avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 266 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Se poate incheia contract individual cu furnizorul de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Se poate incheia contract individual cu furnizorul de apa in complex rezidential?

Locuiesc in complex rezidential, apartamentul este contorizat dar lunar platesc pierderi din retea; am identificat apometre ale spatiilor verzi care nu functioneaza insa nu se iau masuri de remediere pt ca poate se prefera repartizarea pierderilor tuturor…
Multumesc
Ultima modificare: Luni, 16 Ianuarie 2023
doctorATU, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 06:11, 29 Ianuarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fischerman a scris:


Din descrierea dvs referitoare la apometre (mari, de culoare albastră.....), acestea par să fie debitmetre de rețea cu debit mare, măsurarea făcându-se nu prin măsurarea debitului direct, ci printr-o sondă (acel dispozitiv albastru) , valorile afișate fiind un raport dintre debitul volumic de curgere al apei prin tubulatura principală și debitul volumic al sondei de măsură.

:))) Nu exista astfel de debitmetru ! Toate debitmetrele masoara direct, fara nici un raport. Conform BRML (metrologia legala) pe apa, in cazul tranzactiilor comerciale (cum e cazul aici intre furnizor si asociatie) se accepta doar debitmetre cu turbina. Cele de apartament se pun pe conducte de 15 sau 20 mm (diametru interior), pina la un debit maxim de 2,5 mc/h, cele mai mari (de tip Woltmann) pe diametre mai mari, de la 32mm in sus, debite maxime de zeci de mc/h.
1. Culoarea albastra e o conventie, aparatul e pentru apa pina la 50 de grade Celsius. Rosu e pentru apa calda, max 90 de grade Celsius.
2. E posibil sa nu permita citirea local, ci sa aiba o transmisie (atasata de cadran) de tip impuls sau M-Bus la un contor electronic situat in alta parte.
Exemplu :
[ link extern ] /
[ link extern ] /
[ link extern ] /
Ultima modificare: Joi, 19 Ianuarie 2023
latka, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
doctorATU
Da se poate incheia contract direct cu furnizorul de apa doar daca toti locatarii sunt de acord si daca fiecare are bransament separat si ...... Lucrul acesta daca ganditi putin este o imposibilitate daca nu a fost facut de la inceput de dezvoltator. Insemna incalcari grave a regulilor de constructii ,sa spargi peretii etc.S-a facut in blocurile vechi unde oameni saraci nu plateau si s-au saturat sa plateasca pentru ceilalti cand trebuia sa se ocupe doar sa ii dea in judecata prin asociatie..

Chiar si asa tot veti plati diferite consumuri de apa pe parti comune, Solutia este sa va implicati si la sedinta sa intrebati de ce cei de la parter cu gradini proprii uda cu apa .....
Si sa schimbati pe cei alesi.

Legea 196/2018
(ART. 96
(1) Facturarea individuală la nivel de proprietar în cadrul condominiilor se face în baza:
a) convențiilor de facturare individuală, anexe la contractul de furnizare/prestare încheiat cu
asociația de proprietari; sau
b) contractului individual de furnizare/prestare a serviciilor încheiat cu fiecare proprietar.
(2) Facturarea individuală este permisă numai dacă determinarea consumului se realizează prin
intermediul contoarelor supuse controlului metrologic legal, prevăzute la branșamentele
condominiului în situația prevăzută la art. 95 lit. a) ori la branșamentele proprietății individuale în
situația prevăzută la art. 95 lit. b).
(3) Pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare se pot încheia contracte
individuale de furnizare/prestare între furnizor și proprietari fără a fi necesară executarea
racordurilor proprii individuale pentru evacuarea apelor uzate și pluviale de la fiecare proprietate
individuală, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:
a) există branșamente proprii individuale de alimentare cu apă realizate între rețeaua publică și
rețeaua interioară a fiecărei proprietăți individuale, dotate cu aparate de măsură legale pentru
determinarea consumurilor la nivel de proprietate individuală;
b) furnizarea serviciului de alimentare cu apă, precum și prestarea serviciului de canalizare se fac
de către același operator;
c) toți proprietarii din condominiu au fost de acord, în scris, cu introducerea în contractul
individual de furnizare/prestare încheiat în nume propriu a clauzei de sistare/întrerupere a
serviciului de alimentare cu apă în caz de neplată a contravalorii serviciului de canalizare;
d) soluția tehnică de realizare a branșamentelor proprii de alimentare cu apă, precum și tipul de
contoare achiziționate/montate de către proprietari au fost avizate de către furnizor.


@Latka
Unde scpune legea 196/2018 in spune clar ca se imparte pe numar de persoane ? Daca spune asa clar de ce ati mai intrebat in stanga si dreapta de asociatii care au intrebat aiurea la primarie ?
Nu reiese din articolul 82 ca se factureaza diferentele pe persoane. Daca in legea veche 230 era clar ca diferenta se imparte dupa regulamentul propriu stabilit de asociatie aici nu reiese ca esti obligat sa o faci inntr-un anumit fel din nici un articol.
art 82 :
Cheltuielile care nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuală în parte pe baza unor dispozitive de măsurare/înregistrare, fie datorită naturii și caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de măsurare/înregistrare

Pai diferentele de apa pot fi individualizate pe unitate de proprietate sau proportional cu consumul fix in baza unotr instrumente de masurare.
Adica masori niste m3 in plus sau lipsa si ii pui cum crezi.Cum pui m3 declarati in plus la nr de persoane? Dar daca iese in minus?

