avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1717 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Bani pentru mancare/hrana zilnica angajatilor ? Exista ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Bani pentru mancare/hrana zilnica angajatilor ? Exista asa ceva? ...

Bani pentru mancare/hrana zilnica angajatilor ? Exista asa ceva? In ce limita? Se impoziteaza ?
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 19:40, 14 Ianuarie 2023
Multumesc,dar bineinteles ca vorbim de cazul in care exista profit
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
dan3s2020 a scris:

Multumesc, si daca angajatorul si salariatul sunt tot eu ( pe minimul de economie ) ?
Ca nu inteleg motivul pentru care contabilul meu spune ca nu exista acesti bani 30lei/zi

N-ați citit articolul? V-am pus un link. Chiar dacă e articol Premium (în principiu doar pentru abonați) îl puteați citi și dvs. dacă n-ați mai accesat și altele din aceeași categorie.
Spuneți-i contabilului să citească OG 16/2022. Puteți beneficia pentru că sunteți angajat, însă doar dacă vă desfășurați activitatea la sediu puteți comanda de la firmele de catering, de exemplu, meniuri în valoare de maxim 30 de lei pe zi ca alternativă la tichetele de masă.

Potrivit OG 16/2022, „contravaloarea hranei acordate de către angajator pentru angajații proprii, persoane fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor (...), în limita valorii maxime, potrivit legii, a unui tichet de masă/persoană/zi (30 de lei, în prezent - n. red.)” va fi scutită atât de impozitul pe venit, cât și de contribuțiile sociale pentru pensii, sănătate și muncă.
Acest beneficiu, dacă este acordat începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023, trebuie trecut în regulamentul intern sau în contractul de muncă.
(...)
Referitor la documentarea acestui beneficiu nou cu tratament fiscal favorabil, angajatorii ar trebui să fie atenți, dacă vor să evite surprizele neplăcute în eventualitatea unui control al Fiscului. Ar trebui ca angajatorul să aibă contracte de achiziție pentru mâncarea acordată și să fie în măsură să dovedească, pentru fiecare salariat care a primit beneficiul, că acesta a lucrat la birou.
(...)
Important! Acest beneficiu complet nou se introduce din 2023, însă este prins în lista de beneficii pentru care Guvernul a stabilit, ca cerință de netaxare, un plafon lunar total maxim de 33% din salariul de bază. Cu alte cuvinte, tratamentul fiscal favorabil se acordă doar dacă beneficiile acordate de angajator (dacă sunt trecute pe lista specială) totalizează maximum 33% din salariul de bază al angajatului vizat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata unei facturi de servicii cu bonuri de masa adriana_n adriana_n Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea nelamurire: O firma presteaza servicii de catering, iar clientul doreste sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Este hrana acordata angajatilor deductibila pentru firma? CameliaNovac CameliaNovac Cum este privit din punct de vedere fiscal avantajul in natura, hrana, acordata angajatilor? Adica, am salariati care primesc tichete de masa si organizez si ... (vezi toată discuția)
Cheltuielile cu hrana angajati marin83 marin83 cum se inregistreaza in contabilitate cheltuielile pentru hrana angajatiilor cumparata de angajator? (vezi toată discuția)