avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bună seara. Se da următoarea problema. Mama a ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bună seara. Se da următoarea problema. Mama a decedat în 2020 ...

Bună seara. Se da următoarea problema.
Mama a decedat în 2020 in urma decesului a rămas un apartament de 3 camere dobândit înainte de căsătorie,dar o mare parte din rate au fost achitate in timpul acesta, fiind considerat bun propriu al mamei ( titlul de proprietate este pe numele dinainte de căsătorie),ratele au fost plătite de ea.
Moștenitori eu cu tata.
Situația este puțin mai dificila deoarece ei nu au divorțat dar el a părăsit domiciliul când eu aveam 10 ani ,locuind cu actuala concubina .
Am fost chemata in instanța pentru dezbaterea succesiunii, nefiind citată prima data in cabinet notarial.
Din cate m-am interesat,am înțeles că el ar avea un drept de creanță de 1/2 asupra ratelor plătite în timpul căsătoriei nici decum vreun drept asupra apartamentului.
Întrebarea mea este daca cota parte se rezuma la suma care a fost plătită atunci ( lei vechi) ,apartamentul fiind luat pe vreme lui "raposatu" sau se raportează la valoarea actuală a leului nou .
Daca se aduc dovezi cum că el nu a locuit împreună cu mine și cu mama ,și nu a participat la îmbunătățirea acestuia,totul fiind achitat de ea și de mine i se poate scădea din dreptul acesta de creanță?
Mulțumesc.
Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2023
Alessyaalx, utilizator
Cu avocatul dvs discutati despre probe
Important e sa probati ca nu au mai locuit împreună, nu s-au mai gospodarit impreuna.

Bună seara. Revin cu un update. Tata a decedat de curând. Voi vrea mai întâi să dezbat succesiunea după el. Am aflat că mai am o sora din prima căsătorie a acestuia.
Pe mine mă interesează acum ce cota parte are sora din prima căsătorie a tatălui meu din apartamentul mei mele ( bun propriu) , deoarece nu am dezbătut succesiunea după mama și am înțeles precum că, cota soțului supraviețuitor ar intra la masa succesorală..

Mulțumesc
Ultima modificare: Luni, 3 Aprilie 2023
Manuela Rășină, administrator
Mai întâi dezbateti dupa mama ca ea a murit prima.
Va veti judeca cu sora pt a dovedi ca tatal sau nu avea drept de creanta pt ca nu a contribuit, fiind despartiti in fapt. Apoi dezbateti impreuna si succesiunea dupa tata, ce avea ( inclusiv cota de 1/4 mostenita dupa mama) veti imparti egal.
Oricum, aveti nevoie de avocat.
Va fi un singur proces
Ultima modificare: Luni, 3 Aprilie 2023
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune loredana69 loredana69 sunt in proces de stabilire a succesiunii cu sotia tatalui .cum pot sa fac ca aceasta sa recunoasca in instanta ca are o garsoniera cumparata de cei doi in ... (vezi toată discuția)
Copil infiat marilyn22 marilyn22 Am 28 de ani si sunt infiata de la varsta de 2 luni cu acte in regula.Nu mai am frati sau surori.In 2004 a murit tatal meu,iar mama a refuzat sa facem ... (vezi toată discuția)
Succesiune - ce drept are sotul supravietuitor ? lexxy5 lexxy5 Buna seara , Am o intrebare , Ce cota parte are sotul supravietuitor la succesiune, Mama a decedat de curand , iar tata vrea sa ma lase fara ... (vezi toată discuția)