avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Buna ziua. Lucrez in străinătate (in UE), iar soția ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Buna ziua. Lucrez in străinătate (in UE), iar soția mea a ...

Buna ziua. Lucrez in străinătate (in UE), iar soția mea a născut în străinătate. Întrucât a lucrat in Romania anterior nașterii copilului, este eligibilă pentru a primi indemnizație de creștere a copilului.
Totuși, daca beneficiază de indemnizație, conform legii, nu va putea sa își schimbe reședința si sa locuim împreună în străinătate...dacă dorește să locuiască împreună cu mine in străinătate, înseamnă că nu va putea beneficia de asigurare de sănătate din străinătate, aceasta asigurare fiind oferita doar rezidenților. Exista o soluție legală prin care soția mea sa beneficieze atât de indemnizație de creștere a copilului, cât și asigurare de sănătate din străinătate (sau singura soluție prin care își păstreze ICC și să poată beneficia de asigurare de sănătate este cardul european de sănătate emis din Romania)?
Cel mai recent răspuns: mrays99 , utilizator 13:29, 27 Ianuarie 2023
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Indemnizatia se acordă în situația în care solicitantul îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
a) este cetățean român, cetățean străin sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau reședința pe teritoriul României;
c) locuiește în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia/acestora.

2. În străinătate poate locui o perioadă de până la 6 luni pe an.
Verificati daca in baza contributiilor pe care le platiti in statul in care locuiti si lucrati poate beneficia de asigurare sociala de sanatate atat sotia, cat si copilul dvs., in calitate de coasigurati (ex. poate sunt prevederi similare ca in Romania).
Trebuie sa stiti ca in ceea ce priveste astfel de plati sociale, se aplica legislatia statului respectiv sau daca exista legislatie europeana aplicabila tuturor statelor membre UE (ex. cum este cea referitoare la cardul european de asigurari de sanatate...dar de care nu prea puteti benefica, daca doriti sa fie emis in Romania, pentru ca nu platiti asigurari sociale de sanatate in Romania ....poate copilul dvs. ar putea sa beneficieze de acest card, daca este cetatean roman, fiind asigurat prin efectul legii.
Cel mai bine ar fi sa le scrieti celor de la Casa Nationala de Asigurati de Sanatate - www.cnas.ro (pe parte de sanatate) sau Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială - [ link extern ] ).
Calitatea de asigurat in Romania puteti sa o verificati la adresa de web - [ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Beneficiez de cic daca am lucat in spania cu forme legale? florenta_22 florenta_22 Buna ziua, Ma intereseaza daca beneficiez de indemnizatia de crestere copil in conditiile in care lucrez in Spania de 4 ani de zile cu forme legale-carte de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Zado Zado As vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatie crestere copil in Tara si sa muncesc legal in strainatate in tot acest timp (vezi toată discuția)
Suspendare indemnizatie pt cresterea copilului costel--22 costel--22 buna ziua, Sotia mea a lucrat in tara pana in a 8-a luna de gravidanta, dupa ce a intrat in postnatal, am luat-o cu mine in strainatate unde lucrez, avand ... (vezi toată discuția)