avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nehotarare - cum facem partajul?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nehotarare - cum facem partajul?

Buna seara,

In curand vom incepe procesul de divort si, drept sa va spun, legat de partaj, nu stiu cum e mai bine ptr copiii mei...
Desi am vb cu un avocat, as dori foarte mult sa mai aud si alte pareri, sfaturi..orice...

Asadar, avem un apartament cumparat cu credit ipotecar si o masina, luata cu credit nevoi personale...

Pana nu demult, sotul meu a declarat ca nu are pretentii la nimic legat de apartament, si ca va fi de acord ca eu sa devin titularul creditului...adica sa preiau eu singura ratele, ptr urmatorii 22 de ani...Iar pe el nu-l mai intereseaza... Dar, asa cum am banuit, s-a razgandit...Propunerea lui e sa intocmim o procura prin care cedam apartamentul ca mostenire fetelor noastre, de 4 ani si 1 an, urmand ca acestea, la 18 ani, sa devina proprietare ale apartamentului...

Mie, drept sa spun, mi s-ar parea mai viabila varianta cu despagubirea, adica sa-mi cedeze mie apartamentul cu totul, urmand ca eu sa-l despagubesc in timp...As vrea, de asemenea, sa-mi dati mai multe detalii despre despagubire, termeni, perioada...
Si cat de important e faptul ca eu voi avea fetele in ingrijire, ca voi plati ratele inca 22 de ani, ca la el a ramas masina?

O alta varianta e sa ramanem amandoi pe contract si sa platim in continuare ratele impreuna, eu jumatate din rata, el jumatate...Ptr mine, financiar vorbind, e varianta optima, dar...cat de realist suna?

va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 15:06, 25 Ianuarie 2010
buna seara!
haideti sa va spun ceva aveti un contract de ipoteca cu banca, in acel contract este un cap=obligatiile partilor, ehh in acel capitol o as vedeti, dc cititi, ca exista o serie de interdictii de grevare, de instrainare, ipotecare, partajare etc...
deci dc dvs doriti sa faceti ceva cu apartamentul aveti nevoie de acordul bancii creditoare.
se vor face act aditional la contracctul de credit, veti obtine o adresa a bancii in care banca va spune ca este de acord cu partajul, veti face actul de partaj, dupa act aditional la contractul de ipoteca.
cam asa sta problema
Cum sa incheiati procura pe ceva ce nu va apatine...nu este corect sa plateasca copiii pagubele parintilor...in caz de... Doamne fereste!La partaj instanta va hotara cat va revine atat din bunuri comune cat si din datorii comune...tinand cont de faptul ca probabil fetele va vor fi incredintate,veti ramane in apartament dar ratele vor fi platite asa cum hotareste instanta!Bineinteles instanta va tine cont si de parerea bancii...banca va analiza capacitatea dv. de a plati ratele...mare atentie...sa nu ramaneti in strada!
Va multumesc ptr raspunsuri.

Uneori ignori niste detalii extrem de importante, doar ptr faptul ca nu te-ai gandit niciodata ca s-ar putea sa fie altfel decat ti-ai programat.

Cat despre procura, si avocata mea a respins ideea, dar cu alte argumente..Insa la asta nu m-am gandit...E cel mai pertinent motiv.

Ceva nu inteleg.:"dar ratele vor fi platite asa cum hotareste instanta"! Puteti sa dezvoltati un pic?

Clar ca nu vreau sa ramanem in strada..Tocmai de asta ma gandesc in fel si chip, cum ar fi mai bine...
Capacitatile mele financiare nu sunt grozave...insa, sa spunem ca m-as descurca cumva...

Vis-a-vis de ultima solutie despre care am vorbit....adica sa ramanem amandoi pe contract si sa mergem mai departe cu ratele impreuna...Cat de viabil si durabil ar fi?

va multumesc!

Nu vreau sa plictisesc pe nimeni, dar chiar ma intereseaza sfatul dvs.

multumesc frumos!
in cazul in care optati pt. varianta coplatii ratelor bancare, in mod egal, acest lcuru presupune ca imobilul va fi detinut in continuare in coproprietate.
s-ar putea la un moment dat sa aveti surprize din pareta fostului sot. in sensul ca poate se va hotari sa solcite atribuirea imobilului in natura. si se poate sa aiba castig de cauza, mai ales ca va motiva ca dvs. va este imposibil sa achitati si ratele, sa cresteti si doi copii, etc.etc.
in principiu, cu un avocat bun si cu un probatoriu bine pus la punct, s-ar putea sa castige imobilul . #-o

parerea mea este ca ideal ar fii sa procedati acum la partajarea imobilului , sa luptati pt atribuirea acestuia, urmand sa platiti sulta sotului.
de regula, se stabileste un termen de 6 luni pt. plata sultei .
in cauza se va include si banca , pt. a-i fi opazabila hotararea judecatoreasca .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj la notar... danaru danaru Buna seara, Dupa divort, am ajuns la o intelegere privind partajul, dar nu in instanta ...Am inteles ca se poate si la un notar.... As dori detalii, va rog ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj danares1 danares1 O familie cu 2 copii minori. Sotia vrea sa divorteze (sotul are probleme cu bautura si este si violent). Problema este ca cei doi au un credit ipotecar pe ... (vezi toată discuția)
Divort-partaj aurelia dumitrache aurelia dumitrache Buna ziua .Va rog daca ma puteti ajuta cu cateva sfaturi.Sotul meu ne-a parasit pe mine si fiica noastra,dupa o luna a inaintat actiune de divort Problema e ca ... (vezi toată discuția)