avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Credit - abitatie viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Credit - abitatie viagera

Buna seara!

Va rog sa ma ajutati cu o informatie.

Am un imobil de 139 mp de la parintii mei obtinut in 2011 prin contract de vanzare-cumparare cu clauza de abitatie viagera.

In acest caz pot accesa un credit ipotecar sau cu prima casa si sa nu fiu conditionat de criteriul de a nu avea alt imobil cu suprafata mai mare de 50 mp?

Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 4 Ianuarie 2023
Alexandru Manea, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 05:56, 5 Ianuarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
aveti un imobil (chiar daca nu aveti uzufructul) deci nu va calificati pentru prima casa. s-ar putea sa va calificati pentru un credit ipotecar, acest lucru fiind un contract cu banca, fara vreo interventie a statului. nu cred insa ca banca va accepta ca ipoteca sa fie pe aceasta casa. ati intrebat banca?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Habar n-am cum interpretează băncile (fiindcă multe dintre textele de lege par scrise în orice, mai puțin în limba română).

Are nudul proprietar o locuință? (locuința înseamnă una și proprietatea e altă mâncare de pește, din punct de vedere juridic. Nu înseamnă același lucru).
Nudul proprietar are o proprietate, dar este dezmembrată. Atributul folosinței nu îi aparține. (de regulă nu îi aparține, dar există și excepții, în funcție de clauzele contractuale).
Atributul folosinței (dreptul de a locui) îi aparține titularului dreptului de uzufruct (sau titularului dreptului de abitație, în speță), în vreme ce nudul proprietar are "dreptul" de a plăti impozitele proprietății și dreptul de a-și admira ușa pe dinafară ori de a dormi pe preșul de la ușă până la moartea titularului dreptului de uzufruct viager sau de abitație viageră.
Are nudul proprietar o locuință? Păi, de regulă, n-are. Iar, uneori, ne lăsăm surprinși (în funcție și de clauzele contractuale, după cum spuneam. În alea gândite cu copy-paste, mira-m-aș să aibă și el folosința în parte a locuinței).
Or, condiția (negativă) din lege/OUG (mi-e lene s-o caut) se referă la locuință. (nu deține nicio locuință...).
Ultima modificare: Joi, 5 Ianuarie 2023
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiunea in cazul unui contract cu clauza gabi55500 gabi55500 eu sant propietar la casa,mama este trecuta clauza ma afecteaza cu ceva cat traieste mama, dupa moartea mamei mai este nevoie sa fac succesiunea daca este ... (vezi toată discuția)
Drept de habitatie ion luca c ion luca c Tatal meu a cumparat impreuna cu a doua lui sotie un apartament pe numele meu si cu drept de habitatie al lor pana la sfarsitul vietii. Nu sunt alte clauze ... (vezi toată discuția)
Mosteniri. ce inseamna dreptul de uzufruct viager? lacryg lacryg Mama mi-a facut contract de vanzare- cumparare cu drept de uzufruct viager pe o locuinta mai are ea sau frații mei vreun drept asupra locuintei?? Se ... (vezi toată discuția)