avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Trecere utilități pe altă proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Trecere utilități pe altă proprietate

Bună ziua,
În urma procesului civil de ieșire din indiviziune, imobilul (casă + teren) a fost împărțit în două loturi proprietate individuală exclusiva pentru mine un lot și pentru celălalt proprietar celălalt lot. În urma lotizării terenului inițial în indiviziune a rezultat o situație în care țeava de gaz metan (individuală), țeava de apă potabilă (individuală) și conducta de canalizare (comună în situația anterioară de indiviziune) trec pe proprietatea mea. Inițial nu am avut obiecții față de această situație dar celălalt proprietar a trecut la o atitudine foarte ostilă, dușmănoasă, necooperantă și de o răutate de neimaginat, ceea ce mă face să mă gândesc la interzicerea dreptului de a trece cu respectivele utilități pe terenul meu. Din câte cunosc, este nevoie de acordul meu pentru trcerea pe terenul meu a utilităților celuilalt proprietar.
ESTE POSIBILĂ LEGAL ACEASTĂ INTERZICERE ?
Precizez că, în sentința civilă definitivă, nu există nicio prevedere referitoare la utilități.

Un alt aspect: în urma împărțirii imobilului în loturi individuale distincte, un perete al părții de imobil a celuilalt proprietar (perete aflat pe hatul despărțitor, deci proprietate comună) are o fereastră mare care dă în curtea mea. L-am rugat să zidim respectiva fereastră sau să mă lase pe mine, pe cheltuiala mea, să zidesc acea fereastră. Bineînțeles, refuz categoric. Având în vedere că peretele cu fereastră este pe hatul despărțitor (deci proprietate comună), pot legal să desființez jumătate de fereastră și să zidesc jumătatea mea de zid din respectiva fereastră ?
Totul ar fi pe jumătatea mea de perete/fereastră.
Vă mulțumesc !
Ultima modificare: Duminică, 29 Ianuarie 2023
km, utilizator
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 15:03, 30 Ianuarie 2023
Daca nu va intelegeti amaibil,solutionati prin instanta de judecata
Problema ferestrei poate fi solutionata mai eficient prin aplicare de folie
Fiind perete comun, orice interventie se poate executa cu acordul ambilor proprietari
Utilitatile publice erau prezente înainte de partaj, prin urmare, fără acordul distribuitorului nu puteți interzice nimic. Insa vă puteti judeca pentru despagubiri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indiviziune Adelina2017 Adelina2017 Buna ziua!Se poate face ieșirea din indiviziune a unui teren împărțit in doua loturi,după ce a fost făcut cadastrul Per total și apoi separat numai ... (vezi toată discuția)
Partaj - la notar sau în instanță? Anne Maria Anne Maria Caz: Se supune partajului o casă cu două intrări și o curte comună ambelor intrări. Împărțirea casei și a curții pe lungime sau lățime, presupune ... (vezi toată discuția)
Drepturi după dezmembrare ana_maria_purecel@yahoo.com ana_maria_purecel@yahoo.com In urma taxei de succesiune s-a facut dezmembrarea proprietățiii,in urma căreia au rezultat doua loturi si un lot comun,întrebările mele sunt; 1. Pot ... (vezi toată discuția)