avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 883 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Infractiuni "volatilizate"!!!
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Infractiuni "volatilizate"!!!

Buna ziua,

In data de 22 august 2008 in locul masinii, parcata regulamentar, nu am gasit decat o gramada de fiare. Masina fusese avariata total de un auto condus cu peste 100km/ ora in localitate de "cetatean" de 21 ani cu alcoolemie de 0.62 in aerul expirat, nefiind posesor de permis de conducere (masina o "imprumutase" de la un prieten), si ' culmea' a mai si fugit de la locul accidentului.
Am facut o plangere la politie prin care am solicitat despagubiri materiale; am fost sigura ca prin aceasta cerere , ca parte vatamata, voi fi constituita parte civila in procesul penal.
A trecut mai mult de un an si eu m-am "trezit" citata ca martor in procesul de furt al autovehicului . Am intrebat-o pe d-na judecator de ce nu am fost constituita parte civila si mi-a spus ca pur si simplu nu sunt si ca ar trebui sa consult un avocat; ceea ce am si facut - avocat care mi-a spus ca trebuie sa deschid o actiune civila. Fac o precizare : inculpatul nu mai este in tara - este in Italia - dar este reprezentat de un avocat.
Este posibil ca celelalte infractiuni - conducere sub influenta alcoolului fara permis de conducere (nu avea scoala de soferi terminata) , depasirea limitei de viteza cu peste 50km/ora in localitate si fuga de la locul accidentului sa nu se mai judece?
Va rog din suflet sa ma ajutati cu un sfat.
Nu gasesc un raspuns la intrebarea de ce nu am fost constituita parte civila. Ar trebui sa mai fac o plangere la politie sau ma pot adresa direct Curtii de apel Bucuresti?

Va multumesc anticipat!
Cu respect,
Aida


Cel mai recent răspuns: aidailda , utilizator 20:16, 9 Martie 2010
Trebuia sa faceti dvs. mentiunea ca va constituiti parte civila, la momentul depunerii plangerii( ati fi alaturat actiunea civila celei penale , iar aceasta era scutita de taxa de timbru) , precizand tototdata si cuantumul despagubiriilor (dovedit cu acte) , daunelor morale, etc. Acum puteti deschide o actiune separata , la instanta civila, in vederea recuperarii prejudiciului.
Infractiunile comise de invinuit se vor judeca , fie in lipsa sau, el sa fie reprezentat de avocat.
Pentru constituirea de parte civila era deci nevoie de o declaratie expresai nacest sens. Conform legii , termenul de constituire de parte civila este obligatoriu pentru situatia in care actiunea civila se exercita din oficiu, in cazul in care este prejudiciata o unitate din cele la care se refera art. 145, c.pen. sau o persoana fizica fara capacitate de exercitiu sau cu capacitate de exercitiu restransa( minori) .
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Ianuarie 2010
ContSters47264, utilizator
Multumesc mult D-na Cristina,

Permiteti va rog sa revin cu o intrebare,
Daca pana in prezent nu s-a judecat niciunul din procesele penale prin care infractiunile inculpatului sunt direct legate de prejudiciul suferit; a trecut aproape un an si jumatate si inca se judeca procesul de furt - care mi s-a comunicat de catre avocat meu ca nu are nicio legatura cu accidentul propriu-zis, nu se mai poate reveni cu o constituire ca parte civila ?
Oricum , in momentul in care am depus acea cerere de despagubire la politie, mi s-a comunicat ca prin aceasta sunt constituita din oficiu parte civila in procesul penal.
Cum as putea avea acces la informatiile din dosarul inculpatului; numai prin avocatul meu? De fapt ma intereseaza numai plangerea pe care am facut-o la politie, nu am avut "dreptul" la nicio copie.

Cu consideratie,
Aida
Exista un principiu de drept , conform caruia ,,penalul tine in loc civilul". Chiar daca ati fost din oficiu consituita parte civilaO( desi din primul dvs. mesaj reiese ca nu a fost asa) , actiunea civila se suspenda pana la solutionarea actiunii penale. Asta deoarece trebuie ca mai intai sa se dovedeasca identitatea si vinovatia faptuitorului si ca atare, ca acesta trebuie sa repare si prejudiciul cauzat.
Inteleg ca inculpatul mai este judecat si pentru alta infractiune, care nu are legatura cu dvs., si fiindca el a comis mai multe fapte, , cauzele supuse judecatii s-au conexat pentru o mai buna desfasurare a judecatii.
Deocamdata se pare ca nu aveti acces la informatiile de la dosar si probabil ca mai intai este necesara pronuntarea unei solutii.
Multumesc inca o data D-na Cristina,

Inculpatul este judecat pentru furtul masinii cu care a comis celelalte infractiuni.

Cu respect,
Aida
Din cate am inteles ,dvs v-ati constituit parte civila si nu sunteti in prezent reprezentata de un avocat. Da, "penalul tine in loc civilul", dar cel mai bine pentru a va reprezenta consultati un avocat. Trebuie sa se judece si sa se dovedeasca identitatea si vinovatia faptuitorului , iar apoi acesta trebuie sa repare si prejudiciul cauzat. Nu conteaza ca nu este prezent la proces, ci este doar reprezentat de un avocat.
Succes!

Alte discuții în legătură

Parte civila la un dosar furt valeria67 valeria67 Parte civila constituita in urma unui furt la propria societate. Faptasul arestat. Dosar penal inaintat la judecatorie. Primul termen in data de 8 mai. Ca ... (vezi toată discuția)
Furt din auto - hoti prinsi ministru_ ministru_ Buna seara! Saptamana trecuta mi-a fost sparta masina din fata blocului si mi s-a furat un gps si un detector de radar. Am fost la politie, am dat o ... (vezi toată discuția)
Parte civila Florescu Madalina Florescu Madalina Buna ziua Un salariat a savarsit o infractiune cu un autovehicul apartinand societatii (a condus fara permis). S-a deschis un dosar penal, cercetare, ... (vezi toată discuția)