avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Emitere factura taxa emitere de aviz racordare curent ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Emitere factura taxa emitere de aviz racordare curent electric fara instiintare si inainte de a semna contractul de vanzare-cumparare imobil

Buna ziua,

Am intocmit un contract de promisiune vanzare-cumparare cu un dezvoltator imobiliar pentru un imobil nou. Totul a decurs normal pana cand reprezentatul dezvoltatorului mi-a trimis o factura taxa emitere de aviz pt racordare la curent electric pe numele meu.
In conditiile in care nu am semnat nici un contract de vanzare-cumparare si nici nu mi s-a cerut acordul pentru asa ceva, nu stiu in ce masura este in regula.
Pana la urma este o suma mica dar nu asta este problema, sunt ingrijorat pentru alte consecinte neasteptate.
De asemenea nu inteleg cum distribuitorul de energie electrica a fost de acord sa emita o factura pe numele meu desi eu nu sunt inca proprietar.
Dezvoltatorul a motivat aceasta solutie pentru cei care se grabeau, pentru ca autorizatiile pentru persoane fizice se obtin mai usor decat pe societate.
Considerati ca se poate accepta aceasta practica fara consecinte pentru client ?
Dezvoltatorul a parut de buna credinta pana acum.
Sa platesc factura sau sa refuz si sa insist sa facem trecerea utilitatilor dupa semnarea contractului cvc ?

Va multumesc!!!
Ultima modificare: Miercuri, 18 Ianuarie 2023
Traian21, utilizator
Cel mai recent răspuns: Traian21 , utilizator 20:15, 26 Ianuarie 2023
Din moment ce nu ați încheiat niciun contract cu furnizorul de energie electrica, (presupunând ca vânzarea nu mai are loc), asta nu va obliga la nimic pe viitor.
Factura este emisa pe numele cui achita. Nu se cere dovada proprietății pentru emiterea facturii.
Eu nu am incheiat nici un contract cu furnizorul de energie electrica dar am primit factura emisa de distribuitorul de energie electrica (trimisa de dezvoltator)
Se pare ca dezvoltatorul a incheiat deja un contract cu datele mele si furnizorul de energie a fost de acord, altfel nu as fi primit nici o factura.
Dezvoltatorul ar fi achitat in mod normal pana cand am fi semnat cvc. Corect ?
Este legal ca dezvoltatorul sa incheie un contract in numele meu ?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
puteti suna la emitent sa intrebati in ce baza v-au facturat. Poate scrie si pe factura vreun nr de contract.
dezvoltatorul trebuia sa plateasca racordarea, nu are cum sa vanda un imobil neracordat.
dar e mai bine sa plateasca altii in locul lui, racordarea.
Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2023
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dezvoltatorul doreste sa transfere aceste costuri pe numele dvs.
In mod normal ar fi trebuit ca el sa se ocupe de toate taxele de avizare/racordare, etc.la toti furnizori de utilitati, pentru ca dvs. asa cumparati apartamentul finisat, cu utilitati, toate instalatiile functionale, etc, deci se presupune ca in costul platit pe apartament sunt incluse si aceste taxe/costuri....daca platiti dvs aceste taxe, inseamna ca il cumparati neracordat iar el face doar niste demersuri pe banii dvs....ideal ar fi sa aruncati o privire in antecontract ca sa revedeti ce ati agreat cu dezvoltatorul vis a vis de drepturile si obligatiile fiecaruia.
Asa va puteti trezi ca va impune si eventualele taxe platite de el pentru receptie, compartimentare, ma rog ce mai plateste el per fiecare proprietate sau pentru ca blocul sa fie gata si vandut prin contract de vanzare-cumparare autentificat la notariat.
In mod normal, la momentul cand blocul este receptionat, are utilitati, are toate documentele necesare vanzarii -cumpararii, etc. proprietarul, in baza contractului de vanzare-cumparare autentificat de notar si a unei facturi emise de furnizorul de utilitati pe numele dezvoltatorului, sa mearga si sa poata face contract cu oricare dintre furnizorii existenti in piata libera de energie/gaz, etc.
Si inca o chestie...daca dezvoltatorul a dat datele dvs cu caracter personal catre o terta parte fara acordul dvs ar putea face obiectul GDPR, iar daca a incheiat in numele dvs. un contract, fara sa aibe mandat, miroase a uz de fals (Art. 323 Noul Cod Penal Uzul de fals Falsuri în înscrisuri).
Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2023
mrays99, utilizator
Multumesc pentru raspunsul dvs!

Alte discuții în legătură

Racordare enel - imobil nou bogda91 bogda91 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o situatie: la cumpararea unui apartament intr-un imobil nou, in contractul de vanzare - cumparare, autentificat la notar, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, este legal ca un dezvoltator imobiliar sa perceapa ... adina22222222 adina22222222 Buna ziua, Este legal ca un dezvoltator imobiliar sa perceapa o taxa de la cumparator (bloc nou) pentru racordarea unui apartament (nu a ... (vezi toată discuția)
Plătim curentul la dezvoltator, iar acesta ne amenință cu debranșarea dacă nu vrem să achităm și pierderile. cum putem opri această ilegalitate? ada2011 ada2011 buna seara, locuiesc intr-un cartier rezidential si toate casele sunt bransate la un transformator, apartinand celui ce a construit cartierul. Urmeaza sa fim ... (vezi toată discuția)