avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie apartament catre minor - acord autoritate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie apartament catre minor - acord autoritate tutelara sau nu

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema. Unchiul meu (cetatean strain - UE) doreste sa doneze un apartament fiului meu minor (14 ani).
In contractul de donatie se va trece clauza ca nu poate instraina apartamentul fara acordul ambilor parinti in viata pana la implinirea varstei de 25 ani.
Apartementul este liber de orice sarcina.

Intrebarea mea este daca este necesar acordul autoritatii tutelare?

Notarul spune ca este nevoie, avocatul ca nu este nevoie (conform codului civil) dar si conform acestui articol.
[ link extern ] /

Avocatul spune ca nu trebuie acord, fiindca minorul primeste un simplu beneficiu. Copilului ii creste patrimoniul fara vreo contraprsetatie – avem o liberalitate. Scopul acordului autoritatii tutelare este sa protejeze patrimonial minorului, nu sa blocheze cresterea lui.
Ce parere aveti? Daca este nevoie de acord, acesta se obtine greu? Este posibil sa fie nevoie si de incuviintarea instantei?
Mentionez ca nu este nimic dubios la mijloc, unchiul meu doar doreste sa-i faca acest cadou.

Multumesc mult pentru ajutor!
Ultima modificare: Joi, 12 Ianuarie 2023
ddaaa, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 12:08, 12 Ianuarie 2023
Nu primeste niciun beneficiu, atat timp cat apartamentul se transmite cu interdictia de a fi vandut pana dupa decesul parintilor.
Care e beneficiul minorului, in primirea acestui imobil, daca, de exemplu are nevoie de bani pentru studii sau pentru o operatie si apartamentul este "blocat" si nu il poate vinde si valorifica?
Pentru a fi o liberalitate in adevaratul sens al cuvantului, nu vad de odata devenit major, de ce trebuie sa obtina acordul parintilor, pana la implinirea varstei de 25 ani?
Care este scopul aceste conditii?
raluk0207, utilizator
Deoarece aceasta este conditia cu care proprietarul actual si parintii minorului sunt de acord ca acesta sa primeasca apartamentul.

Daca este sa discutam acum (cu toate ca nu stiu ce relevanta legala are), motivul este ca la 18 ani creierul copilului este subdezvoltat si dorim sa evitam pierderea apartamentului (il vinde sa plece in jurul lumii, se indragosteste de persoana nepotrivita care il manipuleaza, il vinde sa schimbe lumea cu banii obtinuti etc).

Interdictia este de a fi vandut doar cu acordul parintilor pana la 25 ani. Apoi fara acord.

gi-jane2, moderator
motivul este ca la 18 ani creierul copilului este subdezvoltat

Asta e din categoria: -din puțul gandirii-

Link-ul este irelevant, acolo e vorba despre o donatie pt un minor sub 14 ani, fără a fi stipulată vreo obligație în sarcina donatarului.
La dvs. avem o donatie sub conditie pt un minor de 14 ani.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Are o foarte mare relevanta legala. In primul rand, pentru ca orice act juridic trebuie sa aiba o cauza (scop), altfel actul poate fi lovit de nulitate absoluta. In al doilea rand, bunurile trebuie sa fie in circuitul civil, iar interdictia de instrainare trebuie justificata de un interes serios si legitim.

la 18 ani creierul copilului este subdezvoltat

Legiutorul nu a considerat asta, din moment ce a stabilit ca dupa 18 ani dobandesti capacitate deplina de exercitiu (deci poti semna acte juridice) si raspunzi penal.
Subdezvoltat e creierul unui bebelus.

Si daca vinde apartamentul dupa implinirea termenului, cu ce schimba asta situatia?
Ca se poate indragosti si pleca in toata lumea si la 25 de ani.
Practic interdictia de vanzare e valabila timp de 7 ani, ceea ce nu are nicio noima juridica.
Apoi, pe copil l-ati intrebat daca vrea sa fie proprietarul unui imobil, cu aceste conditii? Ce valabilitate juridica are consimtamantul unui minor de 14 ani? Poate ajuns la maturitate, va spune ca i l-ati bagat pe gat si ca nu l-a vrut niciodata.
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie ContSters4579 ContSters4579 ...stie cineva de ce pentru a primi o donatie de catre minor (15 ani)pura si simpla ai nevoie de incuv aut tutelare?...e cumva act de dispozitie(dispui asupra ... (vezi toată discuția)
Se poate vinde un imobil unei persoane minore? eu12345 eu12345 buna ziua! va rog frumos, care este raspunsul la intrebarea din titlu? este vorba despre un imobil proprietate 50/50 sot si sotie si de comun acord sotii ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil MARGARITc MARGARITc Doresc sa ma ajutati sa obtin informatii privind urmatoarea situatie: Fiica mea, acum in varsta de 11 ani a cumparat prin intermediul unui curator un imobil. ... (vezi toată discuția)