23 Decembrie 2022
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Mostenire MadiF MadiF Am avut un frate care a decedat în urmă cu 1 an de zile. S-a căsătorit în urmă cu 27 de ani şi a avut o fetită. După 1 an de zile s-au despărţit, ... (vezi toată discuția)
Obligatii si drepturi cu privire la mostenire raluk25 raluk25 Buna ziua. Problema mea este urmatoarea: mama mea a decedat in urma cu cateva luni. Ne-a ramas drept mostenire mie (22 ani ), fratelui meu (18 ani) si ... (vezi toată discuția)
Succesiune soacra cumnata fiica nedormit_in_NYC nedormit_in_NYC Fratele meu a decedat lasand in urma sa sotia (cumnata mea) si 2 copii majori. Mama mea este inca in viata, fiind proprietara unui apartament unde locuieste ... (vezi toată discuția)