avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bună seara. Se da următoarea problema. Mama a ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bună seara. Se da următoarea problema. Mama a decedat în 2020 ...

Bună seara. Se da următoarea problema.
Mama a decedat în 2020 in urma decesului a rămas un apartament de 3 camere dobândit înainte de căsătorie,dar o mare parte din rate au fost achitate in timpul acesta, fiind considerat bun propriu al mamei ( titlul de proprietate este pe numele dinainte de căsătorie),ratele au fost plătite de ea.
Moștenitori eu cu tata.
Situația este puțin mai dificila deoarece ei nu au divorțat dar el a părăsit domiciliul când eu aveam 10 ani ,locuind cu actuala concubina .
Am fost chemata in instanța pentru dezbaterea succesiunii, nefiind citată prima data in cabinet notarial.
Din cate m-am interesat,am înțeles că el ar avea un drept de creanță de 1/2 asupra ratelor plătite în timpul căsătoriei nici decum vreun drept asupra apartamentului.
Întrebarea mea este daca cota parte se rezuma la suma care a fost plătită atunci ( lei vechi) ,apartamentul fiind luat pe vreme lui "raposatu" sau se raportează la valoarea actuală a leului nou .
Daca se aduc dovezi cum că el nu a locuit împreună cu mine și cu mama ,și nu a participat la îmbunătățirea acestuia,totul fiind achitat de ea și de mine i se poate scădea din dreptul acesta de creanță?
Mulțumesc.
Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2023
Alessyaalx, utilizator

gi-jane2 a scris:

Problema e ca domnul fiind sot supraviețuitor, mosteneste 1/4 din bun.
In ce priveste ratele, puteti dovedi ca nu a contribuit.
Daca v-a chemat in judecata scrie in citație ce pretentii are.
Sa ne ziceti si noua.
Daca mama a decedat in 2020, poate dovediti si ca nu a acceptat mostenirea in termen.

M-a citat la avocat,daca nu mă prezint voi fi chemată în instanță.
In citație scrie că dorește să rezolvam dezbatera succesiunii.
Eu după decesul mamei am făcut la notar acceptarea succesiunii.
Îl pot înlătura daca el nu a făcut-o în termenul de 2 ani?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Chiar daca apartamentul este pe numele mamei?
El nu figurează pe nici un act.

Nici nu trebuie, Bunul e propriu al mamei si chiar daca nu a contrbuit la nimic cf legii, sotul mosteneste 1/4 din bun si dvs 3/4. Mostenirea nu are legatura cu contribuția.

Eu după decesul mamei am făcut la notar acceptarea succesiunii.
Îl pot înlătura daca el nu a făcut-o în termenul de 2 ani?

El trebuia sa accepte succesiunea in termen de un an. Poate a dat declaratie la notar ca accepta si atunci nu mai aveti ce face.
Mergeti si dvs cu un avocat si vedeti ce vrea si cum puteti iesi din asta cu cat mai putina paguba.
Manuela Rășină, administrator

Mulțumesc frumos
Manuela Rășină, administrator

Alessyaalx a scris:

Mulțumesc frumos

Revin din nou cu o alta întrebare.
In timpul căsătoriei până să decedeze mama, aceasta impreuna cu tata au avut un teren intravilan,fiind bun comun dobândit în timpul căsătoriei tata i-a cerut mamei semnătura pentru a-l vinde.
După câțiva ani acesta a achiziționat doua imobile, Acestea au fost trecute pe numele concubinei actuale în timp ce era căsătorit cu mama.
Înainte de decesul mamei acesta a mai achiziționat un automobile,care după 2 luni de la decesul ei a fost vândut.
Se pot ataca în instanță aceste acțiuni? Având și eu cota parte după mamă fiind bunuri comune?
Ea avea și bani la CAR pe care el și i-a însușit,aceștia trebuiau și ei să intre la masa succesorală din cate știu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023
Alessyaalx, utilizator
banii de la car cine i-a scos si cand?
banii pt teren, mama trebuia sa ii solicite in maxim 3 ani de la vanzare, la fel si in cazul masinii, e o problema cu prescriptia.

Alte discuții în legătură

Succesiune loredana69 loredana69 sunt in proces de stabilire a succesiunii cu sotia tatalui .cum pot sa fac ca aceasta sa recunoasca in instanta ca are o garsoniera cumparata de cei doi in ... (vezi toată discuția)
Copil infiat marilyn22 marilyn22 Am 28 de ani si sunt infiata de la varsta de 2 luni cu acte in regula.Nu mai am frati sau surori.In 2004 a murit tatal meu,iar mama a refuzat sa facem ... (vezi toată discuția)
Succesiune - ce drept are sotul supravietuitor ? lexxy5 lexxy5 Buna seara , Am o intrebare , Ce cota parte are sotul supravietuitor la succesiune, Mama a decedat de curand , iar tata vrea sa ma lase fara ... (vezi toată discuția)