MosuCainele a scris:
Buna ziua!
Ieri am fost implicat intr-un accident rutier fara victime, doar pagube materiale. Pe scurt, aflandu-ma in depasire semnalizata si asigurata, o masina pe care urmam sa o depasesc nu s-a asigurat si a efectuat manevra de viraj spre stanga in fata mea, impactul fiind inevitabil. Domnul politist a scris in procesul verbal ca actiunea mea a intrat sub incidenta articolului 120, litera k, care specifica interzicerea depasirii unei coloane oprite si nu a fost cazul. Oricum, voiam sa va intreb daca sunt obligat sau nu sa dau testul de reducere a perioadei suspendarii permisului.
Daca ma ajutati cu un sfat as fi foarte recunoscator, Multumesc mult!
In primul rand va sfatuiesc sa depuneti o plangere contraventionala prin care sa solicitati anularea procesului verbal de contraventie invocand faptul ca fapta nu exista. Agentul de politie v-a sanctionat pentru ca ati depasit o coloana de autovehicule. Or dupa stiinta mea presupune existenta unui sir de cel putin 2 vehicule, in mers ssu stationate. Plangerea contraventionala se depune la Judecatoria la care este arondata sectia de politie din care face parte agentul constatator in termen 15 zile de la data primirii procesului verbal de contraventie. Cu dovada depunerii plangerii contraventionale va prezentati la politie pentru recuperarea permisulii de conducere.
In alta ordine de idei, Codul rutier prevede obligativitatea conducatorului auto de a se asigura ca manevra pe care intentioneaza s-o efectueze (depasirea sau virajul la stanga) se poate efectua in deplina siguranta. Presupun ca agentul de politie nu a fost de fata la producerea accidentului. In acest caz cine nu a respectat prevederile legale trebuie stabilit prin metode judiciare (exprrtiza tehnica judiciara).
Succes!!