avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reclamatie proprietar de apartament - inchiriere ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reclamatie proprietar de apartament - inchiriere (nerespectarea indatoririlor)

Buna ziua, stau in chirie de 4 luni, iar la completarea contractului s-a realizat o anexa de predare-primire in care am trecut toate probleme imobilului cu promisiunea proprietarei ca acestea vor fi rezolvate. 4 luni mai tarziu nu a rezolvat nimic iar imobilul a devenit nelocuibul (probleme cu scurgeri de apa, mucegai, etc). Intrebarea mea este daca proprietara nu a respectat contractul, poate apela in instanta la clauzele trecute in acesta? Se mentioneaza ca plecarea mea sa fie anuntata cu 60 de zile prin aviz, iar daca plec inainte de finalizarea contractului, trebuie sa platesc 50% din lunile ramase pana la finalizare. La ce organ as putea reclama proprietara pentru ca nu si-a respectat indatoririle? (nu raspunde la telefon sau la mesaje si ignora cerintele mele de reparatii). Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cosmin_Andrei , utilizator 02:44, 23 Ianuarie 2023
~ Conținut șters la cerere ~
Notificati oficial locatorul pentru reziliere unilaterala motivata de cazul de forta majora generat de problemele care fac imposibila utilizarea spatiului
~ Conținut șters la cerere ~
Intr-adevar, la incheierea contractului am fost credul pentru ca apartamentul arata rezonabil la aspect si eram putin presat de timp.
Tin sa mentionez ceva ce am omis initial, contractul a fost facut intre mine si o societate comerciala (mama doamnei are firma de inchirieri apartamente), si contractul a fost semnat de sotul doamnei, chiar daca pe contract, firma este trecuta ca fiind reprezentata de mama ”proprietarei”, nu de dansa sau de sotul dansei.
A devenit nelocuibil in 4 luni nestiind de la inchiriere faptul ca vor exista scurgeri de apa, iar finalul indulgentei a fost produs de aparitia mucegaiului. Nu se ofera perioade de proba a apartamentelor, acesta a fost un defect ascuns si nu aveam cum sa verific daca exista aceasta problema la vizionare. Totusi, in contract este mentionat „locatorul se obliga sa asigure linistita folosinta a apartamentului inchiriat”, nu stiu cat de linistitor este sa opresc apa mereu cand plec pentru a nu ma trezi cu baia inundata, sau cat de bine as fi putut dormi noaptea cu riscul de boli pulmonare in cerul camerei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Ianuarie 2023
Cosmin_Andrei, utilizator
In opinia mea aveti urmatoarele variante :
1.Sa reziliati contractul daca aveti acea anexa cu probleme de rezolvat si ele nu sunt rezolvate.
Art. 1830
Rezilierea contractului
(1) În cazul în care, fără justificare, una dintre părţile contractului de închiriere nu îşi execută obligaţiile născute din acest contract, cealaltă parte are dreptul la rezilierea contractului.
Art. 1818
Imposibilitatea folosirii bunului
(2) Dacă imposibilitatea folosirii bunului este numai parţială, locatarul poate, după împrejurări, să ceară fie rezilierea locaţiunii, fie reducerea proporţională a chiriei.

Asta ar insemna ca incepeti sa va cautati alta locuinta de inchiriat.

Varianta 2 e sa faceti dvs. reparatiile.
Art. 1788
Sarcina reparaţiilor
(1) Locatorul este obligat să efectueze toate reparaţiile care sunt necesare pentru a menţine bunul în stare corespunzătoare de întrebuinţare pe toată durata locaţiunii, conform destinaţiei stabilite potrivit Art. 1799.
(2) Sunt în sarcina locatarului reparaţiile locative, a căror necesitate rezultă din folosinţa obişnuită a bunului.
(3) Dacă, după încheierea contractului, se iveşte nevoia unor reparaţii care sunt în sarcina locatorului, iar acesta din urmă, deşi încunoştinţat, nu începe să ia de îndată măsurile necesare, reparaţiile pot fi făcute de locatar. În acest caz, locatorul este dator să plătească, în afara sumelor avansate de locatar, dobânzi socotite de la data efectuării cheltuielilor.
(4) În caz de urgenţă, locatarul îl poate înştiinţa pe locator şi după începerea reparaţiilor, dobânzile la sumele avansate neputând curge decât de la data înştiinţării.
[ link extern ]

Ultima modificare: Duminică, 22 Ianuarie 2023
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere a locuintei netcupeter netcupeter Buna ziua, Am cateva nelamuriri legate de intocmirea unui contract de inchiriere. In \\"Legea privind inchirierea locuintelor si reglementarea raporturilor ... (vezi toată discuția)
Locatiune Roxana alina  Stancu  Roxana alina Stancu Buna ziua. Dobanditorul unui imobil inchiriat chiar nu are nici o posibilitate de a rezilia locatiunea anterior implinirii termenului?? Contr ii este opozabil ... (vezi toată discuția)
Reparațiile în cazul contractului de închiriere și preavizul andradah andradah Am și eu cateva intrebari punctuale referitoare la contractual de inchiriere. Situatia sta in felul urmator : exista un contract de inchiriere incheiat pe un ... (vezi toată discuția)