avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua As dori sa cedez o mostenire unui nepot de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua As dori sa cedez o mostenire unui nepot de fiu (fiul ...

Buna ziua
As dori sa cedez o mostenire unui nepot de fiu (fiul are doi copii din doua relatii diferite). Ambii nepoti sunt momentan minori.
Cum este mai bine sa procedez astfel incat celalalt nepot sa nu poata cere vreodata dreptul la succesiune pe acea mostenire (cand tatal lor nu va mai fi)?
Act de vanzare cumparare sau donatie?
As vrea ca atata timp cat tatal lor traieste sa se poata folosi de proprietate (teren), sa poata construi pe el, iar nepotul sa nu poata vinde cat timp traieste tatal. Sub ce forma se poate face?
Ultima modificare: Marți, 3 Ianuarie 2023
lonita, utilizator
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sub nicio forma.
Minorii nu au bani sa cumpere, actele juridice trebuie încuviințate de instanța de tutela, iar dvs practic ii băgați pe gat unui minor, un bun, cu varii condiții (sa nu vanda, sa nu faca, sa nu dreaga, tatal sa aiba drept de folosinta etc), fără ca el sa fie sau nu de acord și poate fără sa își dorească vreodată asa ceva.
Ca sa nu mai spun ca ii băgați și zâzanie în relația cu fratele lui.
Și el e descendent si moștenitor rezervatar și poate solicita reductiunea.
Lăsați nepotul sa copilareasca, sa meargă la școală și când va fi major și vaccinat și cu capacitate deplina de exerciţiu, îl întrebați dacă vrea sau nu.
raluk0207, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu întrebam care este forma juridica ca eu, ca bunic, sa pot lăsa o moștenire unuia dintre nepoți.
Mulțumesc pentru sfaturi dar eu am nevoie de un suport juridic, nu de sfaturi personale.
Minorul căruia vreau sa las/vand moștenirea (terenul) are bani proveniți de la mama sa, nora mea. Bani proprii, de dinainte de căsătorie. Poate cumpăra copilul acest teren? În ce condiții?

raluk0207 a scris:

Sub nicio forma.
Minorii nu au bani sa cumpere, actele juridice trebuie încuviințate de instanța de tutela, iar dvs practic ii băgați pe gat unui minor, un bun, cu varii condiții (sa nu vanda, sa nu faca, sa nu dreaga, tatal sa aiba drept de folosinta etc), fără ca el sa fie sau nu de acord și poate fără sa își dorească vreodată asa ceva.
Ca sa nu mai spun ca ii băgați și zâzanie în relația cu fratele lui.
Și el e descendent si moștenitor rezervatar și poate solicita reductiunea.
Lăsați nepotul sa copilareasca, sa meargă la școală și când va fi major și vaccinat și cu capacitate deplina de exerciţiu, îl întrebați dacă vrea sau nu.

lonita, utilizator
acest răspuns util
Cu încuviințarea instantei de tutela (care va aprecia daca achiziția facuta cu clauzele pe care le vreti dvs este in interesul superior al copilului), cu un procurator de fonduri și cu numirea unui curator care sa reprezinte minorul la vânzare și pentru administrarea acestor bunuri.
Ba aveți nevoie și de sfaturi personale, pentru ca decizia dvs este o idee proasta și nepractica pe termen lung.
Proprietar va fi nepotul, iar fiul dvs nu va putea construi acolo, fără acordul lui, or dacă nepotul e minor, cum vedeți dvs chestiunea?
Dar...dacă mergeți pe principiul "după mine, potopul ", faceți cum considerați.
Despre moștenire nu poate fi vorba decât la decesul dvs.
În momentul de față dvs vreți încheierea unui contract.
raluk0207, utilizator
Indiferent ce act in sensul dorit ati intocmi, nu veti vedea rezultatul dupa decesul dumneavoastra, care teoretic ar putea fi in final neconform cu dorinta dumneavoastra. Este la fel ca la casa de ajutor reciproc a pensionarilor: niciodata cei care depun nu vor scoate banii ca sa poata aprecia randamentul. Mai bine resemnati-va si gasiti alta metoda lumeasca de a va alinta nepotul.
acest răspuns util
Vindeti nepotului nuda proprietate, iar fiului posesia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauze di contracte de vanzare cumparare daniela cucu daniela cucu As dori sa stiu daca pot opta pentru orice tip de clauza sau acestea au un continut determinat (vezi toată discuția)
Buna ziua- pot dona apartamentul meu proprietare personala , ... MihaiDaniel87 MihaiDaniel87 Buna ziua- Pot dona apartamentul meu proprietate personala , copilului meu de 6 ani cu anumite clauze ( ca dupa moartea mea sa intre in posesia lui legal) ... (vezi toată discuția)
Împărțire mostenire giocont giocont Bună ziua! Ținând cont de prevederile privind moștenirea, va rog să îmi spuneți cum se împarte masa succesorală in urma decesului, in cazul in care ... (vezi toată discuția)