Am un imobil de 139 mp de la parintii mei obtinut in 2011 prin contract de vanzare-cumparare cu clauza de abitatie viagera.
In acest caz pot accesa un credit ipotecar sau cu prima casa si sa nu fiu conditionat de criteriul de a nu avea alt imobil cu suprafata mai mare de 50 mp?
adriandimitriu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
aveti un imobil (chiar daca nu aveti uzufructul) deci nu va calificati pentru prima casa. s-ar putea sa va calificati pentru un credit ipotecar, acest lucru fiind un contract cu banca, fara vreo interventie a statului. nu cred insa ca banca va accepta ca ipoteca sa fie pe aceasta casa. ati intrebat banca?
romascanu
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Habar n-am cum interpretează băncile (fiindcă multe dintre textele de lege par scrise în orice, mai puțin în limba română).
Are nudul proprietar o locuință? (locuința înseamnă una și proprietatea e altă mâncare de pește, din punct de vedere juridic. Nu înseamnă același lucru).
Nudul proprietar are o proprietate, dar este dezmembrată. Atributul folosinței nu îi aparține. (de regulă nu îi aparține, dar există și excepții, în funcție de clauzele contractuale).
Atributul folosinței (dreptul de a locui) îi aparține titularului dreptului de uzufruct (sau titularului dreptului de abitație, în speță), în vreme ce nudul proprietar are "dreptul" de a plăti impozitele proprietății și dreptul de a-și admira ușa pe dinafară ori de a dormi pe preșul de la ușă până la moartea titularului dreptului de uzufruct viager sau de abitație viageră.
Are nudul proprietar o locuință? Păi, de regulă, n-are. Iar, uneori, ne lăsăm surprinși (în funcție și de clauzele contractuale, după cum spuneam. În alea gândite cu copy-paste, mira-m-aș să aibă și el folosința în parte a locuinței).
Or, condiția (negativă) din lege/OUG (mi-e lene s-o caut) se referă la locuință. (nu deține nicio locuință...).