avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bună seara. Se da următoarea problema. Mama a ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bună seara. Se da următoarea problema. Mama a decedat în 2020 ...

Bună seara. Se da următoarea problema.
Mama a decedat în 2020 in urma decesului a rămas un apartament de 3 camere dobândit înainte de căsătorie,dar o mare parte din rate au fost achitate in timpul acesta, fiind considerat bun propriu al mamei ( titlul de proprietate este pe numele dinainte de căsătorie),ratele au fost plătite de ea.
Moștenitori eu cu tata.
Situația este puțin mai dificila deoarece ei nu au divorțat dar el a părăsit domiciliul când eu aveam 10 ani ,locuind cu actuala concubina .
Am fost chemata in instanța pentru dezbaterea succesiunii, nefiind citată prima data in cabinet notarial.
Din cate m-am interesat,am înțeles că el ar avea un drept de creanță de 1/2 asupra ratelor plătite în timpul căsătoriei nici decum vreun drept asupra apartamentului.
Întrebarea mea este daca cota parte se rezuma la suma care a fost plătită atunci ( lei vechi) ,apartamentul fiind luat pe vreme lui "raposatu" sau se raportează la valoarea actuală a leului nou .
Daca se aduc dovezi cum că el nu a locuit împreună cu mine și cu mama ,și nu a participat la îmbunătățirea acestuia,totul fiind achitat de ea și de mine i se poate scădea din dreptul acesta de creanță?
Mulțumesc.
Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2023
Alessyaalx, utilizator

gi-jane2 a scris:

banii de la car cine i-a scos si cand?
banii pt teren, mama trebuia sa ii solicite in maxim 3 ani de la vanzare, la fel si in cazul masinii, e o problema cu prescriptia.

Tata i-a scos la 2 luni după decesul mamei. Mașina a vândut o la 4 luni de la deces.
Mașina a fost luată în Septembrie 2019 , Mama a decedat în Ianuarie 2020 iar prin aprilie sau mai a vândut mașina
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023
Alessyaalx, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
cand mergeti la avocat spuneti-i de toate astea.

gi-jane2 a scris:

cand mergeti la avocat spuneti-i de toate astea.

Am revenit din nou cu o întrebare. Avocatul tatălui meu consideră că apartamentul este bun comun deoarece ratele s-au plătit în timpul căsătoriei. Este normal acest lucru?
Se va ajunge oricum in instanță pentru că nu se de acord,iar tata nu a menționat de mașina și celelalte bunuri dobândite în timpul căsătoriei cu mama.
Nu e bun comun. Si nici nu a platit cine stie ce rate daca el a plecat de acasa.
Mergeti la avocat

gi-jane2 a scris:

Nu e bun comun. Si nici nu a platit cine stie ce rate daca el a plecat de acasa.
Mergeti la avocat

Clar asta voi face. Se pot scoate din arhivele celor de CEC dovezi cum că ratele au fost oprite din salariul mamei? Se iau în calcul și chitanțele de la întreținere care sunt pe numele ei? Am acces la ele și am găsit chitanțe din 1980.

Alte discuții în legătură

Succesiune loredana69 loredana69 sunt in proces de stabilire a succesiunii cu sotia tatalui .cum pot sa fac ca aceasta sa recunoasca in instanta ca are o garsoniera cumparata de cei doi in ... (vezi toată discuția)
Copil infiat marilyn22 marilyn22 Am 28 de ani si sunt infiata de la varsta de 2 luni cu acte in regula.Nu mai am frati sau surori.In 2004 a murit tatal meu,iar mama a refuzat sa facem ... (vezi toată discuția)
Succesiune - ce drept are sotul supravietuitor ? lexxy5 lexxy5 Buna seara , Am o intrebare , Ce cota parte are sotul supravietuitor la succesiune, Mama a decedat de curand , iar tata vrea sa ma lase fara ... (vezi toată discuția)