avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum se mostenesc concubinii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum se mostenesc concubinii

Buna!
Concubinul meu si cu mine avem fiecare cate un imobil luat cu credit, de dinainte sa ne cunoastem. Noi vrem sa ne putem mosteni unul pe altul dar nu vrem sa ne casatorim.
Cum banuim ca familiile noastre nu ne-ar respecta dorinta si ar avea pretentii la aceste imobile, ce sfaturi aveti sa putem tine deoparte vulturii :-)?

Cu multumiri,
Cristina Popescu
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Concubinii nu se moștenesc.
Puteți însă sa va faceți testamente reciproce.
Aveți copii?
Ultima modificare: Marți, 27 Decembrie 2022
raluk0207, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc pentru raspuns!
Nu avem copii si nici nu vom avea.
Testamentele reciproce inteleg ca sunt partial de ajutor, intrucat familia inca mai are drepturi pe diferite niveluri de inrudire.
Din ce am citit, legea e foarte simplista in privinta acestei situatii. Dorinta unei persoane in privinta bunului propriu nu inseamna nimic in fata legaturilor de sange, ori, cred ca ati vazut daca v-ati uitat un pic la ce spete expun oamenii aici, familia nu inseamna mereu siguranta si incredere.
Ultima modificare: Marți, 27 Decembrie 2022
cristina_popescu_23, utilizator
10 din 10 utilizatori consideră
acest răspuns util
Lăsați-vă testamente unul pentru celălalt.
Nu, nu este adevărat că dorința defunctului ar însemna nimic.

Sunt moștenitori rezervatari doar:
- descendenții defunctului (și în speță nu există)
- soțul supraviețuitor (nu e cazul în speță)
- și ascendenții privilegiați, adică tatăl și mama defunctului.

Frații și surorile defunctului, nepoții de frate/soră etc. sunt moștenitori, dar nu sunt rezervatari. Ei pot fi înlăturați de la moștenire prin testament. Sau, altfel spus, dacă legea nu le rezervă nimic acestora, ei nu au cum să obțină ceva. (în caz că s-ar afla în treabă, intr-un proces pornit de aiurea, in urma căruia s-ar alege doar cu obligația de plată a unor cheltuieli de judecată).

Doar părinții, dacă îi mai aveți sau dacă or mai fi până la decesul testatorului, ar putea să obțină ceva.
Cât?
Cota unui părinte este de 1/4 din moștenire. Iar rezerva lui este de 1/8. (jumătate din ce i s-ar fi cuvenit dacă testamentul nu ar fi existat).

Deci, în cel mai rău caz, testamentul defunctului ar fi supus reducțiunii până la limita rezervei părintelui/părinților.
Or, chiar și așa, restul rămas nu-i chiar nimic.

Am zis, " în cel mai ŕău caz"... Dacă mai este și un testament inteligent făcut...
Și oricum, testamentele reciproce sunt bune pentru orice eventualitate (în caz că primește vreunul dintre dvs. un neașteptat bilet de plecare pe lumea ailaltă). Concubinii nu sunt moștenitori legali. Ei pot fi doar moștenitori testamentari. In lipsa tesamentului, moștenesc rudele defunctului, nu concubinul/ concubina. Deci e musai să aveți câte un testament în cazul dvs.
Iar mai târziu, în viață, și pe măsură ce simțiți că vă apropiați ... natural de groapă, ar fi cazul să vă interesați și de alte variante. Testamentul, spre deosebire de alte acte, are avantajul că poate fi modificat /regândit cu mintea de pe urmă.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Decembrie 2022
romascanu, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc mult pentru explicatii si sfaturi, sunt de mare ajutor!
Toate cele bune,
Cristina Popescu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua,am accesat un credit cu iubita mea si doresc sa ma ... Marton Robert Marton Robert Buna ziua,am accesat un credit cu iubita mea si doresc sa ma asigur ca bunul propriu pe care il detin nu poate fi atacat de un alt mostenitor in caz de deces ... (vezi toată discuția)
Testament, excludere frati de la mostenire esplan esplan Buna ziua, Sunt necasatorit si nu am fost niciodata casatorit, nu am copii iar ambii parinti sunt decedati. In acelasi timp am doi frati, in viata, ... (vezi toată discuția)
Pot sa las testament? tut tut As putea sa las un testament pentru nepoata mea in cazul in care eu nu am copii si nu am fost casatorita? As dori sa ii las ce am eu si testamentul sa nu ... (vezi toată discuția)