avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 266 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Se poate incheia contract individual cu furnizorul de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Se poate incheia contract individual cu furnizorul de apa in complex rezidential?

Locuiesc in complex rezidential, apartamentul este contorizat dar lunar platesc pierderi din retea; am identificat apometre ale spatiilor verzi care nu functioneaza insa nu se iau masuri de remediere pt ca poate se prefera repartizarea pierderilor tuturor…
Multumesc
Ultima modificare: Luni, 16 Ianuarie 2023
doctorATU, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 06:11, 29 Ianuarie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Fischerman
Nu stiu de ce ati inteles ca e sarcasm, era vorba doar de o simpla curiozitate, nu cred ca trebuie sa generalizati treaba cu escrocheriile, in cazul acesta, specific. Chiar credeti ca asta e "norma" ?

In opinia mea, vazind de atitea ori aceasta situatie ( a diferentei dintre suma contorilor si valoarea aratata de contorul de bransament) expusa pe forum de diferite persoane, mi se pare mai mult o problema tehnica.

Mai ales ca incepeti prin a da exemplul tevii sparte la subsol ( nu stiu sincer cum e cu spartul fictiv al tevii). E un accident tehnic, real, nu o escrocherie. Si nu are treaba cu pausalul, asta se aplica doar celor care nu au consumul de apa contorizat. Iar apa aia e totusi contorizata, doar de contorul de bransament. Si cum bine ati remarcat se repartizeaza pe lista de cheltuieli de intretinere conform art. 82. Alte moduri de repartizare mi se par "trase de par", in orasul in care locuiesc chiar s-a pus aceasta intrebare oficial (de catre o asociatie), compartimentului specializat din primarie si raspunsul a fost art. 82.

Iar ca aceast eveniment tehnic pot fi multe altele, am intilnit pe forum si situatii de domeniul patologicului, persoane ce colectau apa cu "picatura", decoperind ca, tehnic, apometrele au un debit de start si daca te straduiesti suficient poti sa colectezi apa cu debite sub acea valoare !

Asa le pot analiza si pe celelalte exemple:
- declararea gresita de catre proprietari a indecsilor e o problema administrativa, nu escrocherie, se poate rezolva prin metoda trimiterii de proprietar a probei foto ; dureaza ceva timp pina se disciplineaza lumea, dar se poate, nu intra la escrocherii
- diferenta intre clasele de precizie la apometre e un mit, clase de precizie a masuratorii nu mai exista la apometre din 2005, toate au aceeasi precizie de masura, adica 2-3% pe domeniul principal (cam 98% din domeniul de masura) si 5% in apropierea debitului minim masurabil (NML 003-05)

Am intilnit pe forum persoane care au expus probleme tehnice reale:
- duritatea apei, care duce in timp la proasta functionare a apometrelor, fie ele si cu citire wireless
- contorul de bransament instalat departe de limita de proprietate (zeci de metri, poate si peste 100) si astfel apare o conducta care e cam a nimanui, starea ei in timp se poate degrada
-defectiuni ale sistemelor tehnice de utilizare a apei la consumator (ex . sisteme de inchidere a apei la bazinul de la WC foarte lente, sau chiar fara inchidere completa)

Cam astea au fost motivele "interpelarii", ceea ce descrieti dvs. drept escrocherii (" intermedierea banilor prin conturi colectoare interpuse de administratori între proprietarul care plătește pe un cod de bare tipărit de administrator sau firma care citește consumurile, și furnizorul care primește plata integrală a facturii..... Câteodată, banii provin din mai multe conturi colectoare fiindcă unul plătește la un POS altul în altă parte, la alt „roboțel”, în cine știe ce cont colector înființat de administrator sau firma de citire și prelucrare a datelor. ") nu au legatura in mod direct cu diferenta dintre suma valorilor apometrelor individuale si valoarea aratata de cel de bransament.
Sunt doar escrocherii de administrare, care pot fi intilnite si la alte cheltuieli de pe lista de intretinere.

Ultima modificare: Marți, 17 Ianuarie 2023
latka, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
@Fischerman
Ati fi putut adauga ceva "consistenta", daca ati fi avut argumente, la ceea ce am afirmat eu, dar pentru ca nu aveti ce argumenta ati ales sa dati un raspuns cu aceeasi marota a hotiilor, ca sa nu ziceti ca nu ati raspuns. Si ati admis ca am dreptate, renuntind la generalizare, acum vorbiti de "unii administratori".

Nu inteleg aia cu "variabilitatea acestei componente", pretul apei se schimba o data pe an, de catre operatorul local de apa, cu binecuvintare de la ANRSC. In asociatii este afisat acest pret, iar suma de plata se poate calcula simplu, pretul inmultit cu acea cantitate declarata/transmisa wireless lunar de fiecare proprietar. Asa descopera fiecare ce e in plus.

Ca sa ajut eu autorul acestui subiect si sa nu mai fiti ingrijorat din cauza asta, voi da eu raspunsul. Pe scurt acesta e ca legile din Romania sunt facute in favoarea operatorului local de apa si trebuie parcurse toate etapele pe care el le precizeaza, de obicei pe site-ul propriu. Exemplu : [ link extern ]

In practica am intilnit putine cazuri de persoane ce locuiesc in condominii si au reusit asta, sanse mari sunt daca apartamentul e la parter.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Ianuarie 2023
latka, utilizator


Fischerman a scris:

@doctorATU
Revenind, ați identificat apometre care nu funcționează...... În ce sens nu funcționează? lasă apa să treacă fără să o înregistreze?
Când se face citirea apometrelor (cel de branșament stradal/de condominiu) și al celor individuale? Citirea este prin radio sau este făcută de fiecare proprietar în parte și dată administratorului pentru contabilizare? Căt de mare sunt diferențele dintre consumurile facturate de furnizorul de apă și cele rezultate din suma consumurilor individuale?
Vă aștept cu precizări și apoi analizăm en-detail.......


Multumesc pt interes!

Sunt montate niste apometre atipice (mai mari, de culoare albastra, care difera de cele montate la intrarea in apartament) care nu inregistraza nimic la trecerea apei consumate pt irigatia gradinilor apartinand apartamentelor de la parter
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)
Instalare apometre apa calda-rece fara acordul asociatiei razvancost razvancost Pot sa imi instalez apometre si sa oblig administratia sa inregistreze consumul (si sa platesc in consecinta) daca toti ceilalti platesc pausal?: nu folosesc ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! cum procedez dacă suspectez că plătesc mai multă ... giullianna giullianna Bună ziua! Cum procedez dacă suspectez că plătesc mai multă apă decât înregistrează apometrul radio? În evidența asociației de proprietari figurez ... (vezi toată discuția)