avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bună seara. Se da următoarea problema. Mama a ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bună seara. Se da următoarea problema. Mama a decedat în 2020 ...

Bună seara. Se da următoarea problema.
Mama a decedat în 2020 in urma decesului a rămas un apartament de 3 camere dobândit înainte de căsătorie,dar o mare parte din rate au fost achitate in timpul acesta, fiind considerat bun propriu al mamei ( titlul de proprietate este pe numele dinainte de căsătorie),ratele au fost plătite de ea.
Moștenitori eu cu tata.
Situația este puțin mai dificila deoarece ei nu au divorțat dar el a părăsit domiciliul când eu aveam 10 ani ,locuind cu actuala concubina .
Am fost chemata in instanța pentru dezbaterea succesiunii, nefiind citată prima data in cabinet notarial.
Din cate m-am interesat,am înțeles că el ar avea un drept de creanță de 1/2 asupra ratelor plătite în timpul căsătoriei nici decum vreun drept asupra apartamentului.
Întrebarea mea este daca cota parte se rezuma la suma care a fost plătită atunci ( lei vechi) ,apartamentul fiind luat pe vreme lui "raposatu" sau se raportează la valoarea actuală a leului nou .
Daca se aduc dovezi cum că el nu a locuit împreună cu mine și cu mama ,și nu a participat la îmbunătățirea acestuia,totul fiind achitat de ea și de mine i se poate scădea din dreptul acesta de creanță?
Mulțumesc.
Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2023
Alessyaalx, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sumele vor fi actualizate caci este alta si valoarea bunului la achizitionarea caruia se presupune ca a contribuit.

Evident ca nu are niciun drept asupra bunului. Daca veti dovedi ca nu a contribuit toata perioada pretinsa, evident ca i se va scadea din sume. E f rau ca nu au divortat, dar asta nu a fost decizia dvs, doar ramane sa o descurcati acum.

Nu mergeti in dosar fara avocat ca nu va fi usor.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Problema e ca domnul fiind sot supraviețuitor, mosteneste 1/4 din bun.
In ce priveste ratele, puteti dovedi ca nu a contribuit.
Daca v-a chemat in judecata scrie in citație ce pretentii are.
Sa ne ziceti si noua.
Daca mama a decedat in 2020, poate dovediti si ca nu a acceptat mostenirea in termen.
gi-jane2, moderator

AV. GABRIELA GERBER a scris:

Sumele vor fi actualizate caci este alta si valoarea bunului la achizitionarea caruia se presupune ca a contribuit.

Evident ca nu are niciun drept asupra bunului. Daca veti dovedi ca nu a contribuit toata perioada pretinsa, evident ca i se va scadea din sume. E f rau ca nu au divortat, dar asta nu a fost decizia dvs, doar ramane sa o descurcati acum.

Nu mergeti in dosar fara avocat ca nu va fi usor.

Mulțumesc frumos pentru răspuns.
Deci pe scurt prețul apartamentului a fost de 70000 lei vechi la vremea aceea.
Bănuiesc că se va raporta in lei noi acum, nici decum in Euro . Cota lui parte din rate ar fi de 35000 lei sa înțeleg in momentul de față?
Mulțumesc!
Alessyaalx, utilizator

gi-jane2 a scris:

Problema e ca domnul fiind sot supraviețuitor, mosteneste 1/4 din bun.
In ce priveste ratele, puteti dovedi ca nu a contribuit.
Daca v-a chemat in judecata scrie in citație ce pretentii are.
Sa ne ziceti si noua.
Daca mama a decedat in 2020, poate dovediti si ca nu a acceptat mostenirea in termen.

Chiar daca apartamentul este pe numele mamei?
El nu figurează pe nici un act.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cand e vb de valoarea unui bun, se ia valoarea lui la zi. Daca faceti un partaj azi, se ia in calcul valoarea lui actuala.

Alte discuții în legătură

Succesiune loredana69 loredana69 sunt in proces de stabilire a succesiunii cu sotia tatalui .cum pot sa fac ca aceasta sa recunoasca in instanta ca are o garsoniera cumparata de cei doi in ... (vezi toată discuția)
Copil infiat marilyn22 marilyn22 Am 28 de ani si sunt infiata de la varsta de 2 luni cu acte in regula.Nu mai am frati sau surori.In 2004 a murit tatal meu,iar mama a refuzat sa facem ... (vezi toată discuția)
Succesiune - ce drept are sotul supravietuitor ? lexxy5 lexxy5 Buna seara , Am o intrebare , Ce cota parte are sotul supravietuitor la succesiune, Mama a decedat de curand , iar tata vrea sa ma lase fara ... (vezi toată discuția)