Noi ii punem proportional cu consumul si suntem de 3 ani cu diferente in minus.adica apometru general inregistreaza 100m3 si cele ale prprietarilor 200m3.
Si ca fapt divers toti proprietarii au pe lista de calcul fix m3 declarati nimic mai mult sau mai putin.
Difera pretul.
Pretul facturat este unul si pretul calculat este mai mic.

Uitati un caz real:
Intr-o asociatie de proprietari la munte toti au gradina aferenta apartamentelor.
Daca in bloc sunt 2 proprietari care locuiesc ca restul sunt apartamente cumparate ca investitii (asteapta sa le creasca pretul sa le revanda) sau altii le tin ca inchiriere in sezon turistic iarna . Cei 2 au fiecare recomandari de la doctor de aer.... si au observat ca se simt mai bine si locuiesc acolo tot timpul.
Apometru general inregistreaza intr-o luna de vara 200m2 si cei 2 proprietari au consum individual de apometre de 10m3 si celalalt de 90 m3 ca el e pasionat si isi uda gradina cu legume pe cand celalt doar are gazon in gradina .
Pe scurt consum declarat 100m3 si inregistrat de apometru general 200m3. Diferenta de 100m3.
E logic ca diferenta a fost creata de apometre si nu de persoane. Intr-una din luni doar unul din ei mi-a dat consumul. Sun si intreb pe celalt si aflu ca e plecat la rude ca sunt bolnave si etc. Ca sa nu fie probleme ca el locuie in Germania pana la pensie si acolo se recomanda sa dai drumul la apa cel mult la 7 zile sa nu se creeze nu stiu ce bacterie in canalizare ii lasase cheia celuilalt proprietar locatar. Asta a dat drumul zilnica la apa in cazi chiuveta si toaleta dupa cum primise instructiuni.
A facut celui pleca 1m3 si el a facut ca de obicei 90m3.Apometru general arata fix 182m2.
Diferenta de ce ar fi trebuit sa o punem pe persoana cand e clar ca apometrele sunt cele care genereaza diferenta. Cel general inregistreaza diferita fata de cele mici din motivele diverse emumerate pe forumuri.





Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023
w_v_w_v, utilizator
@w_v_w_v
1. Nu am intrebat nici in stinga, nici in dreapta. Am spus doar ca o asociatie de proprietari, nu cea din care fac parte, a pus oficial intrebarea catre primarie. Art. 82 a fost cel nominalizat de catre compartimentul respectiv din primarie. Intimplator am vazut anuntul pus mare, la avizier, fiind in vizita la cineva ce locuieste in blocul respectiv.
2. Art. 82 spune ca ca acele "pierderi" care nu ies la socoteala in bilantul de la sfirsitul lunii, se impart pe numar de persoane. Si specifica foarte clar in lege, articolul se aplica si pentru consumul de apa. Si e foarte logic, persoanele consuma apa, nu apometrele . :)))
3. Dvs. aplicati gresit legea, nu reiese de nicaieri ca pierderile, ce nu pot fi masurate, trec prin apometrele individuale ale proprietarilor. Daca pierderile sunt inainte, s-a spart conducta de la subsol, sa zicem, apa aia nu a curs proportional cu ce au consumat oamenii, ci a curs in legea ei, pardon...a fizicii. :))) Atunci cind oamenii dorm, ea curge bine mersi, in continuare.
4. Ca sunteti cu diferentele in minus nu are absolut nici o legatura cu metoda aleasa. E o problema cu apometrul de bransament. S-a intimplat si in orasul in care locuiesc, e vorba de alegerea gresita a apometrului de bransament, de diametru foarte mare (si implicit de debit maxim masurabil foarte mare), care nu va putea masura corect sub debitul minim masurabil si chiar nu va masura deloc sub debitul de start. Furnizorul de apa a reanalizat aceasta problema si a schimbat apometrele de bransament in multe locuri, cu unele de diametru mai mic. Cauzele sunt simple, sunt scari intregi locuite pe trei sferturi sau chiar jumatate, consumul e din ce in ce mai mic, multi au plecat, cel putin la munca, in strainatate.
5. Apometrele nu inregistreaza in m2 (metri patrati). :)))
6. E o problema tehnica si in cazul celor cu gradina, posibil o pierdere mare de retea. inainte de consumul individual. Am avut si noi in asociatie o problema de genul asta, furnizorul nu a montat apometrul de bransament la limita de proprietate (nu eram in blocul respectiv la momentul acela), ci la vreo 100 m distanta, probabil i-a venit mai usor, avea "sprijin politic", etc. La un moment dat aveam diferente mari. S-a montat pe cheltuiala proprietarilor la intrarea in bloc un apometru general. Diferenta provenea de la acea portiune amonte de conducta, sparta, in citeva locuri. S-a inlocuit portiunea deteriorata. Acum platim ce indica apometrele individuale.

Asa ca incercati sa aplicati legea si bucurati-va ca furnizorul de apa nu stie ca are consumuri neinregistrate la dvs. Iar cei de la munte ar trebui sa-si controleze instalatiile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)
Instalare apometre apa calda-rece fara acordul asociatiei razvancost razvancost Pot sa imi instalez apometre si sa oblig administratia sa inregistreze consumul (si sa platesc in consecinta) daca toti ceilalti platesc pausal?: nu folosesc ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! cum procedez dacă suspectez că plătesc mai multă ... giullianna giullianna Bună ziua! Cum procedez dacă suspectez că plătesc mai multă apă decât înregistrează apometrul radio? În evidența asociației de proprietari figurez ... (vezi toată discuția)