avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare apartament persoana handicap grav
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare apartament persoana handicap grav

Bună ziua. Tatăl meu a murit acum 7 ani, iar apartamentul a fost mostenit de mama 50%, sora mea 25%, eu 25%. In 2022 mama s-a îmbolnăvit, diagnosticată cu dementa forma ușoară, are grad de handicap grav cu insotitor. Poate citi și scrie, e sub tratament dar intelege ce i se intampla. Are nevoie de ingrijire permanenta și veniturile ei nu acoperă cheltuielile.
Pentru a putea face fata cheltuielilor, ea ar dori să vândă apartamentul, urmand să locuiască intr-un apartament deținut de mine, cum de fapt se întâmplă și in prezent. Eu am grijă de ea, sora mea nu participă cu nimic.
Intrebarea mea este: poate mama vinde apartamentul ei, in condițiile in care atat eu cat și sora suntem de acord? Dar dacă sora nu e de acord? Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 16:43, 10 Ianuarie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,
Având în vedere că mama dvs. are acest diagnostic, pentru a putea vinde are nevoie de expertiză medico-legală, numirea unui curator special pentru a semna în locul ei, acordul Autorității Tutelare pentru curator de a vinde (acord care se dă în urma analizei raportului curatorului cum că vânzarea se face în interesul asistatului).
Dacă sora dvs. nu este de acord, atunci se complică situația.
Primul pas va trebui să faceti iesirea din indiviziune cu aceasta, solicitând instanței atribuirea imobilului către dvs.si mama, urmăâînd să o despăgubiți pe aceasta cu o sumă de bani, numită sultă, echivalentă cu contravaloarea cotei parți ce o deține din imobil. Apoi veti putea vinde dvs. impreună cu mama, urmând procedura de mai sus.
Mama dv pentru a putea incheia documente de transmitere drept de proprietate are nevoie de certificat medico legal,sa fie desemnat curator care sa o reprezinte in procedura de tranzactionare bun imobil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Luarea in tutela a mamei, bolnava de dementa mixta ionel-s ionel-s Buna ziua. Mama este diagnosticata cu dementa mixta, locuieste cu mine, deci eu am grija de ea. Doresc s-o iau in tutela. Mai am o sora , insa este cu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, mama mea este incadrata cu grad de handicap grav cu ... tiucristina tiucristina Buna ziua, Mama mea este incadrata cu grad de handicap grav cu asistent prsonal (dementa, alzheimer) valabil 24 luni. Actualmente este internata la un ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare intre rude de gradul i bencumonica bencumonica Parintii mei,care sunt divortati,au convenit ca ar fii bine ca apartamentul pe care ei il detin sa fie trecut pe numele meu.Dar,exista mai multe probleme.Tatal ... (vezi toată discuția)